De prin lume adunate

#timp liber #evenimente #teatru #evenimente bucuresti #premiera teatru

Premiere si spectacole de teatru in luna iunie

In iunie, pe ultima suta de metri a stagiunii teatrale, cateva teatre dn Bucuresti aduc pe scena spectacole in premiera. Nu rata spectacolul "Ma intorc de departe", de la Teatrul Odeon, si spectacolul "D'ale noastre", de la TNB.

Arlechino moare la Teatrul Bulandra

"Arlechino moare" este un atelier condus de Antoaneta Cojocaru, prezentat intr-o maniera simbolista, provocatoare, in care actorii se confrunta uneori miraculos, alteori terifiant cu propriile lor masti, sperante si orgolii.

Pentru Adrian Ciobanu, actorul care-l interpreteaza pe Arlechino, spectacolul reprezinta "o provocare la adevar, un text care m-a facut sa caut in profunzime un personaj in care am crezut cu intreaga mea fiinta".

Soprana Raluca Oprea, in rolul "Moartea", declara ca "Arlechino moare este cea mai fascinanta experienta a parcursului meu artistic. La acest personaj m-a atras ambiguitatea trasaturilor si permanenta sa peregrinare intre viata si moarte, real si ireal, o suma a celor mai profunde stari, la hotarul dintre realitate si inefabil".

Din distributie fac parte Adrian Ciobanu, Antoaneta Cojocaru, Ela Ionescu, Mihai Marinescu, Raluca Oprea. Spectacolul are loc in zilele de 12 si 14 iunie.

Ma intorc de departe la Teatrul Odeon

"Ma intorc" de departe este scrisa ca o partitura muzicala, cu preludiu, improvizatii, prima, a doua si a treia miscare. Autorarea indica, de altminteri, ca daca exista un pian pe scena (muzica este refugiul lui Lucie), acesta ar trebui sa fie transparent.

Constructia piesei este foarte particulara, explodata, fasiile de voci isi raspund, cantecele se canta, dialogurile sunt tulburate de monoloage interioare, vecinii isi schimba punctele de vedere. Un intreg univers de voci pentru a cauta sa faca vizibil invizibilul.

Din distributie fac parte Ana Maria Moldovan, Gelu Nitu, Mugur Arvunescu, Diana Gheorghian, Ioan Batinas, Catalina Mustata, Crina Muresan, Paula Niculita si Ioana Anastasia Anton. Spectacolul are premiera pe 6 iunie. Se va mai juca si in zilele de 10 si 17 iunie.

D'ale noastre! la Teatrul National din Bucuresti

"Intentionez sa-l scot pe Caragiale din specificul local pentru ca spectacolul sa poata fi inteles si de un chilian si de un francez, de oricine" explica demersul sau artistic Gigi Caciuleanu.

"Personajele le-am gandit mai degraba pe tipologii. Nu am vrut sa fac din Caragiale ceea ce ar face orice regizor de teatru si nici ceea ce ar face orice coregraf. Pentru ca eu fac teatru coregrafic, iar oamenii cu care lucrez se numesc dans-actori. Eu am luat actori care, intrand intr-o spirala ascendenta, redevin dansatori, avand preocuparea functionarii mecanismelor corporale la fel de mare ca pe cea a functionarii mecanismelor teatrale".

Creatia coregrafica a lui Gigi Caciuleanu dupa I.L.Caragiale este una din primele productii de exceptie prin care Teatrul National celebreaza Anul Caragiale 2012, sub semnaturile unor artisti prestigiosi ai scenei. Premiera spectacolului are loc pe 15 iunie la Teatrul National I.L. Caragiale.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea