De prin lume adunate

# castel sutu bucuresti #castelul sutu

Secretele Palatului Sutu din Bucuresti

 

Una dintre cele mai vechi rezidente aristocratice din Bucuresti, Palatul Sutu a fost construit de Costache Sutu, intre 1833 si 1835. Planurile au fost desenate de arhitectii Conrad Schwink si Johann Veit, in timp ce interiorul a fost proiectat in 1862 de sculptorul si artistul Karl Storck.

A fost construit in stil neogotic, cu atat mai impresionant, avand in vedere ca, la acea vreme, orasul avea un aspect destul de modest, cladirile cu mai mult de un nivel erau relativ putine, iar strazile erau pavate cu lemn.

 

Cladirea a castigat popularitate de-a lungul celei de-a doua jumatati a secolului 19, cand a gazduit primul bal al societatii din fiecare an, in februarie. Gazdele erau Grigore Sutu si sotia sa Irina, care obisnuiau sa primeasca aristocratii Bucurestiului in resedinta lor. Portile edificiului sunt decorate cu doua reproduceri dupa heraldica palatului: soarele sustinut de doi lei.

In momentul celor doi, flacarile au ars de jur imprejurul soarelui, destul de vedere pentru orasul din acea perioada si un simbol al statutului proprietarilor. Gradina palatului, mai mare decat este astazi, impresiona cu o vegetatie luxurianta.

Ceasul care merge inapoi - simbol al palatului

De indata ce intram, holul impresionant ne atrage atentia: oglinda inalta adusa de la Murano, cu un cadru in care iese in evidenta un medalion sculptat in lemn reprezentand Irina Sutu. Din peretele opus, unul dintre simbolurile palatului se oglindeste - ceasul care merge inapoi. Ceasul a fost proiectat pentru a fi citit intr-o oglinda si a fost fabricat la Paris.

Urcam scarile si ajungem in zona unde, in trecut, oaspetii ar fi fost primiti de catre gazde si unde sunt expuse mai multe statui reprezentand anotimpurile anului sau un personaj feminin roman.

Asa cum ceasul merge inapoi, expozitia in care urmeaza sa intram - „Ora orasului” - prezinta in cronologie inversa, de la prezent la trecut, evenimentele, cotidianul si incercarile prin care orasul a trecut de-a lungul anilor. Simbolic, se deschide cu un mic afisaj de ceasuri de masa bogat ornamentate. Intr-o camera separata urmarim un scurtmetraj, ecranizat astfel incat sa dam impresia ca urmarim, prin ferestrele palatului, intr-un ritm rapid, principalele evenimente din perioada de tranzitie, de la Revolutia din 1989 pana in prezent, mergand prin episoade precum concertul de la Bucuresti al lui Michael Jackson, demonstratii de strada, alegeri, vizitele presedintilor SUA sau aderarea la NATO.

Incursiune in trecut

 

Dupa aceea, intram in expozitie cu o prima oprire in perioada comunista, acoperita cu simbolurile si etapele sale majore. De exemplu, Palatul Poporului, care a devenit o atractie turistica, construit dupa demolarea cartierului Uranus, unul dintre cele mai vechi si frumoase Capitale. Panourile, cu explicatii atat in ​​limba romana, cat si in engleza, prezinta mecanismele propagandei, ideea „omului nou”, viata sociala din timpul comunismului, cutremurul din 1977 si multe altele. Alaturi de ele, sunt expuse diverse articole apartinand sferei private, bancnotelor, inregistrarii si cartilor de identitate.

 

Pe masura ce ne parcurgem expozitia, lasam in urma perioada comunista pentru a ajunge la cea a monarhiei, intr-o zona in care sunt expuse si busturile regilor Carol I si Ferdinand. Ne apropiem de perioada Primului Razboi Mondial, cand Palatul Sutu a servit drept resedinta guvernatorului german al Bucurestiului ocupat - generalul Tülff von Tschepe und Weidenbach. De asemenea, descoperim moda feminina a vremii si accesoriile purtate de doamne, dar si arme, medalii, articole de decor interior, alaturi de desene si fotografii care ne ofera cateva indicii despre cum arata orasul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea