De prin lume adunate

#eveniment #muzica #targ de fete #muntele gaina

Muzica si voie buna, in acest weekend, la Targul de Fete de pe Muntele Gaina

Targul de Fete de pe Muntele Gaina se desfasoara in acest an in perioada 20-21 iulie, in comuna Avram Iancu, Muntii Apuseni. Evenimentul a avut loc prima data in anul 1816 si de atunci se organizeaza in fiecare an, in cea mai apropiata duminica a sarbatorii crestin ortodoxe Sfantul Ilie.


Obiceiurile Targului de Fete de pe Muntele Gaina

La Targ participa fetele de maritat care vor sa fie petite de feciori. Familiile cu fete de maritat din Tara Motilor (si nu numai) vin cu corturi, unde se expune zestrea fetelor. Localnicii considera ca numai pe Muntele Gaina o cununie aduce noroc si fericire.

Parada a portului popular, concursuri gastronomice, expozitii ale mesterilor populari sau spectacole folclorice sunt doar cateva dintre surprizele pregatite de organizatori pentru editia de anul acesta a Targului de Fete de pe Muntele Gaina.


Programul Targului de Fete de pe Muntele Gaina

Sambata, 20 iulie, in comuna Avram Iancu, incepe distractia. La ora 10.00, participantii la Targ pot urmari parada portului popular. Incepand cu ora 11.00 se desfasoara Festivalul concurs "Cultura pentru cultura", la care participa comunele Cilnic, Ciugud, Rosia de Secas si Vadu Motilor.

De la ora 16.00 incepe spectacolul folcloric la care participa Tulnicaresele din Avram Iancu, Ansamblul Folcloric al Judetului Alba, clasele Scolii de Arte si Mestesugari din cadrul Centrului de Cultura "Augustin Bena" Alba: clasa de tulnicarese din Campeni si clasa de dansuri populare din Sohodol. In plus, vor fi recitaluri sustinute de Veta Biris si Ciprian Pop.

Incepand cu ora 21.00 pe muntele Gaina are loc spectacolul de muzica usoara si discoteca, unde vor canta Desperado si Spitalul de Urgenta. Seara se va incheia cu jocuri de artificii si foc de tabara.

Duminica, 21 iulie, pe Muntele Gaina, de la ora 10.00, se poate vizita Targul de Mesteri Populari, iar de la ora 11.00 incepe spectacolul folcloric. La acesta vor participa Ansamblul Folcloric al Judetului Alba, Ansamblul folcloric "Oltenasii" din Basarabi-Calafat, Ansamblul folcloric "Spicul" din Olari, judetul Arad, Ansamblul folcloric "Muguri si mladite de tezaur" din Beius, judetul Bihor, si Ansamblul "60 Plus" din Alba Iulia. De asemenea, Ionut Fulea si Nicolae Furdui Iancu vor sustine recitaluri.

Sursa foto: facebook.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea