De prin lume adunate

Proiectele Ancai Benera la Varsovia

La Varsovia, tanara artista Anca Benera e pe urmele unui porc salbatic african, disparut de ceva timp dar care mai bantuie inca imaginatia locuitorilor capitalei poloneze.

Proiectul urmareste sa puna in lumina miturile urbane recente care au in centrul lor animale stranii, fantastice, cum ar fi facocerul african sau creatura jumatate vulpe, jumatate iepure;

Noile mituri urbane sunt investigate cu acribie si repuse in circulatie prin stenciluri, articole in presa de mare tiraj sau chiar prin publicatii;

Anca Benera este una dintre cele mai originale tinere artiste romance. Fosta bursiera a Fundatiei "Solomon Guggenheim" din New York, este autoare a cunoscutului proiect "Colectionand colectionari " si a expus in anul 2003 la Pavilionul American al Bienalei venetiene.

Proiectul polonez, pe care tanara artista il realizeaza cu sprijinul ICR-Varsovia si al Centrului de Arta Contemporana "Ujazdowski", isi propune sa descopere mituri urbane recente, inca in circulatie sau cazute in uitare, care au legatura cu viata animalelor. Ea incearca sa descopere, prin animalele sale concrete si imaginate, un oras dublu si secret, cu o viata de sine statatoare, care ajunge uneori la suprafata doar prin legende urbane, mituri recente sau marturii de istorie orala.

De cateva luni, Anca Benera documenteaza cu asiduitate, cercetand relatari mai vechi si luand zeci de interviuri, povestea unui porc salbatic african (facocer), care ar fi trait intr-o padure de la marginea Varsoviei, facandu-si din cand in cand aparitia prin cartierele de blocuri si apoi disparand brusc. Se vorbeste chiar ca o doamna l-ar fi adoptat si il tine captiv pentru a se bucura doar ea de aceasta aparitie insolita. Altii cred ca, la fel ca si creatura jumatate vulpe-jumatate iepure, nici n-ar fi existat, desi sunt multi care l-au vazut si aparitia lui a facut chiar obiectul unor relatari de presa.

Investigand acest animal fabulos si descinderile lui stranii, Anca Benera recepteaza modul in care locuitorii orasului construiesc noile mituri ale existentei urbane, bazate pe animale reale sau imaginate.

Ea descopera, astfel, o Varsovie paralela, in mare masura mitica, populata de animale concrete si, paradoxal, mai bine adaptate mediului urban decat celui natural (cerbi, arici, nevastuici din vastele parcuri varsoviene), dar si creaturi ale imaginatiei, care traiesc doar intr-un registru mitic si simbolic.

Aceasta Varsovie fantasta si putin cunoscuta se intrupeaza in enigmaticul facocer, a carui legenda este investigata cu minutiozitate de zoolog si apoi repusa in circulatie cu mult talent de una dintre cele mai creative artiste romance.

Astfel, prin intermediul proiectului Ancai Benera, infatisarea si numele lui sunt din nou prezente acum, gratie zecilor de stenciluri care proclama: "Facocerul se intoarce!"; prin cateva articole in presa de mare tiraj, in care artista spune iarasi varsovienilor povestea semiuitata a porcului salbatic african care trecea candva agale printre blocuri; printr-o publicatie, in care isi vor gasi adapostul mai multe animale si povestile lor urbane, prin desene si text.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea