De prin lume adunate

#smardan #centrul vechi #bucuresti #strada #istorie #unde iesim

Smardan - strada pe care s-a scris istoria Principatelor

In fiecare oras european in care vei pune piciorul vei descoperi vechi stradute, pe care parca timpul a stat in loc. Locuri incarcate de istorie si mister sunt acum noile puncte de atractie ale celor in cautare de distractie, cafenele si baruri, intr-o atmosfera cosmopolita. La Paris, Berlin, Lisabona sau Viena vei descoperi in plimbarile tale, strazi emblema, care dincolo de evenimentele istorice importante care si-au lasat amprenta asupra orasului si poporului respectiv, sunt in prezent adevarate oaze de tinerete si voie buna.

Si in Bucurestiul nostru, iubit de unii si urat de altii, exista o strada care vrea sa invie atat traditia cafenelelor pe strada, cat si circuitul turistic al zonelor din centrul vechi. Strada Smardan din capitala este una dintre primele strazi din centrul vechi care au fost renovate si pavate.

 

Istoria unei strazi controversate

 

Strada Smardan apare pentru prima data in documente istorice care dateaza din secolul al XVII-lea. Strada era cunoscuta sub numele de Ulita Nemtilor, Ulita Nemteasca si Strada Germana. Este atestata pentru prima oara intr-un document din 1 mai 1672, drept ulita care merge de la Curtea Domneasca spre Biserica Grecilor, iar in documentele din secolul XIX apare drept Ulita Germana si este trecuta astfel si in Planul Bucrestiului din anul 1871. Din anul 1878, strada si-a dobandit numele pe care il are si in zilele noastre. Numele strazii evoca una dintre bataliile castigate de ostirea romana in satul Smardan de langa Vidin.

In secolul XIX, aceasta strada cunoaste o adevarata dezvoltare, pe ea construindu-se magazine, ateliere de reparatii, dar si cateva hoteluri importante pentru Bucurestiul acelor vremuri. Unul dintre cele mai importante si frumoase hoteluri era Hotelul Brenner sau Hotel D'Europe, hotel mentionat si de consulul Wilkinson in 1820. Aceasta spunea ca hotelul este "bine mobilat si inzestrat cu toate cele necesare, foarte folositor pentru calatori".

Strada Smardan adaposteste insa si in prezent locul in care Alexandru Ioan Cuza a fost numit domn al Moldovei si al Tarii Romanesti. Pe strada Smardan, la numarul 39, in seara zilei de 23 ianuarie 1859, membri de frunte ai Partidei Nationale hotarasc in unanimitate alegerea aceluiasi domnitor pentru Moldova si Tara Romaneasca. In acele momente se infaptuia unul dintre cele mai visate teluri ale poporului roman: Unirea.

sursa foto: acasa.ro

Strada pe care s-a semnat soarta Romaniei

 

In Hotelul Concordia, Alexandru Ioan Cuza a fost numit Domn al Principatelor Unite ale Romaniei. Si astazi, trecatorii mai pot observa placa memoriala care atesta acest eveniment istoric: "In aceasta cladire se afla in anii Unirii Tarilor Romane, Hotelul Concordia, unde in seara de 23 ianuarie 1859 s-a hotarat dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, de catre fruntasii Partidei Nationale, ca domn al Tarii Romanesti".

Hotelul Concordia a fost inaugurat in anul 1852 si avea 90 de camere, un salon restaurant, o cafenea si o sala de biliard. Cladirea si-a pastrat functia de hotel pana la instaurarea regimului comunist in Romania, atunci cand a fost alocat clasei muncitoare. In prezent cladirea este inscrisa pe lista monumentelor nationale si se afla sub protectia Ministerului Culturii si Cultelor, insa este o ruina.

 

Noul pol al distractiei in centrul vechi

 

In zilele noastre putini stiu istoria acestei strazi, insa multi poposesc aici pe terasele deschise in timpul verii, sau in cafenelele aromate din timpul sezonului rece. Strada Smardan este una dintre cele mai aglomerate strazi din centrul vechi al Bucurestiului, o strada recent renovata si pavata si unde au fost instalate felinare stradale, care amintesc de Micul Paris.

Chiar daca nu vei mai vedea celebrele hoteluri care au facut furori chiar si printre nobilii straini veniti in vizita in capitala din estul Europei, Strada Smardan adaposteste nuemroase cafenele, baruri, restaurante, magazine si chiar un hotel. Pana cand primarul Sorin Oprescu va da legea prin care terasele din centrul vechi al capitalei trebuie sa aiba umbrelute si mobilier in culori de alb si bej, strada Smardan este un melanj intre vechi si nou, intre cosmopolit si balcanic, intre mizerie si tehnologizare.

Acesta este peisajul pe care il vei observa la o simpla plimbare pe Smardan. Intr-o zi cu soare, cand toate terasele sunt pline ochi, Smardanul este un loc viu, agitat, plin de tinerete si voie buna. Din peisaj nu lipsesc insa vechile magazine care inca au supravietuit renovarilor primariei. Intr-un colt vei putea "admira" o veche alimentara ceausista, in care parca timpul a ramas pe loc, vechi firme ale intreprinderilor si magazinelor care existau in perioada comunista si nelipsitele magazine cu rochii de mireasa .

Sursa foto: acasa.ro

Plimbare de aprilie pe Smardan

 

Aveam programata de mult timp o plimbare pe Smardan, insa vremea capricioasa m-a impiedicat sa imi duc la bun sfarsit planul. Insa, in prima zi cu soare, am lasat balta toate treburile si am pornit in aventura in centrul vechi al Bucurestiului, pe strada Smardan. Am pornit asadar in cercetare de numarul 1, din spatele Bancii Nationale a Romaniei, acolo de unde incepe strada Smardan. M-am simtit ca un turist, in propriul oras, care acum descopera pentru prima oara atractiile unui loc nou.

In capatul strazii, amatorii de ditractii pot poposi la Kartell Cafe, un prim loc de rasfat pentru bucuresteni. Designul excentric si preparatele culinare gustoase sunt primele impresii pe care ti le lasa acest local din spatele Bancii Nationale. In apropiere de Kartell se afla un alt loc de distractie si relaxare pentru amatorii de cafenele: Grand Cafe Van Gogh, o cafenea cosmopolita, care urmeaza tiparele localurilor olandeze, cu multa lumina si decoruri interesante. Muzica lounge si jazz creeaza o atmosfera potrivita pentru relaxare si intalniri cu prieteni dragi.

Sursa foto: acasa.ro

Pentru turisti, pe strada Smardan este deschis si un business boutique, Rembrandt. Situat intr-o cladire care dateaza din 1925, insa renovat complet, hotelul este micut si intim, iar clientii pot servi aici micul dejun, pranzul sau cina. De altfel, la parterul acestui hotel este deschisa si o cafenea,  Klein Cafe, un loc perfect pentru a surprinde agitatia, dar si calmul Bucurestiului.

Mergand mai departe, vei traversa celebra strada a Lipscanilor, pentru a-ti continua periplul pe Smardan. Aici vei gasi pe partea stanga o farmacie si un plafar dragut, cu numeroase ierburi, dar si ceaiuri, cafea, ciocolata calda si ustensile pentru ceai, ceianice si cesti frumos colorate. Pe partea dreapta, la intersectia cu strada Stavropoleos, se afla restaurantul Sushi Ko, un sushi bar, unde pot gusta numeroase sortimente de sushi, dar si alte preparate din bucataria japoneza.

Un alt local interesant, unde iti poti potoli foamea sau setea este si Charme, un restaurant cu specific mediteranean si un meniu chic. Mergand mai departe pe Smardan, vei descoperi o multime de cafenele si baruri, care de care mai atragatoare si cu nume interesante. Chriss Cafe, Pals, Little Bar, Old Town Bistro, Les Burgeois, Orient Express, Maccheroni, Brauhaus 41, Goblin sau Buen Humor, sunt doar cateva dintre localurile numeroase unde te poti aseza la terasa sau inauntru pentru o bere sau alte bunatati.

Totusi, din multitudine de baruri si cafenele, cateva mi-au atras atentia in mod special, datorita specificului inedit. St. Patrick Irish Pub este un pub irlandez unde vei descoperi numeroase cocktailuri pe baza de bere, dar si cateva preparate culinare venite din Irlanda. Arcade este o cafenea cu o curte interiora interesanta, care te va face sa te simti in vacanta, departe de plaiurile mioritice. The Vintage Pub este un alt pub interesant, unde iti poti petrece timpul liber alaturi de prieteni.

In tot acest amalgam de gusturi si arome, pe Smardan vei gasi si un local destinat celor ce iubesc preparate emblema ale Italiei: pizza si paste. Pizza & Paste, caci asa se numeste localul, te ademeste inca din strada cu aromele inconfundabile de oregano si blat pufos de pizza. Tot pe Smardan se afla si cea mai veche cafenea de de stand-up comedy din Bucuresti, deko cafe, un spatiu dedicat in exclusivitate actului artistic. In afara de serile de stand-up comedy, deja consacrate, Deko gazduieste spectacole de teatru, show-uri de improvizatie si concerte live.

Sursa foto: acasa.ro

Cumparaturi de Smardan

 

Pe Smardan vei mai gasi, pe langa restaurantele, barurile si terasele enumerate, si cateva magazine interesante. Ne aflam in centrul vechi al Bucurestiului, asadar din peisaj nu lipsesc magazinele cu rochii de mireasa sau cele cu lengerie intima. Ce poate fi mai frumos, decat sa stai pe terasa si sa admiri usile din termopan alb ale magazinelor si accesoriilor pentru nunti?! Noroc ca pe Smardan se afla doar un singur magazin de acest tip, Christian Philippe, care isi expune cu ostentatie o rochie de mireasa spanzurata de copertina.

Smardanul nu inseamna insa, in materie de cumparaturi doar rochii banale de mireasa. Pe aceasta strada vei gasi si un magazin de mobilier si decoratiuni, cu un design avantgardist, numit Spazio Studio. Aici au loc periodic expozitii. Casa de ceai este locul unde vei gasi tot ce ai nevoie in materie de ceai: cani, cesti, ceianice, cutii, diverse sortimente de ceai, seturi de portelan, fonta, carti de bucatarie, de amenajari interioase, CD-uri cu muzica de jazz sau ambientala si multe alte minunatii, potrivite chiar si pentru a fi oferite drept cadouri persoanelor dragi.

Sursa foto: acasa.ro

Tot cu ceaiuri si accesorii pentru ceai este si magazinul Bernschutz & Co. Aici vei gasi ceaiuri din toate colturile lumii, ceaiuri verzi, negre, rosii, organice, de fructe sau infuzii, cani, cesti, tavi pentru servirea ceaiului sau ceainice. In acest magazin vei gasi si cateva sortimente de dulciuri precum zahar candel, biscuiti, nuga, ciocolata sau trabucuri de ciocolata, carnetele si agende.

Pasionatii de sport si articole sportive gasesc pe Smardan magazinul The Kitchen. In acest magazin vei gasi atat articole vestimentare, de incaltaminte, cat si alte accesorii precum ghiozdane, rucsacuri, ochelari de soare, dar si biciclete sau placi de skateboard.

Pe Smardan vei gasi si un magazin cu produse cosmetice naturiste. Produsele sunt importate din Cehia si sunt inspirate de renumita statiune Karlsbad, unul dintre cele mai importante centre europene de spa. In magazinul Manufaktura vei gasi diverse sortimente de sapunuri, specialitati pentru baie, produse pentru ingrijirea corporala, cosmetice cu bere, cu sare din Marea Moarta sau cu vin. Tot aici vei gasi si cadouri pentru ocazii speciale.

sursa foto: acasa.ro

In capatul strazii, pe ambele parti, vei putea intra in doua magazine dedicate amatorilor de decoratiuni interioare. Emerald este o firma specializata in produse realizate din fier forjat, draperii si perdele. Pe cealalta parte a strazii se afla un magazin cu produse din sticla. De la vaze, pana la corpuri de iluminat, cei care se afla in cautarea unui cadou sau al unui element de decor interesant pentru locuinta, pot gasi aici numeroase idei.

 

Unde se afla strada Smardan

 

Asadar, periplul pe strada Smardan se termina aici. Daca ti-am captat atentia si vrei sa tragi si tu o fuga pe aceasta strada, ei bine, Smardan se afla in centrul vechi al capitalei, in apropiere de vechea curte domneasca, paralel cu strada Selari si perpendiculara pe strazile Lipscani si Franceza.

Sursa foto: acasa.ro

Nu iti garantam ca te vei simti ca pe strazile de promenada ale marilor capitale ale Europei, insa cu siguranta vei simti atmosfera cosmopolita si suflul nou, care se impletesc cu obiceiurile romanesti. Micul Paris inca nu a disparut si de asta vrea sa va asigure si Vasile Enisor, ultimul flasnetar al Bucurestiului. Imbracat precum Charlie Chaplin, cu frac, baston si joben, flasnetarul umbla pe strazile din centrul vechi cu mica sa flasneta si cu cei doi papagali, Trandafir si Patraulea si vrea sa ne convinga ca nu trebuie sa ne uitam traditiile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea