De prin lume adunate

#premiul nobel #controversa

Premii Nobel controversate

Credeti ca nu sunt lipsite de scandaluri? Ei bine, nu. Cel mai controversat personaj a fost Adolf Hitler. Acesta a fost nominalizat la in 1939.

In fiecare an, inca din 1901, este decernat pentru realizari de exceptie in fizica, chimie, medicina, literatura si pentru pace. Inca de la decernarea primului premiu atat ceremoniile cat si premiile in sine au generat critici aprige.

Iata si o lista cu cele mai controversate premii acordate de Academia Suedeza:

Yasser Arafat, Pace in 1994

Chiar daca a fost catalogat drept un un conducator tiranic si terorist, Yasser Arafat a castigat premiul in 1994 impreuna cu Shimon Peres si Yitzhak Rabin. Nici Shimon Peres nu a scapat de critica. A fost acuzat de dezoltarea de armament nuclear si de masacracul de la Qana. Masacrul din Qana a avut loc in 1996, cand armata israeliana a bombardat satul. Din cei 800 de civili libanezi, 106 au murit si 116 au fost raniti.

 

 

Jimmy Carter, Premiul Nobel pentru Pace in 2002

Premierea lui Jimmy Carter a avut parte inca din start de nemultumire chair din partea membrilor comitetului Nobel. Nu numai ca Jimmy Carte nu merita acest premiu, insa el nu s-a implicat in timpul mandatului sau in niciun fel de probleme. Jimmy Carter a primit Premiul Nobel pentru Pace in 2002, pentru “decade de eforturi neprecupetite pentru solutionarea conflictelor internationale, implementarea democratiei si a drepturilor omului si promovarea dezvoltarii economice si sociale”.

Menachem Begin, Premiul Nobel pentru Pace in 1978

Menachem Begin a fost unul dintre capii gruparii teroriste Irgun. Aceasta organizatie a fost responsabila de bombardarea hotelului King David in 1946. Begin, cel de-al saselea prim ministru al Israelului a primit in 1978 Premiul Nobel pentru Pace. Premiul i-a fost oferit pentru contributia sa la incheierea cu succes a acordului de la Camp David. Premiul a fost insa impartit intre Begin si Anwar Sadat, presedintele Egiptului.

Cordell Hull, Premiul Nobel pentru Pace in 1945

Cordell Hull este vinovat de moartea a cateva sute de evrei. Acestia se aflau pe vasul SS ST Louis care venea din Hamburg spre America. Cu toate acestea, Cordel Hull a primit Premiul Nobel pentru pace in 1945 in semn de recunoastere a eforturilor sale pentru pace si intelegere in Emisfera Vestica. De asemenea, si eforturile sale de crearea a unei piete economice in nationile unite au fost rasplatite.

Evreii aflati pe vas cereau azil politic. Presedintele de atunci al americi, Roosvelt s-a arata destul de binevoitor fata de everei, insa, Cordell Hull, secretar de stat la acea vreme, a fost total impotriva refugiatilor. In consecinta, evreilor nu li s-a permis intrarea pe teritoriul Americii. Majoritatea acestora s-au intors in Germania unde au murit in lagarele de concentrare.

Rigoberta Menchu, Premiul Nobel pentru Pace in 1992

Antropologul David Stoll a descoperit ca aceasta femeie si-a modificat carte autobiografica in care prezenta existent familiei sale din Guatemala in anii ’50. Unele intamplari au fost intentionat modificate pentru ca Rigoberta Menchu sa isi prezinte mai bine ideile de stanga si sa isi convinga mai repede aderentii. Rigoberta Menchu a castigat Premiul Nobel pentru Pace in 1992.

Wangari Maathai, Premiul Nobel pentru Pace in 2004

Wangari Maathai a creat numeroase scandaluri atunci cand a afirmat ca sindromul HIV a fost creat de cercetatorii albi pentru a distruge populatia de culoare. Mai tarziu insa si-a cerut scuze pentru ca a oferit informatii eronate.

Alte premii controversate:

, secretarul de stat al Statelor unite, a primit in 1973 Premiul Nobel pentru Pace, pentru contributia sa la Acordul de Pace din Vietman . Premiul esste cu atat mai controversat cu cat Henry Kissinger a instituit Campania secreta din 1969-1975 de bombardare a Cambogiei in care 800.000 de oameni au murit.

Egas Moniz a primit Premiul Nobel pentru Medicina in 1949 pentru dezvoltarea lobotomiei prefrontale. Aceasta este o operatie chirurgicala care consta in sectionarea unei parti din fibrele nervoase care leaga lobul prefrontal cu restul creierului. S-a dovedit insa ca procedura nu aducea niciun beneficiu pacientilor si a fost clasificata ca o procedura de inalt risc. In prezent nu mai este folosita. 

Kofi Annan a primit Premiul nobel pentru Pace in 2001 “pentru contributia sa la o lume mai organizata si pasnica”. Insa, in timpul razboiului civil din Rwanda, actiunile lui Kofi Annan au dus la moartea a peste 1 milion de oameni in doar cateva saptamani.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea