De prin lume adunate

#unde iesim #mantuleasa #mircea eliade #strada #bucuresti #istorie #parc #restaurant

Pe strada Mantuleasa - pe urmele lui Eliade

Strada este una dintre cele mai fascinante strazi ale capitalei. Facuta cunoscuta mai ales prin intermediul nuvelelor fantastice ale lui Mircea Eliade, Mantuleasa este o strada linistita, cu case frumoase, boieresti si castani seculari care amintesc de Micul Paris. Chiar daca tramvaiul nu mai circula pe Mantueasa, casele au ramas aceleasi, frumoase si misterioase, cu garduri inalte care ascund taine numai de ele stiute.

 

Istoricul Mantulesei

 

Mahalaua Mantuleasa apare in peisajul capitalei la sfarsitul secolului XVII si inceputul secolului XVIII, ca una dintre mahalalele de la capatul Bucurestiului, locul unde se aflau cartierele negustorilor bogati. Prima mentiune despre ulita Mantuleasa apare in anul 1707. Ulita Mantuleasa apare configurata inca de pe vremea lui Constantin Brancoveanu si s-a dezvoltat in jurul bisericii cu acelasi nume. Numele ulitei vine de la gradina negustorului Manta si a sotiei sale, Stanca, denumita si Mantuleasa.

In timpul lui Alexandru Ioan Cuza, strada Mantuleasa face parte dintr-un cartier select al capitalei, marginit de gradini de zarzavat si case. Strada mai pastreaza si acum structura de acum 300 de ani si biserica. Din anul 1911, Mantuleasa este o strada pietruita si bine definita in structura rutiera a capitalei. In aceasta perioada, Mantuleasa se schimba radical si devine una dintre cele mai frumoase strazi ale Bucurestiului. Cu aspectul sau rezidential, Mantuleasa este cartierul liber profesionistilor secolului XIX.

Intre anii 1914 - 1917 celebrul Mircea Eliade invata la scoala de pe strada Mantuleasa. Strada isi pune amprenta asupra personalitatii scriitorului, care este fascinat de Mantuleasa. Eliade evoca aceasta strada in cateva dintre nuvelele sale fantastice, in "La tiganci" si "Pe strada Mantuleasa". In nuvela "Pe strada Mantuleasa", Eliade vorbeste cu patos despre strada misterioasa din centrul capitalei si locul unde si-a petrecut cativa ani din viata. Scoala in care a invat Eliade era o cladire mare si robusta, inconjurata de castani. De altfel, castanii de care vorbeste Eliade in nuvela sa se afla si astazi pe strada Mantuleasa.

 

Legenda Mantulesei

 

Legenda spune ca pe la 1700 traia un negustor bogat, Matei Manta, care era casatorit cu jupaneasa Stanca, de la care primise ca zestre pamanturile de la capatul Podului Targului din Afara (actuala Calea Mosilor). Negustorul si sotia sa aveau o gradina mare si o casa boiereasca cu multe incaperi, cu grajd si sura pentru trasuri. Negustorul Manta nu traieste insa foarte mult si ii lasa prin testament sotiei sale toate averile si terenurile. Despre gradina familiei se mai spune ca era intr-un cartier frumos si curat, insa plin de caini "rei", la lasarea serii.

Dupa moartea sotului sau, jupaneasa Stanca imprejmuieste gradina conacului cu un gard din nuiele. Se spune ca la lasarea serii, cei care treceau prin mahala se aparau de cainii rai rupand nuiele din gardul jupanesei. Legenda spune ca in scurt timp, gardul de nuiele al jupanesei a disparut. De aici a aparut si proverbul "a luat din gardul Mantulesii", adica a luat de unde nu este nimic. Vaduva lui Manta a continuat sa locuiasca in conacul ei luxos. Se spune ca Mantuleasa era o femeie frumoasa , care ducea o viata de lux si ii placea sa cheltuie. Petrecerile luxoase pe care le organiza la conac au dus-o in scrut timp la faliment, miscorand astfel averea pe care negustorul i-o lasase la moarte.

Catre sfarstiul vietii, Mantuleasa s-a hotarat sa ridice o biserica pentru pomenirea ei si a raposatului sot. Jupaneasa nu apuca insa sa isi vada visul ctitoriei realizat. Ea moare rapusa de o boala grea. Dupa moartea sa, cea care continua lucrarea jupanesei este Maria Manta, sora raposatului negustor, Matei Manta. Astfel se naste Biserica Mantuleasa si in jurul ei strada si mahalaua Mantuleasa, o strada importanta in acele vremuri, drum de legatura intre Podul Targului de Afara si Calea Calarasilor, unele dintre cele mai vechi artere comerciale din Evul Mediu.

 

Biserica Mantuleasa

 

Biserica Mantuleasa a fost ctitorita de jupaneasa Mantuleasa, sotia negustorului Manta. Dupa o viata indestulatoare si luxoasa, jupaneasa se hotaraste sa ridice o biserica in amintirea ei si a sotului sau. Mantuleasa nu apuca sa vada biserica inaltata, ea murnd in urma unei boli. Cea care continua lucrarea bisericii este sora negustorului Manta, Maria Manta. Biserica este gata in 1733 si este tarnosita in anul 1734 cu hramul Sfintilor arhangheli Mihail si Gavriil.

Lacasul de cult este ctitorit pe vremea domnitorului Grigore Ghica si este zidita in stilul brancovenesc, in forma de cruce, cu altar, naos, pronaos, pridvor si clopotnita. Aceasta biserica este una dintre cele mai vechi lacasuri de cult din Bucuresti. Picturile murale ale bisericii sunt realizate in fresca bizantina si prezinta caracteristice rare in pictura bisericeasca. Stalpii bisericii sunt impodobiti cu vrejuri de vita de vie, frunze si struguri.

Picturile infatiseasa episoade religioase importante precum Cina cea de Taina si . Picturile mai prezinta si numerosi apostoli si episcopi. Un alt element interesant il reprezinta pictura din prodvor care prezinta hore de doamne si domnite, un motiv intalnit rar in pictura bisericeasca.

Curtea bisericii a servit si ca cimitir si se mai pot vedea si astazi cateva pietre si inscriptii funerare. Interesanta este si istoria clopotului bisericii. Acesta a fost construit din otelul confiscat de armata romana in Primul Razboi Mondial .

 

Pe urmele lui Eliade

 

Cel care a iubit si a facut celebra strada Mantuleasa a fost Mircea Eliade. Elev al scolii de pe aceasta strada, Eliade s-a indragostit iremediabil de acest loc, caruia i-a dat conotatii mitice si mistice. Evocata in nuvela "Pe strada Mantuleasa", care aduce in prim plan povesti pline de mister si farmec despre una dintre cele mai selecte strazi ale Bucrestiului, Mantuleasa este o strada plina de magie si mister.

Mircea Eliade a invata la scoala general de pe strada Mantuleasa intre anii 1914 - 1917 si a ramas fascinat de aceasta strada, care devine una dintre obsesiile prozei fantastice a scriitorului. Strada linistita, umbroasa, cu castani de secole, ramane un mister pentru Eliade, care vede in spatele caselor vechi boieresti, povesti fantastice. Pentru Eliade, Mantuleasa este un spatiu afectiv extrem de important, un loc care i-a hranit imaginatia de-a lungul intregii vieti.

Din pacate, in zilele noastre, scoala in care a invatat Eliade nu mai exista. Ea a fost daramata recent, pentru ca terenul sa fie folosit pentru ridicarea unui turn de 17 etaje. Ceea ce aminteste trecatorilor de Eliade este statuia cu chipul scriitorului, realizata de sculptorul Vasile Gorduz, din micul parc din piateta de langa Biserica Mantuleasa.

 

Atmosfera Micului Paris

 

O plimbare pe Mantuleasa este un lucru pe care ar trebui sa il faci macar o data daca locuiesti in capitala. Chiar daca nimic din ce vei vedea nu iti va aduce aminte de nuvelele fantastice ale lui Eliade sau de atmosfera din epoca interbelica, strada Mantuleasa nu si-a pierdut din farmec. Mantuleasa este o strada linistita, plina de verdeata si de castani seculari, care umbresc racoros casele.

Chiar daca edilii nu fac nimic pentru a pastra farmecul si integritatea unor cladiri frumoase, strada Mantuleasa isi continua mersul linistit printre inventiile si agitatia unui secol XXI tehnologizat. O plimbare pe Mantuleasa, una dintre strazile capitalei care este clasificata drept monument national, te va face sa te reintorci in vremurile demult apuse, in care pe strada circulau trasurile, doamnele aranjate si domnii cu joben.

De aceasta atmosfera mai aduc acum aminte casele inalte, boieresti, cu elemente arhitecturale frumoase, portile din fier forjat cu desene mistice si, bineinteles, castanii care au fost martori tacuti ai povestilor de pe Mantuleasa.

La ora la care m-am plimbat pe Mantuleasa, intr-o dupa-amiaza de duminica calduroasa, strada era linistita si somnoroasa, deranjata din cand in cand de masinile care tranzitau spre Calea Calarasi. Vechile case, odinioara frumoase si fastuoase, acum scorojite si in stare avandata de degradare, isi duc insa solemne batranetea si nepasarea celor care ar trebui sa le ingrijeasca. Balcoanele largi, din fier forjat, basoreliefurile reprezentand ingerasi, elementele florale si multe alte detalii atent alese se pierd astazi sub povara timpului.

 

Ce gasim pe Mantuleasa

 

Mantuleasa este astazi mai mult o zona de promenada si de descoperire pentru cei care vor sa afle mai mult despre Mircea Eliade sau despre frumoasa biserica a Mantulesei. Strada ese strajuita de castani vechi chiar de cateva sute de ani, iar casele renovate si frumoase alterneaza cu cele darapanata, pe care timpul si-a pus amprenta.

Daca ajungi pe aceasta strada si, dupa indelungi plimbari, ti se face foamei, atunci ai cateva optiuni. La intersectia cu Calea Calarasi se afla clubul La Scena, un loc frumos si fermecator, care aduce aminte de casele vechi si misterioase din "La tiganci" a lui Eliade. Aici au loc frecvent numeroase evenimente culturale, piese de teatru si improvizatii stand-up comedy. Tot La Scena te poti relaxa in gradina, pe timpul verii, la un cocktail racoritor, sau poti savura o cafea fierbinte si aromata, in anotimpul rece.

Pentru o masa linistita, poti alege restaurantul Angelique, un local rafinat si cochet, care aminteste de atmosfera Micului Paris. Specialitatile romanesti si internationale fac parte din meniul restaurantului. Pe timpul verii, poti bea ceva racoritor sau poti lua masa la terasa deschisa in curtea restaurantului.

Pe Mantuleasa, in capatul dintre Calea Mosilor vei gasi Taverna Ibrail, un restaurant care imbina preparatele traditionale romanesti cu cele lipovenesti, grecesti si turcesti. La Ibrail, pastrama lui Codin trasa-n vin ars se combina perfect cu saramura de crap lipoveneasca, frigaruile si cotletele de berbecut puse pe jar ca la turci si ceafa de porc mediteraneana stropita cu cimbru, deliciul docherilor braileni.

Pe Mantuleasa te poti intalni si cu comunitatile de negri de la noi din tara. Chidi Cafe este locul de intalnire al negrilor, un local cu muzica africana, dar si cu preparate culinare ca la mama Africa. Daca vrei sa descoperi tainele continentului negru, Chidi Cafe este locul ideal. Muzica reggae, cocktailurile din fructe exotice si tablourile cu elemente traditionale africane sunt doar cateva dintre atractiile acestui local, plin de culoare.

Tot pe Mantuleasa, intr-o frumoasa cladire se afla si sediul Asociatiei Fostilor Detinuti politici din Romania, iar in capatul dinspre Calea Mosilor un complex rezidential format dintr-un restaurant de lux si un hotel pe masura. De asemenea, pe Mantuleasa te poti relaxa si in micul parc de langa biserica Mantuleasa, in care se afla si statuia lui Mircea Eliade.

Asadar, daca vrei sa cunosti o parte din istoria Bucurestiului, cu strazile sale intortocheate care inca mai pastreaza farmecul interbelic, strada Mantuleasa este un loc potrivit de unde sa iti incepi periplul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea