De prin lume adunate

#restaurant #micul paris #bucuresti

Restaurantele simbol ale Bucurestiului

Daca vrei sa simti cum se distrau bucurestenii in epoca interbelica, mergi la unul dintre restaurantele simbol. Capsa, Caru' cu Bere, Casa Vernescu sau Casa Doina pastreaza intacta atmosfera petrecerilor de altadata. Bucatele alese, vinul seducator si melodiile de petrecere te vor face sa te simti pentru cateva clipe contemporanul lui Caragiale.
 

Capsa, singurul local intelectual de pe Calea Victoriei
 

Restaurantul Capsa era locul unde se faceau si se desfaceau guverne, cariere politice si unde scriitori celebri din perioada interbelica au facut istorie. Istoria cladirii Casei Capsa incepe in 1830, cand Ieronimo Momolo cumpara proprietatile familiei Slatineanu si deschide un birt, chiar pe locul unde se afla in prezent Casa Capsa . In anul 1874 Casa Slatineau intra in posesia familiei Capsa. Fratii Capsa sunt primii cofetari din Romania care au adus pe piata absintul. Dulciurile de la Capsa proveneau din Orient: sarailii, cataifuri, baclavale sau serbeturi.

In anul 1886, Casa Capsa se extinde. Grigore Capsa deschide un hotel si inaugureaza si vestita cafenea. Capsa devine astfel cel mai important punct de intalnire al personalitatilor politice romanesti dar si internationale, al jurnalistilor si artistilor. Casa Capsa era vizitata si de personalitati din  politica intrenationala. Regele Ferdinand a primit vizita generalului francez Joffre. Cu aceasta ocazie, fratii Capsa au lansat o noua prajitura, din ciocolata, denumita chiar dupa numele generalului.

"La Capsa se discuta politica la fel de mult ca despre bucatarie, patiserie sau amor. Capsa e centrul intregii societati, al celor care fac parte din cele mai diverse cercuri, al adulterurilor secrete, al intrigilor diplomatice si al combinatiilor financiare. Apoi, la ora ceaiului, este randul doamnelor din inalta societate si al atasatilor de ambasade. Ca sa devii scriitor, trebuia sa obtii botezul Capsei, care, fara nici o firma literara, era totusi redactia redactiilor, nodul gordian al trecerii spre nemurire" spunea poetul Virgil Carianopol.

Printre clientii fideli ai cafenelei se numara Dan Barbilian (Ion Barbu), criticul Serban Cioculescu, poetul Vlaicu Barna, scriitorii Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Corneliu Moldovan, Tudor Arghezi, Ionel Teodoreanu sau Ion Minulescu. Dupa anul 1930, Casa Capsa devine "Cafeneaua scriitorilor si artistilor", iar Tudor Arghezi o numea "singurul local intelectual de pe Calea Victoriei".

Lista de bucate de la Casa Capsa era tiparita pe cartonase galbui, cu chenar rosu si scris italic. In meniu gaseai atat preparate frantuzesti, cat si orientale. Printre delicatese se numara "Sterlet Poche. Sauce Creme", "Filet a la Broche", "Sauce Bearnaise", "Salade d'Aubergines', "Piments et Tomates", "Pave Tous les Fruits", "Gaufrettes" sau "Corbeilles de Fruits". La capitolul bauturi Casa Capsa se lauda cu unele dintre cele mai rafinate sortimente de cafea, vinuri traditionale romanesti si sampanii aduse de la Paris.
 

Caru' cu Bere, cea mai vestita berarie a Bucurestiului


Caru’ cu Bere este o legenda vie a vechiul Bucuresti si una dintre cele mai vechi berarii ale capitalei. Beraria este unul dintre putinele locuri unde arhitectura aminteste celor care-i calca pragul de ce Bucurestiul a fost considerat odata Micul Paris. Picturile murale, vitraliile si balustradele sculptate sunt elementele distinctive ale berariei. Spiritul petrecerilor de alta data este prezent si in ziua de azi, atmosfera amintind de exuberanta Bucurestiului de la inceputul secolului XX.

Simbolul locului este Mos Ghita, a carui silueta strajuieste si astazi balustrada din dreapta. Mos Ghita, pivnicerul, a lucrat cateva zeci de ani la Carul cu Bere, coborand de mii si mii de ori in pivnita ticsita de butoaie de bere si vin. Restaurantul "Caru' cu Bere" a gazduit, la sfarsitul secolului XIX adevarate cenacluri literare. Cel care anima atmosfera era poetul George Cosbuc care invita aici tineri scriitori cu posibilitati materiale reduse. Printre cei care-l frecventau in mod obisnuit s-au aflat scriitorul I.L. Caragiale, Octavian Goga si actorul Iancu Brezeanu.

Pe langa berea fabricata dupa o reteta originala secreta, Caru’ cu Bere este faimos si pentru specialitatile culinare. Specialitatea casei au reprezentat-o mult timp crenvurstii cu hrean. In fiecare seara, localul propune si un program artistic, apreciat in special de turistii straini.

Caru' cu Bere se afla pe strada Stavropoleos, la numarul 5, iar rezervari se pot face la numarul de telefon 021.313.75.60.
 

Casa Vernescu, rafinament pe ritmuri de vals
 

Casa Vernescu de pe Calea Victoriei era in Bucurestiul de altadata centrul unui univers aparte, luxos si rafinat, un loc al balurilor si seratelor mondene. Arhitectura cladirii este realizata de Ion Mincu, interiorul casei este completat de picturile alegorie ale lui George Demetrescu Mirea. Casa Vernescu era locul de intalnire al protipendadei Bucurestiului, iar balurile si serate organizate aici le egalau in fast si bogatie pe cele de la Viena sau Paris.

Daca vrei sa retraiesti pentru cateva ore farmecul Bucurestiului de altadata, sa simti parfumul balurilor si seratelor, sa auzi clinchetul paharelor de sampanie si acordurile fine ale celebrului vals "Valurile Dunarii", Casa Vernescu este alegerea potrivita. Restaurantul rezistat incercarilor vremurilor si a ramas un simbol al luxului de pe Calea Victoriei, vechiul Pod al Mogosoaiei. Decorul elegant incanta privirea, iar mancarurile rafinate iti vor incanta simturile. Atmosfera rafinata, mobilierul luxos, iar coloanele impunatoare, arcadele aurii si scara monumentala realizata din marmura de Guatemala intregesc farmecul unui loc legenda al capitalei.

Casa Vernescu se afla pe Calea Victoriei, la numarul 133, iar rezervari se pot face la numarul de telefon 021.311.97.44.
 

Casa Doina, Bufetul interbelic
 

Unul dintre promotorii arhitecturii romane, Ion Mincu, a lasat una dintre cele mai valoroase cladiri ale Bucurestiului, actuala Casa Doina, situata pe una dintre cele mai elegante strazi ale capitalei. Originalitatea stilului si frumusetea detaliilor s-au pastrat pana in zilele noastre. Anii '30 au insemnat debutul restaurarii acestei frumoase bijuterii arhitecturale construita in stil puternic renascentist. Bucataria internationala si traditionala prezentata cu mult stil si rafinament a dus la pastrarea reputatiei acestui loc ani de-a randul.

In Bucurestiul de altadata, Casa Doina era preferata "musteriilor amorezati", care se opreau la "Bufet" pentru friptura la gratar, mititei si o halba de bere. In epoca interbelica, "Bufetul" se transforma in barul de noapte "Fu-Ciang", primul local cu mancare chinezeasca din Romania.

"Bufetul" de la Sosea era cunoscut drept unul dintre cele mai alese locuri din Bucuresti, unde se serveau mancaruri alese, vinuri straine si sampanie care mergeau ca unse pe acordurile tarafului. In aceea perioada, erau la moda cantecele populare romanesti, sansonetele frantuzesti si cantonetele italienesti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea