De prin lume adunate

#targ #produse traditionale #miere #nuca #agronomie #mucenici

Mucenici ca la Bunici la targul de la Agronomie

La targul de la Agronomie din aceasta saptamana vei gasi cadouri de suflet pentru fiinta draga din Lada de zestre a creatorilor populari, mucenici moldovenesti , oltenesti sau dobrogeni si multe alte bunatati.

Stravechi inceput de An Agrar celebrat la echinoctiul de primavara, 9 martie pe stil vechi, este hotar intre iarna si vara, intre zilele aprige ale Dochiei si zilele calduroase ale Mosilor. In ziua Mucenicilor s-au suprapus doua sarbatori de innnoire sezoniera a timpului: ultima zi a Babei Dochia cand, conform traditiei, moare si se preface in stana de piatra, si prima zi a Mosilor, jerfiti si transformati in cenusa pe rugul funerar pentru dreapta lor credinta.
 

Mucenici si 40 de pahare de vin
 

Obiceiurile din ziua de Mucenici formeaza un scenariu ritual specific Anului Nou: prepararea alimentelor rituale, betia rituala atestata de traditia populara, care sustine ca e bine sa bei in aceasta zi 40 sau 44 de pahare de vin, aprinderea focurilor de Mucenici prin curti si gradini, in fata caselor si in camp, purificarea oamenilor si vitelor prin stropirea lor cu apa sfintita, protectia magica a caselor si anexelor gospodaresti prin incurajarea lor cu cenusa provenita de la Focurile de Mucenici, batutul Pamantului cu Maiurile pentru alungarea frigului si scoaterea caldurii.

Mucenici, Sfintisori, Bradosi, Braduleti, Brandusei, Mosi de Paresimi sunt preparati prin doua tehnici culinare: coacerea sau fierberea aluatului modelat, modelat in chipuri antromorfe, zoomorfe sau fitomorfe.

Sunt figuri antromorfe, cu cap, ochi, nas, maini si picioare, sau colacei in forma cifrei opt, imitand chipul uman, aluatul din faina de grau este framantat cu miere, i se adauga miez de nuca si se coace in cuptor sau pe plita.

Sfinti pot avea si forma de albina, de pasare sau de braduti. Gospodinele modelau un numar fix de Sfinti, 40 sau 44 de Mosi sau Mucenici, ca semnificatie, cu cei 40 de Sfinti Mucenici din calendarul bisericesc, jertfiti pentru credinta lor in cetatea Sevastiei.

Se obtine aluat modelat sub forma de opturi sau cercuri care se fierb in apa indulcita cu miere sau zahar in care se adauga miez de nuca. Indiferent de tehnica prepararii si forma modelata, macenici se imparteau pentru mosi in ziua de 9 martie.

Obiceiul este cunoscut, sub diferite forme de manifestare, pretutindeni in Romania”, precizeaza Ion Ghinoiu in “Obiceiuri populare de peste an”
 

Pentru 8 martie 2011 alege sa faci cadou din  lada de zestre a bunicii
 

Cei nascuti in mediul rural si cei ce au aplecare in lumea satului vor deschide lada magica de zestre a bunicii, in perioada 5  -6 martie, pe aleile parculuide la Agronomie. In lada de zestre vei gasi impletituri, tricotaje, obiecte de decor cusute manua, mileuri, fete de masa, stergare sau macrameuri.

Ca de obicei, bucurestenii vor fi imbiati cu bucate din toate zonele tarii. La targ vei gasi cazonac, salata, ridichi, spanac, marar si patrunjel, ceapa verde, prajituri traditionale, foi cu mere, prajitura caramel, cu nuca de cocos, dobos, bezele Sarah Bernhardt, salam de biscuiti , prajitura cu mac, miere, fagure, propolis, dar si dulceturi si siropuri naturale preparate in casa.

La targ vei mai gasi si branza, iaurt din lapte nepasteurizat de capra, placinta cu mere si cu dovleac, suberec cu carne si branza, pide, caif turcesc. Pentru ca urmeaza mucenicii, de la targ nu vor lipsi mierea si miezul de nuca. Dar si pentru cele 44 de pahare care se pare ca se servesc de ziua de 9 Martie ai de unde alege numeroase sortimente de vin.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea