De prin lume adunate

#dans #mancare #bere #pub #irish pub #bucuresti #saint patrick's day

Saint Patrick's Day in Bucuresti

Berea, fish and chips, spiridusii si trifoiul verde sunt cateva dintre simbolurile Irlandei. Anul acesta le poti incerca chiar pe pielea ta in Piata Universitatii. Aici se desfasoara o petrecere in aer liber in cinstea lui Saint Patrick . Acesta este patronul spiritual al Irlandei si cel care i-a crestinat pe irlandezi. este celebrata in fiecare an pe 17 martie.

Pe 17 martie 2008 a fost organizat in premiera pentru Romania St. Patrick's Day in aer liber. Evenimentul a avut loc in Piata Universitatii din Bucuresti. Cu aceasta ocazie apa fantanii arteziene din piata a fost colorata in verde. Organizatorii isi doresc la Ziua Irlandei sa devina o sarbatoare traditionala anuala si in Romania, care sa se tina in acelasi loc si la aceeasi ora.

Din luna ianuarie 2009, Clubul Taranului din Bucuresti gazduieste seri irlandeze. Evenimentele organizate in colaborare cu Asociatia Culturala Romano-Irlandeza si Asociatia de Dans Irlandez "Irish Way" au loc in fiecare ultima seara de miercuri a lunii. Programul este sustinut de formatia Shannon si dansatorii Irish Way.

Si in acest an apa fantanii arteziene va fi colorata in verde, iar scena va fi impodobita cu baloane in tricolorul irlandez: verde, alb si portocaliu. Publicul care va participa la acest eveniment va putea sa se fotografieze cu spiridusii si spiridusele care vor anima piata si isi pot desena pe fata trifoiul tricolorul irlandez.

De la ora 17.00, scena special amenajata pentru acest eveniment va gazdui un spectacol cu trupa de muzica si dansuri traditionale irlandeze Shannon si cu dansatorii Irish Way. Vor avea loc si demonstratii de dans irlandez oferite de cursantii scolii de dans Dans Irlandez si diferite concursuri cu premii.

Pub-uri irlandeze in Bucuresti

Daca vrei sa continui petrecerea din Piata Universitatii in acelasi stil irlandez, poti incerca irish puburile cu mancare, bautura si muzica traditionala. In Bucuresti exista trei pub-uri cu specific irlandez: Harp, Dubliner si Molly’s. Puburile irlandeze au o atmosfera placuta si interesanta, cu muzica, mancare si bere buna. Un proverb irlandez spune ca “oamenii veseli se aduna acolo unde mancare este buna”. Asta pare sa fie si motto-ul puburilor irlandeze din Bucuresti care iti vor aduce pe tava cateva mancaruri traditionale.

Pentru felul principal puteti incerca placinta cu ciuperci, fish and chips, hamburgeri, preparatele cu bacon, la desert placintele cu mere si inghetata sau frisca si waffles. Preturile incep de la 16 lei pentru placinta cu ciuperci sau pui, 25 de lei pentru pizza si 5-7 lei pentru bere.

Tot in puburile irlandeze mai puteti juca darts sau urmari anumite campionate sportive, in special de fotbal. Aici se organizeaza anual petreceri de Halloween si Saint Patrick’s Day.

The Harp se gaseste pe strada Bibescu Voda, la numarul 1, in zona Unirii, iar rezervari se pot face la numarul de telefon 021.335.65.08.
The Dubliner se afla pe bulevardul Nicolae Titulescu, la numarul 16. Rezervari se pot face la numarul de telefon 021.222.94.73.
Molly's Irish Pub este situate pe Calea Calarasilor, la numarul 96, iar rezervari se pot face la numarul de telefon 021.320.05.04.

Istoria Sfantului Patrick

Daca vrei sa stii mai multe despre , iata o scurta istorie. Pe cand avea patru ani, Patrick a fost capturat de o ceata de calareti care l-au dus in Irlanda. Aici a devenit sclav la o ferma unde avea grija de oi. In aceea vreme, Irlanda era tara paganilor si a druizilor, in scurt timp insa, el a invatat limba si obiceiurile de aici. Tot acum, Patrick incepe sa se roage lui Dumnezeu si ii scrie in fiecare zi.

Patrick a fost captiv in Irlanda pana la varsta de 20 de ani. Atunci a avut un vis in care Dumnezeu ii spunea sa plece din Irlanda pe mare. Insa, intors in sanul familiei a avut un alt vis, in care poporul irlandez il ruga sa se intoarca la el si sa il salveze. A inceput sa propovaduiasca Evanghelia si a convertit  la crestinism multi irlandezi.

Sfantul Patrick impreuna cu discipolii sai au convertit mii de irlandezi la crestinism si au construit biserici in toata tara. Timp de 40 de ani a reusit sa converteasca intreaga Irlanda. A murit pe 17 martie 461, in oraselul Saul, acolo unde a construit prima biserica crestina din Irlanda.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea