De prin lume adunate

#concert #tobe #sala palatului #japonia

Spectacol de tobe japoneze la Sala Palatului

Eitetsu Hayashi, cel mai bun solist de tobe japoneze vine in Romania pentru a prezenta un concert de muzica clasica contemporana si un solo de Taiko. Artistul va fi acompaniat de Orchestra Filarmonicii George Enescu sub bagheta maestrului Horia Andreescu.

Concertele traseaza o paralela intre muzica traditionala romaneasca si cea japoneza prin compozitii moderne japoneze scrise pentru instrumente traditionale si lucrari de prestigiu. Acestea prelucreaza motive folclorice intalnite pe teritoriul romanesc.

Programul spectacolelor include "Concertul pentru tobe japoneze si Orchestra Hi-Ten-Yu", lucrare semnata de compozitorul Isao Matsushita in 1994 si Solo de Taiko. Concertul cuprinde si compozitii ale unor muzicieni precum George Enescu, Doru Popovici, Ciprian Porumbescu, Bela Bartok, Tiberiu Olah sau Grigoras Dinicu.

Serile "Marilor Intalniri" incep cu cea mai cunoscuta piesa orchestrala a lui George Enescu, Rapsodia Romana nr. 1 in La Major, compusa pe cand acesta avea 20 de ani. Inspirata din folclorul romanesc, rapsodia imprumuta teme din cantece populare romanesti cunoscute: "Am un leu si vreau sa-l beu", "Hora lui Dobrica", "Mugur, mugurel", "Ciobanasul", "Hora morii", "Sarba", "Jumatatea de joc" si "Ciocarlia".

Publicul va asculta fragmente dintr-o selectie realizata de Doru Popovici din Codex Caioni, o culegere de cantece din Transilvania, descoperita in anul 1988 in zidul unei manastiri. Urmeaza celebra Balada a lui Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai apreciati compozitori ai secolului XIX.

Programul include si Dansuri populare romanesti, lucrare a renumitului compozitor Bela Bartok. Stilul sau este o sinteza de muzica folclorica, clasicism si modernism, fiind profund influentat de muzica populara din Ungaria si Romania. Spectacolul prezinta si fragmente din Suita class ="xirtireh" href="//www.comunicatedepresa.ro/mihai1" title="mihai">Mihai Viteazul, lucrare compusa de Tiberiu Olah pentru filmul cu acelasi nume. Prima parte a reprezentatiei se incheie cu Hora Stacatto, compozitie pentru vioara, renumita pentru virtuozitate si dificultate.

 

Eitetsu Hayashi, legenda vie a Japoniei

 

Concertul principal al serii va fi insa "Hi-Ten-Yu - A Concerto for Japanese drum and Orchestra" si un Solo de taiko in interpretarea invitatului special Eitetsu Hayashi. "Titlul compozitiei, format din trei semne chinezesti, Hi-Ten-Yu (Zbor – Rai – Joaca), semnifica, metaforic, zborul catre rai pentru joaca intre stele. Urmand structura titlului lucrarea este divizata in trei parti si se dezvolta dintr-un calm general catre un dinamism viguros", spune compozitorul, Isao Matshushita.

Eitetsu Hayashi, solistul concertului Hi-Ten-Yu, este o legenda vie cu statut de vedeta in Japonia fiind considerat artistul care a revolutionat modul in care Taiko este interpretat. Parte a ceremoniilor budiste si shintoiste, Taiko a devenit un stil specific de percutie, renumit pentru reprezentatiile inaltatoare. Eitestu este un deschizator de drumuri atat pentru maiestria sa in Odaiko cat si datorita colaborarilor cu orchestre si coloanelor sonore compuse pentru filme.

Concertul va avea loc la Bucuresti, pe 20 octombrie, la ora 19, la Sala Palatului. Pretul biletelor variaza intre 50 si 180 de lei. Biletele sunt disponibile in reteaua magazinelor Diverta, Germanos, Carturesti, Humanitas, Domo, Orange, Vodafone si online, eventim.ro si myticket.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea