De prin lume adunate

#cati captivante #citit #lectura #carti

Te plictisesti citind? Iata 5 genuri de carti care s-ar putea sa iti capteze atentia

Ti-ar placea sa citesti mai mult insa de fiecare data cand incepi o carte ti se pare ca nu mai ai rabdare sa parcurgi fiecare rand?

 

Ti se intampla sa citesti cateva paragrafe fara sa intelegi cu adevarat ce citesti, pentru ca mintea iti fuge in alta parte?

Ai renuntat de mult la citit doar pentru ca te plictiseai in fata cartilor pe care le alegeai?

Este foarte posibil ca tu si cartea pe care o incepeai sa nu fi fost tocmai perechea potrivita. Poate ti se pare ciudat ca unele dintre cartile care le plac oamenilor din jurul tau si te-ai astepta sa fie interesante nu te atrag deloc, insa noi iti spunem ca este perfect normal. Oamenii sunt diferiti, deci e firesc sa ne captiveze stiluri diferite.

De aceea, iti recomandam 5 genuri de carti care s-ar putea sa iti capteze atentia si sa te faca sa redescoperi placerea cititului:

1. Cartile SF

Intr-o lume in care suntem din ce in ce mai ocupati si prinsi in activitatile de zi cu zi, cartile SF sunt cea mai buna modalitate de a evada din cotidian. Cartile din aceasta categorie nu doar ca iti pun imaginatia la incercare, ci iti stimuleaza si creativitatea. Cateodata, cartile SF te pot face chiar sa crezi ca in anumite conditii si imposibilul poate deveni posibil.

2. Distopiile

Tot un fel de carti SF, distopiile descriu lumi fictionale total diferite de ceea ce vedem noi astazi, in care o entitate superioara controleaza societatea. Indivizii nu cunosc realitatea lumii in care traiesc, iar scopul conducerii este tocmai de a crea iluzia unei lumi perfecte prin impiedicarea dezvaluirii adevarului fata de oamenii de rand.

Din categoria distopiilor celebre fac parte: „1984”, a lui George Orwell, „Noi”, scrisa de Evgheni Zamiatin si, mai recent, „Jocurile Foamei”, de Suzanne Collins.

3. Biografiile

Daca ti-am recomandat cartile SF si distopiile pentru a-ti alunga plictiseala prin calatorii in lumi cu totul diferite de viata de zi cu zi, biografiile te duc exact in directia opusa, pentru ca te obliga sa te lovesti de realitate.

In biografii vei citi despre vietile oamenilor care inseamna ceva pentru constiinta umanitatii si vei vedea ca in spatele oricarei cortine de zambet si succes exista lupte, emotii si munca.

4. Cartile de cultura generala

Probabil ca atunci cand te gandesti la citit ai in minte de cele mai multe ori un roman cu multe pagini pe care ar dura ceva timp sa il termini.

 Daca nu esti fanul lecturilor lungi, cea mai buna alegere pentru tine sunt cartile de cultura generala. Le gasesti sub forma de intrebari si raspunsuri din toate domeniile, sau particularizat, pe anumite categorii, sub forma de enciclopedii. Poti afla curiozitati din lumea artei, a istoriei sau geografiei si poti descoperi chiar lucruri ciudate din viata unor oameni celebri, cum ar fi ca despre Honoré de Balzac se spune ca ar fi baut pana la... 50 de cafele pe zi.

5. Cartile de poezii

Cartile de poezii sunt bune daca te plictisesti citind pentru ca iti ofera o experienta completa si complexa in doar cateva minute – iti va lua doar 5 minute sa citesti o poezie, iar aceasta iti poate trezi ganduri si emotii incredibile.

De multe ori nu citim pentru ca avem impresia ca a citi consta intr-un efort sustinut: sa intelegem actiunea, cauzele unor fapte, sa stim de ce personajul X nu se intelege cu personajul Y si cum se face ca domnita A s-a indragostit de domnul Z.

In realitate, cartile sunt ce vrem noi sa fie: prieteni, parteneri de discutie sau profesori. Cert este ca orice carte iti aduce valoare.

Citeste orice si oricat – de la 5 versuri dintr-o poezie la 500 de pagini dintr-un roman – si vei avea inca ceva de adaugat in buchetul experientelor tale. Vezi? Am spus „experientele tale”, nu ale celorlalti, deci alege sa citesti ce e aproape de sufletul tau, indiferent ca sunt carti SF sau poezii de dragoste.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/woman-sitting-on-window-reading-book-2228561/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea