De prin lume adunate

#evenimente #evenimente bucuresti #ploaie de meteoriti #superluna

Recomandare de weekend: SuperLuna si ploaie de meteoriti, fenomene astronomice spectaculoase

In acest weekend nu trebuie sa ratezi doua evenimente astronomice spectaculoase: SuperLuna si ploia de meteoriti. SuperLuna este un eveniment extrem de spectaculos si rar, care are loc doar de cateva ori in cateva decenii.

Super luna

Cea mai mare Luna a anului va putea fi vazuta pe cer in noaptea de sambata, 5 mai. Pasionatii de astronomie se vor putea bucura de o imagine spectaculoasa, mai ales ca SuperLuna va fi cu 16% mai stralucitoare decat in mod normal. Evenimentul de la sfarsitul saptamanii se repeta rar, inregistrandu-se de cinci ori in ultimii 60 de ani.

SuperLuna este generata de intersectia fazei de Luna Plina cu perigeul satelitului natural al Terrei, punctul de pe orbita in care se afla cea mai aproape de planeta noastra. In seara de 4 mai Luna se va afla la sud de steaua Spica si planeta Saturn. Cauta Luna si priveste deasupra ei: vei vedea doua stele, cea de sus fiind de fapt Saturn.

Luna Plina se produce pe 6 mai, la ora 6:35. Timp de trei nopti vom vedea Luna aproape plina. Pe 7 si 8 se va afla in preajma stelei Antares. Incepand cu 10 mai Luna va rasari dupa miezul noptii asa ca nu o cauta seara pe cer, in aceeasi noapte aflandu-se printre stelele constelatiei Sagittarius.

Ploaie de meteoriti

Tot in acest weekend poate fi vazuta si ploaia de meteoriti eta-Aquaride, care are loc in fiecare an. Insa, din cauza luminii puternice a Super Lunii, acesti meteoriti vor fi mai dificil de observat. In fiecare primavara, Pamantul trece prin ramasitele de la coada cometei Halley. Meteorii ard in atmosfera si aduc anual ploaia de meteoriti eta-Aquaride.

In data de 5 mai, potrivit estimarilor astronomilor, apogeul ploii de meteoriti va insemna 60 de meteori pe ora.

Curentul de meteoriti eta-Aquaride este format din resturi ale celebrei comete Halley care poate fi observata de pe Pamant la fiecare 76 de ani. Cometa a fost vazuta ultima oara in 1986 si va mai putea fi observata in 2061. Numele de Eta-Aquaride vine de de la faptul ca originea aparenta a meteorilor este constelatia Varsatorului.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea