De prin lume adunate

#expozitii #evenimente #evenimente bucuresti #chopin indragostit

Recomandare de weekend: Expozitia "Chopin indragostit"

Institutul Polonez din Bucuresti, Muzeul National de Etnografie din Varsovia si Muzeul National al taranului Roman te invita la expozitia " Chopin Indragostit", care va fi deschisa pana pe 1 aprilie. Este o expozitie care arata influentele pe care muzica populara poloneza a avut-o asupra muzicii lui Fryderyk Chopin.

Expozitia " Chopin indragostit ", realizata de Muzeul National de Etnografie din Varsovia, a fost deschisa publicului din Romania la data de 1 martie, la Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti.

Un artist de exceptie si un invitat de onoare in marile saloane europene, Fryderyk Chopin, ca mai toti artistii importanti din secolul al XIX-lea, s-a inspirat din ilustrii predecesori precum Bach, Mozart , Handel sau Beethoven. Dar ceea ce l-a diferentiat de ceilalti mari compozitori contemporani a fost acea sensibilitate uluitoare fata de elementele vietii de zi cu zi, asa cum erau ele in manifestarile lor cele mai simple.

Chopin acorda atentie acelor lucruri care, prin natura lor erau banale si primordiale. Multi dintre contemporanii sai considerau ca atare muzica populara care era interpretata in timpul nuntilor rurale sau în zilele de dans. Pentru Chopin, melodiile pe care a avut sansa sa le asculte, precum cele din timpul vacantei de la Szafarnia, un sat localizat in voievodatul Cuiavia si Pomerania, au insemnat ceva proaspat, minunat si aproape ireal.

Instrumente inedite

A ascultat cu atentie cantecele si muzica interpretata de orchestrele populare. Aceasta fascinatie s-a reflectat in multe dintre compozitiile sale, multumita carora, stilul si tonul compozitiilor lui Chopin au devenit recunoscute in intreaga lume.

Expozitia prezinta legaturile dintre muzica traditionala si muzica lui Fryderyk Chopin si prezinta lucrari ale artistilor din diferite parti ale lumii, traditii care par sa-l fi inspirat pe compozitorul polonez.

Printre obiectele prezentate in expozitie se afla instrumentele folosite in epoca, in zona rurala din regiunea Mazovia. Unele dintre ele, precum tambalul, basul si cimpoiul sunt inca folosite in muzica populara poloneza. Altele, precum suka din Bilgoraj si Mielec sau vioara din Plock nu au supravietuit pana astazi, dar au fost reconstituite dupa surse iconografice sau in baza descoperirilor arheologice, fiind prezente in cadrul expozitiei.

O parte importanta a expozitiei este dedicata fonogramelor care prezinta portretul muzical al artistilor din Mazovia, care au invatat sa cante ascultandu-si maestrii, interpretand repertoriul ani la rand.

Inregistrarile de arhiva care sunt prezentate in cadrul expozitiei provin de la Institutul de Arta din cadrul Academiei Poloneze de Stiinta. Cele mai multe dintre inregistrari au fost insa distruse in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Datorita eforturilor depuse de Jadwiga si Marian Sobieski, arhivele au fost reconstituite. Intre 1950 si 1954, in timpul unei actiuni privind culegerea de folclor muzical, au fost inregistrate 46.000 de fonograme, multe dintre ele fiind si astazi folosite de catre companiile de inregistrari, pentru producerea de noi discuri.

Multumita inregistrarii muzicienilor nascuti in a doua parte a secolului al XIX-lea si in prima parte a secolului al XX-lea, avem posibilitatea de a explora sunetul epocii lui Fryderyk Chopin.

Chopin nu a fost influentat doar de muzica mazoviana sau poloneza in general. De aceea, instrumente mult mai exotice, precum santor, kemancze si saranga pot fi vazute in expozitie.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea