De prin lume adunate

#muzeu #expozitie #bucuresti

Top 5 muzee de neratat din Bucuresti

Fie ca esti locuitor al capitalei, fie ca vii in vizita, nu trebuie sa ratezi cateva dintre cele mai importante muzee ale Bucurestiului. Pe langa lectia de istorie, o vizita la muzeu te va ajuta sa descoperi adevarate oaze de liniste si de frumos, intr-un oras mult prea aglomerat.

 

 

muzeul theodor pallady (Casa Melik)

 

Casa Melik este cea mai veche cladire locuibila din Bucuresti care s-a pastrat in forma ei originala. In prezent Casa Melik adaposteste Muzeul Theodor Pallady. In acest muzeu  vei gasi lucrari ale celebrului pictor, precum Lalele Rosii, Place Dauphin, portretele actritelor Marioara Voiculescu si Maria Ventura, lucrari de arta europeana si orientala sau piese de mobilier. Colectia expusa aici numara peste 1200 de piese atat ale artistilor romani, cat si ale celor straini.

Publicul mai poate vedea piese de arta decorativa, sculptura antica greco-romana, egipteana, indiana, khmera, dar si sculptura renascentista italiana si franceza. Muzeul mai detine si o serie de peste 800 de desene, peisaje, nuduri, portrete si interioare, reprezentative pentru perioada pariziana a pictorului Theodor Pallady. Despre Casa Melik se spune ca pivnitele sale se intind pe kilometri intregi si ca ar comunica cu alte case ale vechilor masoni. Se mai spune ca Ana Melik a fost curtata de Mateiu Caragiale. Acesta era indragostit de tanara domnita, care l-a inspirat in scrierea lucrarii Craii de Curte Veche.

Casa Melik se afla pe strada Spatarului la numarul 22, in apropiere de Biserica Armeneasca, in vechiul cartier al armenilor. Muzeul se poate vizita din mai pana in septembrie intre orele 11 - 19, iar din octombrie pana in aprilie intre orele 10-18. Pretul unui bilet este de 5 lei.

 

Muzeul National al Satului

 

Muzeul Satului din Bucuresti este unul dintre primele muzee in aer liber din lume si este una dintre atractiile principale ale Bucurestiului. Muzeul se afla in parcul Herastrau, intr-o zona de verdeata si lacuri si detine peste 70 de gospodarii, cu ustensilele traditionale. Obiectele exponate sunt adunate din toate colturile tarii. La Muzeul Satului, vizitatorii pot vedea traditiile si obiceiurile de secole ale poporului roman, modul de viata si casele in care locuiau.

Pe langa casele pitoresti, la Muzeul Satului vizitatorii mai pot vedea si mobilier vechi romanesc, unelte, obiecte din lut, icoane, carpete sau costume folclorice. Modul de viata traditional romanesc este redat la Muzeul Satului prin ansambluri formate din gospodarii complete. Aici vei vedea case si acareturi din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Banat, Maramures, Bucovina, Moldova si Dobrogea. Muzeul detine si colectii de manuscrise, studii, schite, desene, planse, clisee pe sticla, filme, negative alb-negru si color sau fotografii. 

La Muzeul Satului au loc si numeroase targuri, care atrag vizitatorii prin produsele pe care le expun. Muzeul Satului se afla pe Soseaua Kiseleff, la numarul 28, si se poate vizita zilnic de luni pana duminica intre orele 9 - 19. Taxa de intrare este de 6 lei integral si 1,5 lei redus pentru elevi si studenti.

 

muzeele minovici

 

Nordul capitalei si zona Fantanii Miorita adaposteste doua dintre cele mai frumoase opere arhitecturale ale Bucurestiului. Muzeele Minovici, cunoscute si sub numele de Casa cu Cloptotei si Muzeul de arta veche apuseana  sunt unice in peisajul bucurestean.

Muzeul de Arta Populara Nicolae Minovici este cunoscut si ca Vila Minovici sau Vila cu Clopotei . Numele de "Vila cu clopotei" vine de la cei 40 de clopotei din sticla colorata din turn, care sunau la fiecare adiere de vant. Casa seamana cu un conac fortificat din secolul XVIII din Oltenia. Muzeul de Arta Populara Nicolae Minovici adaposteste peste 4000 de obiecte de arta si cultura. Aici se gaseste o colectie impresionanta de costume de port traditional, obiecte din lemn din secolul al XVII-lea si al XVIII-lea, ceramica si icoane de sticla din Ardeal, sute de oua incondeiate din intreaga tara, covoare, tesaturi, scoarte oltenesti cu motive florale si zoomorfe, mobila, instrumente muzicale, obiecte casnice, icoane pictate pe lemn sau sticla.

Dumitru Minovici avea o afinitate speciala pentru cultura si arta si a fost prieten cu pictorul Marcel Lenoir si cu sculptorul Bourdelle. Casa sa devine primul muzeu creat in totalitate de un particular si daruit statului. Muzeul adaposteste o colectie impresionanta de arme medievale si moderne, vitralii, tapiserii flamande, mobilier, opere ale unor pictori flamanzi, italieni, germani, precum si raritati bibliofile, covoare, goblenuri, gravuri si picturi, portelanuri, sculpturi gotice in lemn, ceramica de Meissen si Delft.

Muzeele Minovici se afla pe strada Dr. Nicolae Minovici, la numerele 1 si 3, in cartierul Baneasa , in apropiere de Fantana Miorita. In prezent Muzeul de Arta Populara Nicolae Minovici nu poate fi vizitat, el fiind in proces de restaurare. In schimb, Muzeul de Arta Veche Apuseana Dumitru Minovici se viziteaza de joi pana duminica, intre orele 9 – 17.

 

Muzeul Taranului Roman

 

Muzeul Taranului Roman detine o bogata colectie de obiecte taranesti. Patrimoniul muzeului numara peste 90.000 de piese. Colectia de ceramica cuprinde circa 18.000 de piese. In aceasta colectie vei vedea o serie de obiecte realizate in atelierele de olarit din Hunedoara si Valcea. Tot aici vei mai gasi si obiecte de la Horezu, Oboga, Vama, Pisc, Curtea de Arges, Leheceni, Lapus, Binis, Barsa, Corund, Glogova, Marginea, Radauti, Noul Roman, Drauseni, Fagaras. Cea mai veche piesa de ceramica dateaza din 1746.

Colectia de port numara aproape 20.000 de piese de costum din toate provinciile romanesti, incepand cu prima jumatate a secolului al XIX lea. Personalitati marcante precum Sabina Cantacuzino, Elisa I. Bratianu, Regina Maria sau colectionari ca Dimitrie Comsa si Octavian Roguski au donat muzeului obiecte de arta exceptionale, adevarate opere de arta.

Tot la Muzeul Taranului Roman vei gasi si o colectie impresionanta de tesaturi pentru interior, confectionate din in, canepa, bumbac sau borangic. Foarte multe obiecte din aceasta colectie sunt raritati foarte valoroase. Colectia de Lemn cuprinde mobilier si feronerie veche romaneasca. Obiectele realizate in tehnica dulghereasca totalizeaza 130 de piese din toate zonele etnografice. Colectia religioasa cuprinde icoane pe sticla si pe lemn, izvoade pentru icoane, xilogravuri, vesminte preotesti, vase, troite si cruci. Muzeul Taranului Roman se afla pe Soseaua Kiseleff, la numarul 3, in apropiere de Piata Victoriei. Este deschis de marti pana duminica, intre orele 10:00 – 18:00.

 

Muzeul Palatului Cotroceni

 

Palatul Cotroceni reprezinta unul dintre monumentele arhitecturale valoroase ale capitalei. Palatul a fost construit intre anii 1893 - 1895 dupa planurile arhitectului francez Paul Gottreau, in stil clasic venetian. Muzeul National Cotroceni reflecta istoricul ansamblului medieval si modern Cotroceni, transformarile sale de-a lungul timpului. Palatul Cotroceni pastreaza intact Holul de Onoare, o compozitie decorativa care aminteste de Opera din Paris, dupa modelul careia a fost realizata. Sufrageria Germana este decorata in stilul neorenasterii germane si a fost proiectata de arhitectul Gottreau.

Salonul de Vanatoare este decorat in stilul neorenasterii italiene. Biblioteca este singurul spatiu din muzeu care nu a necesitat lucrari de restaurare si adapostea cartile de botanica ale regelui Ferdinand. Marele Salon de Receptie a fost reamenajat intre anii 1925-1926 de catre arhitectul roman Grigore Cerchez in stil neoromanesc.

La etajul al doilea al Muzeului Cotroceni se pot vizita apartamentele fostei familii regale: dormitorul si sufrageria decorate in stilul neorenasterii germane, Salonul Oriental folosit initial ca atelier pentru pictura si pirogravura de catre Regina Maria, urmat de apartamentul regal, salonul Henrich al II-lea si apartamentul francez. La Muzeul Cotroceni mai poate fi vizitat dormitorul Reginei Maria si Salonasul Norvegian, care reprezinta budoarul Reginei Maria.

Muzeul Cotroceni se afla pe Bulevardul Geniului, la numarul 1. Intrarea vizitatorilor se face prin soseaua Cotroceni, vis-a-vis de Gradina Botanica. Muzeul se poate vizita de marti pana duminica, intre orele 9.30 - 17.30, printr-o programare prealabila. Vizitarea muzeului se face in grupuri de maxim 15 persoane, cu programare anticipata la numarul de telefon 021.317.31.07, cu cel putin o zi inainte. Tariful de intrare este de 12 lei, atat pentru turistii romani, cat si pentru cei straini.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea