De prin lume adunate

#top parcuri romania #parcuri romania #parcuri

Top 5 cele mai frumoase parcuri din Romania

Romania se poate mandri cu cateva parcuri care rivalizeaza cu marile orase europene. In mediul urban supraaglomerat, parcurile au ramas acele oaze de verdeata care te ajuta sa te relaxezi in natura. Dimensiunile considerabile ale acestor locuri incarcate de istorie fac ca plimbarile sa se intinda timp de zeci de minute fara plictiseala. Este adevarat ca Bucurestiul isi respecta statutul de capitala, insa sunt cateva parcuri din alte regiuni geografice amenajate si pastrate la un nivel onorabil.

 

Regele Mihai, fostul Herastrau

Perla coroanei parcurilor din tara noastra ramane, fara indoiala, Herastraul din nordul Capitalei. S-a numit la inceput Parcul National, dar a purtat mai multe nume de-a lungul istoriei, insa lacul pe care il inconjoara a ramas definitoriu. Cel mai recent a fost botezat in memoria ultimului suveran al Romaniei, Regele Mihai I. Cu o suprafata totala de 187 de hectare (110 ha pe uscat), a fost amenajat in 1936 in jurul Lacului Herastrau. Unul dintre avantajele Bucurestiului este ca raul Colentina traverseaza orasul de la nord la sud, formand o serie de lacuri antropice in jurul carora au fost amenajate parcuri. In perioada regalitatii, zona Herastrau a beneficiat de prezenta Arcului de Triumf si de proiectul infiintarii Muzeului Satului. Parcul in sine este monument istoric de clasa A, are o vegetatie variata si adaposteste o serie de monumente admirabile. Daca ar fi sa remarcam doar o zona din parc, aceasta este fara indoiala Gradina Japoneza, care atrage anual sute de mii de vizitatori.

Alexandru Ioan Cuza, Titan sau IOR

In partea de est a Capitalei, locuitorii cartierelor Dristor si Titan au la dispozitie aproximativ 85 de hectare in Parcul Alexandru Ioan Cuza. Bucurestenii il stiu dupa numele IOR (Intreprinderea Optica Romana) sau dupa numele singurului lac natural din oras: Titan. Amenajarea parcului in jurul Lacului Titan a inceput in anul 1965 si a durat un cincinal. In bazinul lacului exista nu mai putin de cinci insule, accesul este posibil din mai multe artere importante ale celor doua cartiere. Este unul dintre cele mai ingrijite parcuri, are in centru o biserica ortodoxa ridicata din lemn in stil maramuresean, iar popularitatea a atras o investitie comerciala masiva in zona: Park Lake Mall. Spatiile pietonale de legatura dinspre Parcul Titan spre mall au fost amenajate de Elis Pavaje cu produse premium.

Copou

Parcul Copou este mandria capitalei Moldovei. Gradina Copou se apropie de aniversarea a doua secole, fiind inaugurata in 1834 odata cu monumentul istoric Obeliscul cu lei. In imediata apropiere se afla teiul lui Mihai Eminescu, in varsta de aproximativ o jumatate de mileniu. Desi masoara doar 10 hectare, aceasta zona verde contribuie substantial la imbunatatirea calitatii aerului din orasul industrializat.

Sub Arini

Parcul Sub Arini din Sibiu reprezinta poarta de intrare dinspre centrul orasului catre Parcul Natural Dumbrava Sibiului. Masoara 22 de hectare si a fost inaugurat in 1856. Gazduieste trei obiective de secol 19: sera (1883), fantana arteziana (1894) si pavilionul de muzica (1898). Pe langa speciile autohtone de platani, tei, castani, si evident arini, in parc au crescut si arbori exotici precum artarul american, ienuparul de Virginia sau molidul intepator.

Romanescu

Al doilea parc ca intindere din Romania, dupa Herastrau, este Nicolae Romanescu din Craiova, cu o suprafata de peste 96 de hectare. Inaugurarea este legata tot de Casa Regala a Romaniei, fiind organizata in 1903 chiar in prezenta Regelui Carol I in Capitala Baniei. Podul Suspendat este anterior amenajarii parcului, Castelul Fermecat este un obiectiv in sine, hipodromul si velodromul atrageau pasionatii ca un magnet. Gradina Zoologica din Parcul Romanescu este una dintre cele mai vechi din Romania.

Cateva parcuri din tara noastra sunt emblematice pentru orasele in care au fost amenajate. Generatii intregi au crescut pe aleile amenajate de-a lungul anilor, iar calitatea vietii din mediile urbane foarte aglomerate este mentinuta in limite decente datorita acestor oaze de verdeata.

Sursa foto: elis.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea