De prin lume adunate

#cimitirul vesel de la sapanta #targul lapus #evenimente maramures

Pe drumurile lui Lese la Targu Lapus

"Pe drumurile lui Lese" este subtitlul sub care va avea loc in acest an Festivalul "Drumul Lung spre Cimitirul Vesel". In perioada 14 - 20 august, esti invitat sa vezi Maramuresul prin ochii lui Grigore Lese . Tabara generala va fi in Targu Lapus, locul de obarsie al artistului.

Unul dintre cele mai interesante, inedite si nonconformiste festivaluri din Romania este dedicat Maramuresului, privit ca zona istorica de traditii.

Numele, purtator de semnificatii, "Drumul Lung spre Cimitirul Vesel", atrage atentia asupra unuia dintre cele mai cunoscute repere europene legate de Maramures, Cimitirul Vesel de la Sapanta , dar reflecta si conceptul de la care a pornit festivalul: ideea de drum, de periplu, pe care festivalul incearca sa il abordeze ca pe o calatorie de cunoastere, intelegere, invatare, regasire a radacinilor.

Editia de anul acesta are multiple contotatii. Drumul Lung spre Cimitirul Vesel se extinde pe o arie mai vasta a Maramuresului. Invitatii din strainatate sunt artisti traditionalisti din diverse tari. Festivalul isi accentueaza dimensiunea de periplu si o castiga si pe aceea de scoala de vara.
 

Pe drumurile lui Lese


Dupa participarea la festivalul de muzica traditionala din Croatia si participarea la Scoala de Vara de la Dublin, Lese se pregateste de festivalul george enescu si de alte drumuri. Popasul va fi, ca in fiecare an, vara, Maramuresul, locul sau de obarsie.

Grigore Lese este singurul muzician din Romania care reuseste sa pastreze intacta autenticitatea culturii si traditiei romanesti, pastrata peste secole. Muzica lui Grigore Lese poarta in ea amprenta ancestralului, in conexiune directa cu toate culturile lumii.

De asemenea, muzica lui Grigore Lesle poate fi prezentata cu mandrie pe orice teritoriu al lumii. Valoarea artistica a interpretarii, dar si valoarea intrinseca a muzicii promovate de artist o fac incontestabila.

La acest festival esti invitat sa vezi Maramuresul prin ochii lui Lese. Vei porni impreuna cu artistul pe drumurile vietii lui. Esti invitat intr-un pelerinaj la bisericile de lemn ramase in Maramures, in vizita la mesterii artizani pentru care vin turistii straini in Romania, la cumparaturi.

Seara mergi "La crasma", asa cum se face de secole. Vor canta muzicanti si muzicieni din Romania si din strainatate: Irlanda, Ucraina, Cehia, Ungaria, Polonia, Iran. Muzica autohtona va fi reprezentata de Mambo Siria. In ultima seara a festivalului, artistii se vor reuni pe o pajiste de poveste pentru un concert colectiv.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea