De prin lume adunate

#literatura #iubire #carti #povesti

Povesti de dragoste celebre in literatura romana

Muza, iubita, sotie, obiect al placerilor carnale ori sursa de nefericire, cu o prezenta mai mult sau mai putin efemera, femeia a fost dintotdeauna factorul declansator al marilor iubiri si al marilor capodopere din arta.

Mihai Eminescu si Veronica Micle

In timpul vietii sale, Mihai Eminescu a fost iubit si urat. Iubirea tuturor pentru el a fost insa eclipsata de dragostea unui “chip de inger dragalas.” Acest "inger blond", avea un nume: Veronica Micle. Iubirea dintre marele poet Mihai Eminescu si muza sa, Veronica Micle, a fost mare si adanca, a invins totul si a reusit sa existe dincolo de rautatile unor semeni care i-au dorit despartiti.

Prima persoana care a aflat despre marea dragoste dintre cei doi, a fost confidentul lui Mihai Eminescu, Titu Maiorescu. Insa, acesta a fost sic el care a impiedicat casatoria celor doi. Se temea ca aceasta implinire a lui Eminescu ii va aduce fericirea suprema si nu ar mai avea motive sa scrie atat de frumos.

Din dragostea lui Eminescu pentru Veronica, se nasteau poezii pe care poetul i le dedica muzei sale. La randul ei, Veronica Micle nu se lasa mai prejos si, in 1887, ii dedica lui eminescu volumul “Poesii”.

Cele mai frumoase dovezi de dragoste ale celor doi stau puse pe hartie in scrisorile pe care si le-au trimis de-a lungul timpului. Eminescu i se adresa iubitei sale cu apelative ca "Scumpa mea amica", "Dulcea mea amica", "Dulcea mea Veronica", "Dulcea mea doamna", trecand prin altele de felul "Mai Pototoni", "Mai ingerasule", "Dulce si draga Cuta", "Draga, dulcea si ingereasca mea Cuta", "Draga mea copila", la mai distantele, dar respectuoasele "Doamna", "Stimabila Doamna si respectata mea amica", "Doamna mea", pentru a reveni la "Dulcea mea Veronica", "Momoti draga", "Draga mea Veronicuta", "Draga mea Nicuta", "Mai Momotelule", "Draga si mititica mea Moti", "Fetitule draga", "Dragul meu bobocel motat" sau "Mai ramura de liliac".

Veronica ii raspundea cu "Mitule iubit si al meu scump si dragalas", "Miticule iubit", "Eminul meu", "Mitule Baet iubit si dragalas", "Eminescul meu iubit" si "Scumpul meu Eminescu".

La editura Polirom vei gasi editia de lux a scrisorilor dintre Mihai Eminescu si Veronica Micle cuprinse in volumul "Dulcea mea Doamna / Eminul meu iubit. Corespondenta inedita Mihai Eminescu - Veronica Micle", iar pretul este de 52 de lei.

Gellu si Ligia Naum

Gellu Naum a fost unul dintre cei mai importanti poeti romani ai secolului XX. Povestea de dragoste dintre poet si sotia sa, pe care a avut-o mereu aproape, este unica. Gellu si Ligia Naum formau un cuplu in care cei doi se completau, erau ca o singura fiinta. Se intelegeau fara sa se puna de acord, isi stiau unul altuia felul de a fi, de a gindi si de a reactiona.

“Zenobia” este cea mai cunoscuta si citita cartea a lui Gellu Naum. Este un roman dificil dar in acelasi timp accesibil.

“E vorba aici de puterea dragostei. Toata lumea isi doreste asa ceva. Toti vor sa aiba parte de o dragoste nemaipomenita. Zenobia e ca un obiect fermecat, de aceea pentru foarte multi nici nu conteaza daca nu inteleg totul. In toti acesti saizeci de ani, dragostea a facut minuni: jocurile noastre, vindecarea lui, desenele, intimplarile miraculoase”, declara Ligia Naum intr-un intreviu despre Zenobia, cartea – declaratie de dragoste .

Iubirea celor doi a fost puternica si a lasat urme dupa moartea poetului, in 2001. Ligia Naum si-a iubit sotul mai mult decat orice pe acest pamant si, atunci cand poetul era bolnav, s-a sacrificat pentru a-si salva sotul.

“In fiecare dimineata plingeam si ma intrebam ce as putea face ca el sa se insanatoseasca. Ma gindeam sa fac un sacrificiu, sa-mi tai un deget sau o ureche, numai sa se faca el bine. Si la un moment dat, mi-a venit ideea cu Salomeea si cu taierea parului. Aveam un par foarte bogat si mi-am zis ca asta era o jertfa importanta. M-am hotarit sa ma rad in cap, si dintr-o data am simtit o mare usurare, ca si cum as fi luat o decizie foarte buna si sigura. Am rugat un asistent de la spital, care venea sa ii ia lui Gellu tensiunea de doua ori pe saptamina, sa ma ajute si sa cheme eventual frizerul spitalului.
Nu i-am spus de ce vreau sa fac asta, insa i-am explicat ca nu as fi putut sa ma duc la coafor, pentru ca ar fi ris de mine coafeza auzind ca, la 68 de ani, vreau sa ma tund precum Sinead O’Connor. Era pe atunci, datorita ei, o moda cu rasul in cap. Asistentul a fost dragut si m-a ajutat, m-a tuns el insusi, mirindu-se mereu ca vreau sa fac un asemenea gest si spunindu-mi mai tot timpul ca o sa-mi creasca parul la loc de doua ori mai des decit il aveam. La patru-cinci zile dupa asta, Gellu s-a facut bine. Iar mie nu mi-a mai crescut niciodata parul la fel ca inainte
”, declara Ligia Naum.

Romanul de iubire al celor doi, “Zenobia” poate fi gasit in librarii, la Editura Humanitas, la pretul de 18 lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea