De prin lume adunate

#agronomie #produse traditionale #dragobete #targ

O intalnire cu iubirea de Dragobete la Targul produselor traditionale de la Agronomie

Intre 18 si 20 februarie, producatorii de la targul cu produse traditionale romanesti va ofera in premiera o gustare dobrogeana, afrodisiaca din peste din Delta Dunarii, iedut de lapte impachetat in mirodenii si afumat la fum din jaratec din lemn de fag, cozonac in forma de inimioare si alte multe bunatati dulci.

La mijlocul lunii februarie se povesteste din mosi stramosi ca pe 24 ar fi Dragobetele . Dragobetele este considerat cap de primavara, cap de vara, fiu al babei Dochia. Sarbatoare dedicata zeului dragostei cu acelasi nume. Este identificat cu Cupidon, zeul dragostei in mitologia romana, si cu Eros, zeul iubirii in mitologia greaca .

De Dragobete fetele si baietii trebuiau sa se intalneasca pentru a fi indragostiti tot timpul anului. Daca vremea era favorabila, fetele si feciorii se adunau in cete si ieseau la padure haulind si chiuind pentru a culege primele flori ale primaverii.

Se spune ca Dragobetele era baiatul babei Dochia, femeile erau bacite, se ocupau de animale si gospodarie. Baiatul se spunea ca “era din flori”. Numele adevarat era Dragan, dar Baba Dochia ii spune Dragul mamei iar cand a crescut Dragul mamei barbat si de aici Dragobete. Cand s-a facut mare s-a casatorit cu o fata frumoasa, pastorita. Dar baba Dochia era rea cu nora, asa se spune, ca pe vremuri nurorile nu ieseau din vorba soacrelor.
 
In aceasta editie a filmului vei gasi paine la test, mere, pere, prune afumate, miez de nuca si suc de mere, legume, lactate si multe alte bunatati.

Sambata, 19 februarie si duminica 20 februarie, incepand cu ora 11, o echipa de gospodine din judetul Botosani va prezenta o noua reteta gogosi inimioara si lant de inimii la atelierul de creatie gastronomica si o va oferi vizitatorilor.

Compozitia e secret moldovenesc, produs 100% natural din faina de la moara, oua de tara, smantana si arome. Fiind o editie dedicata Dragobetului forma gogosi va fi o inimioara. La atelier mai poti gati si placinte poale-n brau, cozonaci speciali de Dragobete si multe alte bunatati.

Targul este deschis de vineri pana duminica, intre orele 10.00 - 18.00. Intrarea este libera.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea