De prin lume adunate

#unde iesim #timp liber #rezervatii naturale #rezervatii naturale romania

Rezervatii naturale in Romania

Rezervatiile naturale sunt arii naturale protejate prin lege cu scopul de a proteja si conserva habitate si specii naturale importante. Dimensiunile rezervatiilor naturale difera si depind de suprafata necesara elementelor naturale protejate.

Pe langa activitatile stiintifice, administratiile rezervatiilor naturale incurajeaza desfasurarea activitatilor traditionale si a ecoturismului care sa nu afecteze peisajul natural. Aici nu este permisa utilizarea resurselor naturale.

Cele mai frumoase rezervatii naturale din Romania

Delta Dunarii

Delta Dunarii este cea mai mare si cea mai bine conservata dintre deltele europene. A intrat in patrimoniul mondial al UNESCO in 1991, este clasificata ca rezervatie a biosferei la nivel national in Romania si ca parc national in taxonomia internationala a IUCN.

Vegetatia Deltei este reprezentata in mare parte de o vegetatie specifica mlastinilor (stuf, papura, rogoz) si ocupa 78% din totalul suprafetei. Zavoaiele ocupa 6% din suprafata deltei, fiind paduri de salcie, frasin, arin, plop, care cresc pe grindurile fluviatile, fiind periodic inundate, iar ochiurile de apa sunt acoperite de o vegetatie acvatica si plutitoare, ocupand 2% din suprafata deltei.

De asemenea, exista paduri pe campurile Letea si Caraorman si sunt alcatuite din stejar brumariu, stejar pedunculat, frasin, plop tremurator, ulm, plante agatatoare.

Contine mai mult de 320 de specii de pasari si 45 de specii de peste de apa dulce in numeroasele sale lacuri si japse. Acesta este locul unde milioane de pasari din diferite colturi ale Pamantului (Europa, Asia, Africa, Marea Mediterana) vin sa cuibareasca. Speciile majore de pesti din cadrul Deltei Dunarii sunt stiuca si somnul.

Rezervatia stiintifica Pietrosu Mare

Rezervatia stiintifica Pietrosu Mare este situata in apropierea localitatilor Borsa si Moisei din judetul Maramurs si cuprinde partea nordica a muntilor Rodnei. Cele 3300 de hectare ale rezervatiei ocupa golul alpin si padurile de conifere din Masivul Pietrosu Rodnei in care se remarca varful Pietrosu Mare cu o inaltime de 2303 metri.

Rezervatia naturala Pietrosu Mare cuprinde cel mai impresionant relief glaciar din Muntii Rodnei: circurile glaciare Buhaescu (cel mai mare din Muntii Rodnei), Zanoaga Iezerului, Zanoaga Mare, Zanoaga Mica, Rebra, Gropi. Aceste formatiuni au in portiunea bazala morene si caderi de apa pe pragurile de stanca lustruite de ghetari. Cea mai mare parte a rezervatiei este ocupata de roci cristaline metamorfice.

Muntii Retezat

Muntii Retezat fac parte din Carpatii Meridionali, grupa muntoasa Retezat-Godeanu. Se inalta intre doua depresiuni importante, Petrosani si Hateg si intre doua rauri importante, Raul Mare, care ii delimiteaza la nord si est si Jiul de Vest, care ii delimiteaza la sud. Sunt inconjurati de Muntii Tarcu la vest, Muntii Godeanu, la sud-vest si Muntii Valcan, la sud.

Partea cea mai importanta a masivului este alcatuita in principal din roci cristaline si se numeste Retezatul Mare. Partea sudica, cu relief dezvoltat si in mase mai importante de calcare, se numeste Retezatul Mic. Aceste formatiuni se unesc in apropierea lacului Bucura.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea