De prin lume adunate

#arcub #evenimente #teatru #o noapte furtunoasa #piesa caragiale

Recomandare de weekend: O noapte furtunoasa la ArCub

Sala ArCuB gazduieste duminica, 4 martie, de la ora 19.00, spectacolul " O noapte furtunoasa ” de Ion Luca Caragiale, in regia Teodorei Campineanu. Regizoarea prezinta un Caragiale proaspat, plin de umor, direct, sustinut replica de replica prin talentul si inteligenta interpretilor.

Teodora Campineanu stie sa manuiasca abil, echilibrat, tragicul cu rezultate comice, urmareste consecvent specularea relatiilor dintre personaje pentru efecte comice, conduce cu pricepere interpretarea si o fereste de orice accent vulgar.

Regizoarea opteaza pentru o montare clasica, probandu-si totodata modernitatea prin trucuri regizorale fine, care tin de o lectura vie si deschisa a textului.

Acea senzatie de prospetime si tineretea de spirit a reprezentatiei, iscusinta si discretia cu care e sugerata complicitatea din jurul triunghiului conjugal, contrapunctul spectacular dintre abisurile sentimentale ale Vetei si exaltarea Zitei, jocul viu colorat, de un umor debordant al interpretilor, reprezinta cateva dintre argumentele care personalizeaza acest spectacol, si conduc la binemeritatul lui succes de public.

Premiera cu scantei

Pe 18 ianuarie 1879, Teatrul National din Bucuresti prezinta in premiera "O noapte furtunoasa", trecuta in programul teatrului de Ion Ghica, director general al teatrelor. Premiera a avut mare succes, dar autorul, iesit pe scena ca sa primeasca aplauzele furtunoase dezlantuite chiar dupa primul act, s-a auzit fluierat si huiduit de grupuri organizate la galerie.

Despre ceea ce se intamplase ne marturiseste chiar Caragiale: "Se raspandise vestea ca piesa lovea in institutia Garzii Cetatenesti. Iar la a doua reprezentatie, din 21 februarie, am fost iar fluierat, huiduit si amenintat, de o droaie de patrioti din Garda Civica, cu bataia in piata Teatrului. Niste tineri ofiteri m-au scapat de furia lor".

Acesta a fost motivul care a determinat conducerea Teatrului National sa scoata piesa din program. Protestul fusese organizat de un grup de pretinsi moralisti, pentru acordarea unei satisfactii micii burghezii ultragiate de continutul piesei.

De unde cumparam biletele

Din distributie fac parte Nicolae Urs, Alexandru Georgescu , Vlad Zamfirescu , Simona Popescu, Silviu Biris, Lumnita Erga si Alina Berzunteanu.

Biletele pentru spectacol se gasesc la casa de bilete ArCub. Pretul unui bilet este de 40, 30 si 20 de lei, in functie de locul ocupat in sala.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea