De prin lume adunate

#maramures #mocanita #Viseul de Sus

O plimbare cu mocanita

Mocanita este un tren cu aburi, care porneste din inima Maramuresului, din statia Viseul de Sus , si parcurge 22 de kilometri, intr-un decor impresionant, pana la statia Paltin. O astfel de plimbare cu mocanita te poarta printr-o lume de mult uitata, plina de farmec si liniste.



Ce este mocanita

Mocanita este un tren cu aburi, construit dupa Primul Razboi Mondial pentru a transporta lemnul. Acest tren este folosit in continuare pentru acest scop, insa si pentru a transporta turisti. Aceasta experienta, inedita pentru un turist, este asemanata cu o calatorie in timp, atunci cand tehnologia inca nu isi lasase amprenta asupra civilizatiei.

Valea Vaser, care traverseaza muntii Maramuresului, ofera turistilor unele dintre cele mai frumoase peisaje din Romania. Mocanita merge pe linia ferata care se afla de-a lungul raului Vaser si este una dintre ultimele sine de cai ferate pentru locomotivele cu aburi, inca functionala, din Europa.



Traseul mocanitei

Traseul mocanitei incepe din statia de tren Viseu de Sus, care este o statie forestiera, care nu dispune de platforme pentru pasageri. Mocanita trece apoi prin sat, urmand cursul raului, apoi pe langa stancile stramtorii, printre padurile si poienile pline de farmec ale Maramuresului.

Mocanita a fost construita intre anii 1930 - 1933. Cea mai inalta altitudine a liniei ferate este in zona Comanu, unde ajunge la 1.100 metri. Mocanita opreste in halte precum Novat, Cozia , Bardau, Botizu sau Faina.


Programul mocanitei

Mocanita functioneaza in perioada 1 mai - 30 iunie si 16 septembrie - 17 octombrie, in zilele de joi, vineri, sambata si duminica, cu plecare de la Viseu de Sus la or 8.30 si intoarcere la ra 14.00.

Pretul unui bilet este de 39 de lei pentru adulti, 29 de lei pentru studenti, pensionari si 23 de lei redus pentru copii.

In perioada 1 iulie - 12 septembrie, mocanita circula zilnic, cu plecare de la ora 8.30 si intoarcere la ora 15.00. Pretul unui bilet este de 43 de lei pentru adulti, 34 de lei pentru studenti si pensionari si 27 de lei pentru copii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea