De prin lume adunate

#iasi #palatul culturii #stilul neogotic flamboyant #sala gotica #sala voievozilor #sala henry coanda

Palatul Culturii din Iasi

Palatul Culturii din Iasi a fost construit in stil neogotic si de mai multe ori de-a lungul istoriei sale de peste 100 de ani, pe locul ruinelor curtilor domnesti medievale, pastrand mare parte din aranjamentul si forma initiala. Astazi, a devenit un punct de referinta pe harta Iasiului si toti turistii ii calca pragul cand ajung acolo.


Locul pe care s-a inaltat Palarul Culturii din Iasi a fost prima data mentionat in scrieri datand din 1434, iar primul domnitor care si-a ridicat palatul pe acest loc a fost Alexandru Moruzi, la inceputul anilor 1800. Mihai Sturza a refacut palatul la mijlocul anilor 1800 si legenda spune ca acesta si-a dorit neaparat 365 de camere, fiecare corespunzand unei zile a anului.

Edificiul care se poate vizita azi a fost refacut intre 1906 si 1925, sub grija arhitectului I. D. Berindei si inaugurat de catre regele Ferdinand , in cu ajutorul unor materiale si tehnologii noi, nemaifolosite pana atunci.

Blocurile enorme si grele de piatra au fost inlocuite cu materiale mai usoare, iar decoratiunle de fier au fost cu adevarat remarcabile si unice pentru perioada respectiva.

Un al aspect interesant este ca, la reconstructia palatului, s-a folosit un material numit bois-ciment, care imita stejarul, brevetat de Henri Coanda .

Facilitatile ultramoderne cum sunt sistemul de iluminat, de ventilatie, de incalzire si protectie impotriva incendiilor au fost si ele adevarate premiere pentru perioada reconstructiei.

Cele mai interesante zone ale palatului de vizitat sunt:

  • - cu un reprezentand grifoni, acvile si lei
  • - o galerie cu portretele domnitorilor Moldovei si ale regilor Romaniei
  • - cu lambriuri executate dupa un proiect creat chiar de catre savant, care s-a implicat in mai multe aspecte ale constructiei si amenajarii palatului


Palatul de Cultura din Iasi a fost mai intai Palat de Justitie, de la inaugurarea oficiala si pana in 1995, cand a inceput sa gazduiasca multe dintre institutiile culturale importante ale orasului Iasi. Astazi el mai poarta denumirea de Complexul National Muzeal "Moldova" Iasi.

Programul de vizitare este 10:00 - 17:00, iar pretul unui bilet este de 6 lei.

(Sursa foto: calincocis.ro)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea