De prin lume adunate

#evenimente #noaptea muzeelor #muzeu #expozitie #gratuit

Noaptea muzeelor 2010

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, care se afla deja la a sasea editie. Evenimentul este patronat si anul acesta de Secretarul General al Consiliului Europei si de UNESCO, care s-a alaturat Noptii Muzeelor in anul 2009.

Noaptea Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internationale a Muzeelor, instituite de ICOM, care are loc pe 18 mai. Peste treizeci de muzee din toata Romania sarbatoresc in anul 2010 evenimentul. In acest an, Noaptea Muzeelor are loc pe 15 mai. Numeroase muzee se vor putea vizita gratuit in aceasta noapte, iar ele au pregatit oaspetilor si numeroase surprize: expozitii speciale, proiectii de filme, concerte diverse.

In noaptea de 15 mai, muzeele bucurestene isi asteapta vizitatorii la expozitii, spectacole de muzica, dans, teatru si film, proiectii si evenimente speciale interactive.

 

Muzeul National de Arta al Romaniei deschis intre orele 16:00 - 04:00:

 

Cu ocazia Noptii muzeelor, MNAR continua demersul instituirii unui dialog intre artele plastice si alte domenii artistice. Anul acesta este randul teatrului sa completeze si sa imbogateasca cu noi sensuri lucrarile de arta ale muzeului. Intre orele 21.30 - 22.30, in cadrul spectacolului "Statuile", actorii Teatrului Masca devin statui vivante in curtea muzeului, concurand cu sculpturile expuse. Coltul interactiv: Vizitatorii sunt invitati sa se fotografieze in curtea muzeului, devenind personajele unor tablouri. Curtea va fi animata de interventii sonore si luminoase.

Muzeul National de Arta Contemporana deschis intre orele 21:00-05:00 cu diverse expozitii.

 

Muzeul National de Geologie deschis intre orele 19:00 - 01:00:

 

Muzeul National de Geologie organizeaza, in perioada 14 - 16 mai, o serie de manifestari menite a marca implinirea, in 2010, a 20 de ani de la deschiderea si inaugurarea oficiala. Seara va fi animata de doua personaje: Gheea (zeita pamantului la greci) si un geolog, care vor testa cunostintele vizitatorilor. Intrebarile puse vor fi strans legate de exponatele muzeului si salile ce vor fi vizitate, iar raspunsurile corecte vor fi premiate.

10.00, 12.00 si 14.00 - atelierele "Masina Timpului Geologic", dedicate copiilor care vor incerca sa afle adevarul despre disparitia dinozaurilor. Inscrierile la atelier se fac pe baza de programare la numarul de telefon 021-212.89.52.
11.00 - cu o proiectie multimedia "Geologia, intre arta si pasiune"
19.00 - spectacol de teatru "Te iubesc! Te iubesc?" dupa "Zapezile de altadata" de Dumitru Solomon.
21.00 - spectacol de muzica romaneaca; interpreti: Alina Sorescu, Andreea de la Amadeus si Senti
23.00 - lansare neconventionala de carte „In fiecare zi, Dumnezeu se roaga la mine” – autor Chris Simion

 

Muzeul National George Enescu deschis intre orele 20:00 - 05:00:

 

20.00 - Concert sustinut de Orchestra Tineretului Bucurestean: dirijori Andrei Racu, Nicolae Racu.  In program, lucrari de J. S. Bach, A. Vivaldi, W. A. Mozart, J. Brahms, G. Enescu, P. Constantinescu, V. Timis
22.00 - Recital coral sustinut de Corul Nihil sine Deo: dirijor Emil Matei. La pian, Misa Simeonov. In program, lucrari dintre cele mai diverse din repertoriul international (roman, american, francez, italian)
24.00 - Concert sustinut de Grupul vocal-instrumental de muzica veche Anton Pann: dirijor Constantin Raileanu
02.00 - Trio –ul de coarde cu flaut: Nicoleta Angheloiu – flaut, Ioana Jijian – vioara, Emma Rotomeza – viola, Ella Bokor – violoncel
Orele 03.00, 04.00: Vizionari filme documentare despre Enescu - Enescu in inima mea si Enescu la raspantie de vremi

 

Muzeul National de Istorie a Romaniei deschis intre orele18:00-03:00:

 

19.00 -19.30 - Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" - program artistic coregrafic
20.00 - 20.30 - Scoala Siriana – program de folclor sirian si dansuri
20.00 - 20.35 – Trupa de teatru "Cantemir Art", "O noapte furtunoasa"
20.00 - 24.00 - Teatru de umbre. Mozaic de spectacole-povesti realizat de voluntari europeni care activeaza timp de un an in Asociatia Culturala pentru Teatru si Origami din Romania - A.C.T.O.R. in cadrul proiectului "Two Vitamins T", finantat prin programul Tineret in Actiune - Serviciul European de Voluntariat.
21.00 - 22-30 - Scoala de Teatru “Q-Feel”, Pygmalion, G.B. Shaw; regia: Doina Ionescu
23.00 - 23.30 – Miniaturi instrumentale din repertoriul clasic. Transcriptii pentru violoncel si pian.

 

Muzeul National al Literaturii Romane deschis intre orele 10:00 - 03:00:

 

Expozitie de caricatura:
„O istorie a literaturii romane desenata de mari graficieni ai lumii”, coordonator Nicolae Ionita
19.00 – Teatrul Masca: „Statui vivante” – spectacol in aer liber cu studentii Scolii de Arta Gestuala „Masca”
20.00 - 20.45 – Concert de muzica ruseasca; interpreteaza Radu Captari (voce, chitara),  Igor Caras (voce, acordeon)
21.00 - 22.30 – Seara de poezie si muzica. Poeti in recital: Traian T. Cosovei, Cornelia Maria Savu, Bogdan O. Popescu, Ioan Es. Pop, Lucian Vasilescu, Ofelia Prodan, Adrian Suciu, Paul Vinicius, Marian Draghici, Ioana Craciunescu.
JAZZ – Mircea Tiberian si Nadia Trohin. Prezinta: Ioan Cristescu
23.00 - 23.45 – Concert de muzica medievala – Formatia Pontice. Interpreteaza: Catalin Mirea, Viorel Paunescu, Monica Ivanov,  Florentina Ciobanu,  Roxana Cioran, Eduard Ionescu
24.00 – Cinemateca literaturii: Eu cand vreau sa fluier, fluier. Intalnire cu realizatorii filmului: Catalin Mitulescu, Daniel Mitulescu, Florin Serban, Ada Condeescu, Clara Voda, George Pistereanu, urmata de proiectia filmului

 

muzeul militar national Regele Ferdinand I deschis intre orele 20:00 - 01:00:

 

Se viziteaza pavilionul central, care prezinta istoria militara din epoca straveche si pana la revolutia din 1989, cu accent pe evolutia fortificatiilor, a armamentului alb si de foc, a echipamentului militar, a sistemului national de decoratii.

 

Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti deschis intre orele 9:00-14:00:

 

Programul Dimineata Muzeului este oferta culturala a Muzeului Satului pentru participarea la programul european Noaptea Muzeelor. Din motive de securitate a patrimoniului, Muzeul Satului nu poate fi vizitat noaptea si propune vizitatorilor o plimbare matinala si un program ales. In aceasta perioada se afla in plina desfasurare evenimentul Targul Olarilor, editia a II-a (14- 16 mai 2010 ), unde vizitatorii se pot putea bucura de un targ traditional, isi pot cumpara oale, dar si produse bio de la Asociatia Bio Romania. Cei ce isi doresc sa confectioneze propriul vas de lut o vor putea face in cadrul atelierelor interactive si cel mai iscusit obiect va fi premiat.
10.00 - 19.00 – Targul olarilor, ateliere interactive de olarit
11.00 – Taraful de la Curtea Domneasca, Teleorman. Coordonator: Mirel Bria
12.30 – Festivitatea de premiere a mesterilor olari (Targul Olarilor 14 – 16 mai 2010)
13.30 – Drag de satul de altadata – Florin Avram, Teleorman
14.00 – Soare… pe ulita satului - Ansamblul  Sonte al Asociatiei Macedonenilor din Romania. Coordonator: Laura Rogobete
15.00 – Cantece napolitane cu Alex Tomaselli
16.00 – Ansamblul  folcloric Cununa Carpatilor al Centrului Cultural National de Arta „Tinerimea Romana”, dirijor Gheorghe Popa, coregraf Viorel Cioaca

 

Muzeul Taranului Roman deschis intre orele 18:00 - 2:00:

 

Oameni si locuri – MEXIC - Traditii si obiceiuri

Din 15 mai, la Muzeul Taranului Roman, Mexicul ti se arata asa cum probabil ca nu l-ai vazut niciodata: statuete de ceramica si strachini, tesaturi viu colorate, podoabe si obiecte de imbracaminte, cosuri impletite si cufere pictate, jucarii si masti, sticlarie, statuete cioplite in lemn, picturi pe hartie amate – seva pamantului, sageti cu pene, dar si Zeul Ploii. Expozitia, realizata in parteneriat cu Ambasada Mexicului in Romania, va ramane deschisa la sala Oaspeti.

Pictura taraneasca din China

China asa cum poate ti-ai imaginat-o: vasta, somptuoasa, dar si vesela, plina de energie si de optimism, de vigoare si de indrazneala. China vazuta prin picturi despre oameni si locuri, in nuante si culoare pura. Tehnicile multiple folosite dau unicitate, nasc stiluri, incadrandu-se intr-o istorie recenta a picturilor taranilor chinezi, dupa 1950.

www.distrugeri.ro este titlul expozitiei pe care va invitam sa o vizitati in perioada 12-30 mai la Muzeul Taranului Roman, in salile Acvariu si Foaier si pe esplanada muzeului. Expozitie manifest realizata sub egida Ordinului Arhitectilor, www.distrugeri.ro ofera privirii un parcurs initiatic prin spatiile fascinante ale Morii lui Assan, monument de categoria A vandalizat de ani de zile, printre trunchiuri de ciresi recuperati de Serban Sturdza si revizitati de artistul Virgil Scripcariu, prin bogatia stilistica a unui oras surprinzator, emotionant si ignorat de locuitorii sai. Foto Doina Vella, Adrian Balteanu, Irina Iamandescu.

 

Muzeul Municipiului Bucuresti deschis intre orele 14:00-04:00:

 

15 mai
14.00 - 04.00, expozitia de baza si cele temporare vor fi deschise publicului
Expozitii temporare:
"Mayasi, azteci, olmeci, tolteci, mixteci, zapoteci, totonaci. Pe urmele civilizatiilor precolumbiene”
"Pictori sub destin European - Alexandra Meiloiu, Consuela Meiloiu, Tudor Meiloiu”
In noaptea de 15-16 mai, in curtea muzeului va fi amplasat un labirint umanitar ECHO (Departamentul de Ajutor Umanitar din cadrul Comisiei Europene), constand dintr-un spot video si audio prezentand publicului 4 teme - conflict armat, inundatii, cutremur, foamete.

16 mai
9.30 - 11.00 - curtea muzeului: parada vehiculelor istorice din perioada 1912-1942 (10 automobile)
17 mai
18.00 - prezentarea piesei de teatru "Intoarcerea zidarului", de Dan Tarchila, cu Alexandru Hasnas si Cristina Moldoveanu, regizor Marian Ciripan

 

Evenimente conexe:

 

Anaid Art Gallery deshis intre orele 20:00 – 02:00:

 

Expozitia de instalatie-obiect curatoriata de Olivia Nitis este deschisa in perioada 15 mai - 5 iunie 2010. Micro/Macro este o expozitie conceputa ca o instalatie in care publicul atent la detaliile de sub lupa, devine el insusi victima analizei. Ileana Dana Marinescu aplica teoria schimbarii rolurilor, constant valabila in natura - un aspect pe care umanitatea l-a uitat, plasandu-se intr-o pozitie confortabila de superioritate care implica supunerea celuilalt. Pozitia noastra in fata universului este fragila, iar constiinta acestei realitati este singura care ne poate salva de utopia ierarhiilor de putere.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea