De prin lume adunate

#catedrala mitropolitana #timisoara #atractii turistice #parcul rozelor #muzeul banatului

Top 3 atractii turistice in Timisoara

Timisoara ofera celui care o viziteaza o multitudine de locuri de cunoastere a trecutului si prezentului, a vestigiilor istorice, a institutiilor stiintifice si culturale, a muzeelor si galeriilor de arta, teatrelor si salilor de concert.

Iata 3 dintre principalele atractii ale orasului de pe malul raului Bega:


1.


Parcul Rozelor este amplasat in centrul Timsoarei, fiind situat intre , Str. Acad. Alexandru Borza, Bd. Michelangelo si baza sportiva si face parte din "salba de parcuri" care flanchează raul Bega.

Intentii de amenajare a acestui parc au existat inca din anul 1900. Parcul a fost insa realizat abia in 1918 de Wilhelm Muhler si inaugurat in anul 1934.

In 1942 parcul apare sub denumirea Rozariul Regina Maria. De-a lungul anilor a functionat sub multe alte denumiri. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Rozariumul a fost distrus si a fost refacut in perioada 1953-1965, cand s-a ajuns la peste 1200 de varietati de trandafiri procurate din tara si din strainatate.

In ciuda trecerii timpului, farmecul acestui parc nu s-a estompat, principala lui atractie ramanand numeroasele specii de trandafir. In prezent, colectia de trandafiri numara peste 400 de soiuri.


2. Catedrala Mitropolitana


Situata in centrul orasului Timisoara, la intersectia celor mai importante artere de circulatie, Catedrala Mitropolitana cu hramul "Trei Ierarhi", impresioneaza prin dimensiunile ei, prin gratia liniilor cat si prin invelisul de tigla smaltuita care straluceste de departe in razele soarelui. Catedrala, un simbol al orasului, a fost construita intre 1936 si 1940 dupa planul elaborat de Ioan Troianescu. Este considerata monument de arta datorita arhitecturii, picturii si sculptura sale.

Stilul arhitectural al catedralei imbina traditia religioasa romana cu cea bizantina-moldoveneasca. Catedrala are nu mai putin de 11 turle din care turnul principal are 83,7 metri. Constructia are o lungime de 63m si o latime de 32.

Catedrala Mitropolitana adaposteste la subsol o bogata colectie de arta bisericeasca banateana veche si o valoroasa colectie de icoane. Muzeul detine 3.000 de carti rare, peste 800 de icoane si picturi, peste 130 de obiecte bisericesti.


3.


In urma constituirii in 25 iulie 1872 a Societatii de Istorie si din Banat, s-au pus bazele Muzeului Banatului. Primele obiecte de patrimoniu care au intrat in inventarul sau au fost depozitate la inceput intr-o incapere din Palatul Episcopiei de Cenad. Obiectele muzeului au provenit din donatii, descoperiri arheologice intamplatoare si achizitii.

Deschiderea oficiala pentru marele public a avut loc abia in 1877.

In prezent, Muzeul Banatului este amenajat in Castelul Huniazilor, situat in zona centrala a Timisoarei, la mica distanta de Opera Romana. Colectiile sale acopera intreg trecutul Banatului de la paleolitic pana in prezent. Colectiile contin peste 468.000 de piese si sunt structurate pe arheologie , , memorialistica, cartografie, carte veche romaneasca si străina, geme,camee si istorie.

In prezent, in incinta muzeului functioneaza patru sectii: Sectia de Istorie, Sectia de Arheologie, Sectia de Stiintele Naturii, Laboratorul Zonal de Restaurare-Conservare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea