De prin lume adunate

#lectura #literatura #romana #literatura erotica #roman erotic #erotic #mircea eliade #camil petrescu

Povesti erotice romanesti

Literatura romana nu cunoaste termenul de roman erotic in adevaratul sens al cuvantului, asa cum suntem obisnuiti de literatura universala. Daca in perioada interbelica, scriitori precum Camil Petrescu, Mircea Eliade sau Geo Bogza adoptau in romanele un limbaj mai explicit si cu tenta erotica, insa in perioada comunista, aceste pasaje erau cenzurate aspru.

Tot in perioada comunista, multe romane care faceau referire la aspectul sexual al vietii erau cenzurate si scoase din programa scolara . Singura carte care poate a reusit sa se strecoare a fost romanul Ion al lui Liviu Rebreanu. Scena de dragoste din croman este cea mai citita parte a romanului si este practic un simbol al libertatii de exprimare.

In perioada interbelica, literatura romana a cunoscut cea mai prolifica perioada ai ei, atunci mari scriitori au lansat numeroase dintre romanele lor cele mai valoroase. Nici atunci nu puteam vorbi de aparitia unui roman erotic, ci doar de pasaje sexuale. Nici in vremurile de azi nu putem vorbi de un gen literar bine structurat dedicat literaturii erotice. Capitole, fragmente sau pasaje din romane mai mari sunt formele sub care vom intalni literatura erotica romaneasca. Daca vrei sa iti vaci o idee despre cele mai frumoase romane erotice sau care contin pasaje de acest gen, noi iti propunem cateva titluri.

 

Literatura interbelica

 

Pentru inceput, iti recomandam cateva dintre cele mai apreciate si iubite romane ale literaturii romane. Aceastea au fost scrise in perioada interbelica si ne prezinta povesti de dragoste eterne si sfasietoare, exotice si captivante.

 

Patul lui Procust de Camil Petrescu

 

Romanul lui Camil Petrescu a aparut in 1933 si este una dintre cartile de referinta ale literaturi romane. Patul lui Procust trateaza atat latura erotica, cat si cea sociala a vietii si a destinului personajelor. Procust este un personaj din mitologia greaca care ademenea calatorii si le oferea ospitalitatea casei sale. Odata ajunsi in casa, Procust ii obliga sa se culce pe un pat de arama.

Atunci cand calatorul era mai scurt decat patul, Procust ii intindea corpul, tragandu-l de maini si de picioare, pana ce-l lungea pe potriva patului. Daca oaspetele era mai lung decat patul, Procust ii taia capul ori picioarele. Evident, in orice situatie deznodamantul era moartea calatorului ghinionist. Patul lui Procust este simbolul practicilor abuzive de incadrare a oamenilor in tipare prestabilite.  In romanul lui Camil Petrescu, Ladima trebuie sa renunte la mandria lui si sa coboare la nivelul Emiliei, iar Fred Vasilescu este complexat de doamna T, la care nu are acces.

 

Maitreyi de Mircea Eliade

 

Romanul lui Mircea Eliade, publicat in 1933, si bazat pe calatoria sa in India, unde se indragosteste de o frumoasa indianca, este un jurnal al descoperirii dragostei. Maitreyi este pentru Allan dragostea fara pereche, cea care ii cutremura toate simturile. Cartea lui Eliade ne introduce in misterul sufletului indian, in tainele iubirii si in atmosfera incinsa de la Calcutta si a fost o adevarata incantare pentru cititorii romani. Maitreyi este un roman erotic si exotic, un roman al autenticitatii.

 

Literatura contemporana

 

In vremurile de acum, libertatea de exprimare i-a facut pe multi scriitori sa adopte in cartile lor un limbaj explicit si cu multe trimiteri sexual, insa nici acum nu putem vorbi de un roman erotic. Iata mai jos cateva dintre cele mai reusite incercari in acest sens:

 

Pupa Russa de Gheorghe Craciun

 

Un roman "cu viscerele la vedere", Pupa russa are in centru un personaj feminin, pe Leontina Guran, a carei  devenire  in lumea comunista din Romania e urmarita etapa cu etapa: de la fetita care, impreuna cu alti copii, gaseste o parasuta la fata obsedata de numele ei si de baiatul din numele/fiinta ei, de la copila din caruta bunicului Tase la eleva care se lasa in voia ritualurilor promiscue din internat, de la secretara UTC la securista fara voie sau de la Leontina-irezistibila seducatoare la Leontina-cea-fara-de-iubire, Leontina-sotia, Leontina-mama care-si respinge copilul si apoi femeia ucisa in conditii suspecte.

Leontina este facuta din povestile, din marturiile, din spusele altora, din amintiri, din jocuri de cuvinte, din compuneri scolare. Deriva existentei sale este retraita de autor din dorinta de a iesi din natura sa masculina si din prejudecatile ei pentru a afla "ce inseamna sa imbraci, scriind o carte, pielea celeilalte naturi". Romanul Pupa Russa a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru Proza in 2004 si Premiul pentru Proza al revistei Cuvantul, tot in 2004.


Sexagenara si tanarul de Nora Iuga

 

Subiectul ales de Nora Iuga ne provoaca, dandu-ne sentimentul incalcarii unui tabu, si trezeste in noi acea indiscretie insatiabila pe care ne straduim sa o ascundem in viata de zi cu zi. Curiozitatea ne este intretinuta pe parcursul lecturii de senzationala sinceritate a autoarei, care lasa deoparte orice ipocrizie pentru a-si relata experienta.

In afara de momentele de adresare directa exista insa numeroase pasaje care cosntituie o forma de marturisire, prin febrilitatea cu care sint concepute. Autoarea face cu naturalete referiri la lumea de azi, la Mircea Ivanescu si Petre Roman, la Gunter Grass si Marius Tuca. Este o infuzie de actualitate care confera romanului prospetime. Romanul a fost distins cu Premiul Uniunii scriitorilor

 

Fisa de inregistrare de Ioana Baetica

 

Ioana Baetica stie ce este aceea o provocare ca la carte. Primul capitol al microromanului "Pulsul lui Pan", care deschide cartea, este o enciclopedie a sexului in toate formele sale de manifestare. M-am intrebat de ce autoarea a tinut sa ne faca de la bun inceput aceasta spectaculoasa, torida si vag atroce trecere in revista. Pentru a ne provoca? Desigur, dar intr-un sens ceva mai adanc decat pare la prima vedere. Ea nu ne-a provocat de dragul provocarii, ci ne-a provocat pentru a ne verifica si selecta. Ne-a supus probei cu apa regala. Cine trece cu bine de acest prim text/test, cine nu este dizolvat de acid merge mai departe, ca in skinneriana instruire programata. Iar cine merge mai departe are norocul sa parcurga o carte splendid construita, de un rafinament aproape desavarsit, spune Liviu Antonesei.

"Cartea cuprinde patru nuvele si un roman. Romanul l-am scris in vreo trei saptamini. Nuvelele le-am scris pe o insula unde era foarte frig si multa ceata. Am prins si mult peste in perioada aia. Ca s-o scriu, a trebuit sa-mi institui un exercitiu de decantare poetica, l-am numit eu. Adica in fiecare dimineata, dupa ce ma spalam pe dinti, scriam un poem. Abia apoi ma apucam de prozele mele. Asta ca sa scap de metaforele care se stringeau in mine. Altfel ar fi dat buzna in roman si n-ar mai fi iesit nimic. Le-am permis ctaorva totusi sa dea o raita prin carte. In tot timpul cat am scris romanul "Pulsul lui Pan" nu m-am visat pe mine in nici o noapte. Ceea ce a fost minunat", declara Ioana Baetica despre cartea sa.

 

Bagau de Ioana Bradea

 

Bagau este primul roman al scriitoarei Ioana Bradea. Cartea a primit premiul pentru debut din partea Uniunii Scriitorilor si din partea revistei "Romania literara" si este una dintre cele mai bine vandute carti romanesti ale ultimilor ani. Bagau este povestea unei saptamani din viata unei studente in Bucuresti, Andreea, care lucreaza la o linie telefonica erotica. In paralel cu activitatile cotidiene, Andreea rememoreaza fragmente din povestea ei de dragoste cu Marius, de care s-a despartit de ceva vreme.

 

Povesti erotice romanesti

 

Povesti erotice romanesti este numele celui mai original titlu din colectia Eroscop. Cei mai cunoscuti scriitori romani au fost invitati sa publice un text inedit cu tematica erotica. Textul Doinei Rusti a fost considerat drept inceputul norocos al volumului. Povestea Ceciliei Stefanescu este in acelasi timp ingenua si socanta. Emil Brumaru, vestitul erotolog in versuri s-a dedat admirabil la stihurile in proza. Din tinuturile reci si aparent frigide ale nordului, Filip Florian ne propune o poveste in care mocneste senzualitatea. Matei Florian, in schimb, adopta un alt ton: in proza lui, aparent retinuta, se dezlantuie imagistica fabulatorie a fantasmei si dorintei.

Aldulescu creeaza un fel de cosmogonie a pasiunii, in care instinctul erotic isi intensifica salbaticia treptat si neasteptat, culminand in dezmat. Lucian Dan Teodorovici, Radu Pavel Gheo, Claudia Golea, Dan-Silviu Boerescu si Marius Chivu articuleaza noi tipuri de scenarii erotice. Pe Florin Iaru si pe Cezar Paul Badescu ii citesti cu sufletul la gura. Cat despre Dan Sociu si Ionut Chiva, ei semneaza, indiscutabil, textele cele mai hard ale acestui volum.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea