De prin lume adunate

#rummy #remy #rummykub #joc #societate #hobby

Rummy - conceput in Romania si indragit de o lume intreaga

Daca poker-ul si bridge-ul sunt jocuri care te fac sa pierzi ore bune, nopti intregi alaturi de prieteni, atunci din proprie experienta spun ca rummy -ul este genul de joc in care notiunea timpului dispare complet. Si daca un joc este suficient de distractiv incat sa te tina alaturi de prieteni la o masa ore, zile intregi, fara sa schitezi cel mai mic gest de plictiseala, inseamna ca trebuie sa si vorbim despre el, nu? Bineinteles.

Rummy, Remi sau Rummikub este un joc cu piese inventat in Israel, in jurul anului 1930, de catre Ephraim Hertzano, un evreu nascut in Romania care mai apoi a emigrat in Palestina. Deoarece in perioada respectiva in Romania toate jocurile de carti erau interzise de comunisti, lui Hertzano i-a venit ideea sa inlocuiasca cartile de joc cu piese.

Hertzano a creat primul joc in curtea casei sale, dupa care l-a vandut vecinilor. Dupa ce a reusit sa vanda cateva exemplare, acesta si-a deschis un mic magazin. Peste ani, familia lui Hertzano a inregistrat rummy-ul in mai multe tari si a devint cel mai exportat joc israelian al tuturor timpurilor. In anul 1977, jocul ajunge in Statele Unite si devine cel mai bine vandut joc al anului.

Despre rummy


Rummy este un joc cu piese, numite si pietre sau carti, care poate fi jucat de doua, trei sau patru persoane si care contine elemente din jocul de carti rummy, domino, mah-jongg si sah. Setul de rummy contine patru table de joc si 106 piese, din care 104 sunt numerotate de la 1 la 13 in patru culori diferite, fiecare culoare avand cate doua serii de piese de la 1 la 13. Celelate doua piese ramase au desenate pe ele un chip si se numesc “joly” sau “joker”.

Piesele de joc sunt aranjate pe tabla in asa fel incat sa se obtina serii si suite. Seria este o formatie de piese de aceeasi valoare, dar de culori diferite (ex: 5 rosu, 5 albastru si 5 verde ). In timp ce suita este o formatie in care piesele au valori consecutive si sunt de aceeai culoare (ex: 6 albastru, 7 albastru, 8 albastru si 9 albastru).

Ambele tipuri de formatii trebuie sa contina cel putin trei piese. O serie poate fi formata din maxim patru piese, in timp ce suitele pot fi formate din maxim 13 piese (o suita completa de la 1 pana la 13).



Primul pas este amestecarea pieselor pe masa cu fata in jos, dupa care jucatorii trebuie sa formeze gramezi a cate sapte piese. Aceste gramezi, care trebuie sa fie 15 la numar, sunt puse apoi una langa cealalta, formandu-se o coloana. Piesa care ramane in plus este folosita pentru a da startul jocului.

Jucatorul care face cartile (ales prima data aleator, apoi sarcina picand pe cel din dreapta lui) ia piesa ramasa in plus si o aseaza pe gramada cu numarul corespunzator ei. Ex: piesa ramasa in plus are numarul 8. Jucatorul ia prima piesa din gramada cu nr. opt si o aseaza tot cu fata in jos pe gramada nr. noua (gramada cu nr. noua devenie gramada cum cele mai multe piese, respective noua), iar cartea cu nr 8 o pune cu fata in sus in locul celei lipsa. 

Gramada cu cele opt piese este prima din sir care se imparte si se da jucatorului din dreapta celui care a facut piesele. Gramezile se impart in continuare, fiecarui jucator revenindu-i cate doua gramezi.



Inainte de inceperea jocului, cand jucatorii isi vad piesele, cei care au doua piese identice pot striga dubla. Dublele pot fi schimbate intre jucatori, dar doar intre cei care au duble. In cazul in care unul din jucatori are trei duble, acesta are posibilitatea de a anula jocul.

Inceperea jocului


Jocul de rummy are mai multe variante si reguli de joc, insa acum va vom prezenta una dintre cele mai cunoscute variante, si anume jocul pe etalate.

Primul jucator (cel care a primit gramada cu opt piese) incepe jocul punand pe masa una din piese. Aceasta piesa nu poate fi folosita in niciun fel de catre niciun jucator. In acel moment vine randul urmatorului jucator sa traga o piesa, care la randul sau va lasa jos o piesa de pe tabla. Daca piesa trasa nu va ajuta cu nimic o puteti lasa jos si nu este nevoie sa lasati una de pe tabla.

Piesele lasate jos de catre jucatori sunt puse in coloana (sir, sarpe) in ordinea in care au fost lasate jos de catre jucatori. Prima piesa (cea care nu poate fi folosita) este asezata in capul sirului, invers fata de celelalte, marcand inceputul jocului.



Tura jucatorului incepe prin a lua o carte si se termina prin a lasa o carte jos, astfel incat pe tabla sa fie cel mult 14 piese la terminarea turei. Obiectivul jocului este de a combina piesele de pe tabla asezandu-le in suite sau terte.

Cele doua tipuri de combinatii de piese folosite la etalare sunt suita si terta despre care am vorbit in randurile de mai sus. Piesa “1” poate fi pusa in formatie cu piesele 2 si 3 (1-2-3) sau cu cu 12 si 13 (12-13-1), dar nu poate niciodata sa fie folosit in mijlocul unei suite (13-1-2).

Etalarea – asezarea pieselor pe masa

Inainte de a explica etalarea trebuie sa stim ca jucatorul nu este obligat sa aseze piesele pe masa, acesta putand inchide jocul direct de pe tabla. Terminarea jocului pe tabla o poate face doar in cazul in care a anuntat acest lucrur din primele trei ture de joc.

Etalarea se face numai dupa ce s-a incheiat prima tura si trebuie sa contina minim o suita. Alta regula este ca la etalare valoarea pieslor trebuie sa fie de minim 45 puncte.

Punctaj: Piesele de la 2 la 9 au o valoare de cinci puncte fiecare; 10-13 au o valoare de 10 puncte; 1 in formatie de 1-2-3 are cinci puncte, iar in formatie de 12-13-1 de 10 puncte. Daca aveti terta de 1 (1-1-1), atunci valoarea sa este de 25 de puncte. Joly are valoare cartii care o inlocuieste.

Ruperea sirului de piese se poate face de oriunde doar daca jucatorul este etalat si numai daca piesa care o ia din sir il ajuta la etalarea unei noi formatii. Piesele urmatoare celei care a fost luata ii revin jucatorului. Acesta le poate pune pe tabla, le poate etala (in cazul in care se alcatuiesc formatii) sau se poate lipi la formatiile deja existente la el sau la ceilalti jucatori.

Jucatorul este obligat sa anunte cand mai are cel mult trei piese pe tabla. In caz contrar acesta poate fi penalizat la sfarsitul jocului cu 500 puncte. Jocul se incheie atunci cand unul din jucatori termina piesele de pe tabla sa de joc, ultima carte pe care o lasa jos fiind cartea de inchidere.

Numararea punctelor

Chiar daca piesele au avut o anumita valoare la etalare (ex: 1 in formatie 1-2-3 avea valoarea de cinci puncte) la numarare lucrurile stau altfel. Piesele de la 2 la 9 raman cu valoarea de cinci puncte; 10-13 au valoarea de 10 puncte; 1 are o valoare de 25 de puncte; joly – 50 de puncte; inchiderea se onoreaza cu 50 de puncte; la fel si atu-ul – 50 de puncte.

Jucatorului care nu a etalat pana cand unul din ceilalti jucatori a inchis i se scad 100 puncte fara sa se mai numere punctele de pe tabla, iar daca jucatorul care a anuntat atuul nu a etalat pana la sfarsitul jocului atunci i se scad doar 50 de puncte pentru ca a anuntat atuul la inceputul jocului.

Jocul pe tabla

Pentru ca unul din jucatori sa joace pe tabla, el trebuie sa anunte acest lucru in primele trei ture. Cel care a ales acest tip de joc nu poate sa rupa din sir decat ultima carte.

Pe tabla se pot juca urmatoarele jocuri:

- La simplu: Suite si terte. Valoarea jocului castigat este de 500 de puncte.

- Bete: Doua terte de cate patru piese si doua terte de cate trei. Pentru acest joc primesti 700 de puncte.

- Mozaic: Aici se realizeaza o suita completa in care nu trebuie sa existe doua piese consecutive de aceeasi culoare. Ordinea culorilor este stabilita de primele patru piese din sir. Jocul se rasplateste cu 1000 de puncte.

- Bicolor: Doua suite in doua culori. 1200 de puncte.

- Duble: Aici trebuie sa ai sapte perechi de duble. 1300 de puncte.

- Monocolor: Jucatorul trebuie sa realizeze o suita completa cu toate piesele de aceeasi culoare. Punctajul pentru aceasta varianta este de 1500 de puncte.

Desi regulile rummy-ului par grele daca stai sa le citesti, ele in realitate sunt simple si usor de invatat. In schimb, oricat de mult ai stii regulile, jocul de rummy se dovedeste un joc complex si provocator chiar si pentru cei mai experimentati si talentati jucatori.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea