De prin lume adunate

#hobby #bungee jumping #skateboarding #parasutism #escalada #sport extrem #bucuresti #sport #indoor #outdoor

Sporturi extreme in Bucuresti

, sau escalada sunt doar cateva dintre sporturile extreme pe care le puteti incerca in Bucuresti. Daca nu poti merge la munte sau in zonele special destinate acestor sporturi, in salile din Bucuresti te poti pregati pentru intalnirea cea mare cu coarda elastica sau peretele de stanca.

Bungee-Jumping

Bungee jumping este o saritura de la o inaltime de cateva sute de metri. Persoana care sare este legata de o coarda elastica. Atunci cand se efectueaza saritura, coarda se intinde iar saritorul este tras in sus si in jos. In triburile bastinase din insulele Oceanului Pacific, acest sport constituie un ritual prin care era testata barbatia. Tinerii erau nevoiti sa treaca acest test pentru a intra in randul barbatilor. Acest sport presupune insa mult curaj, rezistenta fizica si psihica.

Bungee jumping-ul este interzis persoanelor care sufera de boli cardiace, afectiuni ale oaselor si muschilor si au probleme ale sistemului nervos. Acest sport a aparut pentru prima data in Noua Zeelanda cand a fost brevetat de neozeelandezul Alan John Hackett Bungy.

Platformele de Bunjee Jumping se pot amenaja oriunde, chiar si pe o plaja. Pretul unei sarituri variaza in functie de sezon si de inaltimea de la care sari. In unele situatii, va trebui sa semnezi un act pe proprie raspundere . In Bucuresti, singurul loc unde se poate practica acest sport este in strandul Tineretului din complexul Agronomie, unde este instalata o macara de 50 de metri.

Parasutism

Sporturile aviatice au inceput sa se practice ca activitate de masa in perioada 1927-1930. In Romania, parasutismul s-a dezvoltat dupa 1953, iar in prezent se practica ca sport contra cost. Pentru a te inscrie la cursuile de parasutism trebuie sa semnezi in prealabil un contract cu Aeroclubul Romaniei. In apropierea Bucurestiului poti incerca pe aerodromul de la Clinceni. Acesta apartine Aeroclubului Roman si este situat la kilometrul 16, pe Soseaua Bucuresti - Alexandria.

Aeroclubul Roman organizeaza la Clinceni cursuri de parasutism. Tinerii intre 16 si 21 de ani, beneficiaza de cursuri gratuite, cei sub 18 ani trebuie sa aiba si acordul parintilor. Pentru persoanele peste 22 de ani, se percepe o taxa de 17 euro pentru fiecare lansare de la 1.000 de m. Se poate sari si in tandem, pentru suma de 120 euro tandemul + 30 euro filmarea.

Daca vrei sa te inscrii la cursurile de parasutism, trebuie sa stii ca acestea se desfasoara in lunile februarie si martie. Pentru a te inscrie vei da o serie de probe de rezistenta precum tractiuni la bara, flotari si saritura de pe loc.

Echipamentul special pentru parasutism poate fi inchiriat de la aerodrom. Daca vrei sa iti cumperi propriul echipament, trebuie sa stii ca acesta este destul de costisitor. O parasuta costa aproximativ 3000 de euro, un costum 200 de euro iar casca este 600 de euro.

Skateboarding

Skateboardingul este unul dintre cele mai populare sporturi extreme destinate tinerilor. Este un sport care se poate practica oriunde. In ultima vreme au aparut mai multe skate parcuri atat in Bucuresti cat si in alte orase ale Romaniei. Skatebordingul a aparut inca din anii '60, atunci cand Larry Stevenson, editorul unui ghid pesntru surferi, s-a gandit sa promoveze "surful pe uscat". Primile placi profesionale de skate au fost create in 1963.

Atunci cand te-ai decis sa te apuci de acest sport trebuie sa iti cumperi o placa. Aceasta trebuie sa fie curbata, cu roti robuste si potrivita pentru statura ta. O placa mare va fi mai greu de manevrat. De asemenea, incaltamintea trebuie sa fie speciala pentru acest sport. Aceasta trebuie sa fie stabila si sa iti protejeze gleznele. Pantofi de skate vei gasi in magazinele de specialitate.

Primul lucru pe care il vei invata atunci cand te apuci de skateboarding este sa stii sa stai pe placa. Placa trebuie impinsa, insa in acelasi timp trebuie sa iti pastezi echilibrul. In aproximativ o saptamana vei invata sa mergi pe placa.

Urmatorul pas pe care trebuie sa il faci este sa te antrenezi si sa iesi cu prietenii sa iti testezi noile calitati. In Bucuresti poti merge pe pistele de skate din parcul Herastrau, IOR, Eroilor, Tineretului, in fata Teatrului National sau pe treptele din fata Academiei Militare.

Herastrau Bucuresti este situat in partea vestica a parcului Herastrau. Accesul se face pe intrarea dinspre Piata Charles de Gaulle a parcului Herastrau si este in general foarte aglomerat, in special in week-end. Aici au loc frecvent competitii si evenimente cu role si skatebord. In apropiere de pista se afla si terasa Baraka, pentru cei care vor mai mult sa priveasca sau sa se racoreasca la o limonada rece.

Escalada

Escalada este sportul ascensiunilor pe munte. Escalada este o experienta interactiva pentru persoane de toate varstele, dar si un exercitiu fizic complex. Escalada este un sport cu multe riscuri, care pot fi insa diminuate prin folosirea unui echipament de buna calitate si a unor tehnici de catarare corespunzatoare.

Echipamentul pentru escalada este compus din coarda, ham, espadrile speciale pentru catarare, casca, diferite carabiniere, dispozitiv gri-gri si saculet de magneziu.

Daca te-ai hotarat sa practici acest sport si nu poti merge la munte, trebuie sa stii ca si in Bucuresti exista cateva sali unde poti face escalda.

Sala de escalada Vertical Spirit este situata in centrul capitalei, in incinta salii de sport a scolii generale numarul 19 si este deschisa atat pentru copii, cat si pentru adulti. Sala de escalada este dotata cu aparate specifice acestui sport: panou de escalada, scarita, bara de atarnari si tractiuni, placa de antrenament, inele de gimnastica, bucle si corzi dinamice, saltele pentru aterizare.

Tariful pentru unui abonament lunar este de 80 de lei, un curs de initiere este de 210 lei, iar o intrare este 17 lei.

Sala de escalada are o suprafata mare, panoul este echipat cu peste 2000 de prize, iar suprafetele de ascensiune sunt variate ca inclinatie. La aceasta sala se practica si ascensiunile cu coarda. Accesul la panoul de escalada de la Ecran Club se face pe baza de abonament. Detinerea unui abonament da dreptul beneficiarului la efectuarea unui numar nelimitat de antrenamente in timpul saptamanii.

Un abonament de doua saptamani este de 30 lei, pentru o luna este 60 de lei, iar o intrare este 10 lei. Daca vrei sa urmezi si un curs de initiere in escalada, tariful este de 750 de le isi dureaza doua luni. Panoul aritficial de la Ecran Club, se afla in Bucuresti, in parcul Politehnicii, intre statiile de metrou Politehnica si Grozavesti, iar mai multe detali obtii la numarul de telefon 0766.44.05.66.

Citeste si:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea