De prin lume adunate

#guillermo martinez #roman #carte #concurs #fiction #humanitas #moartea lenta a lucianei b

Moartea lenta a Lucianei B.

Moartea lenta a Lucianei B . este un roman politist si nu prea. Spre finalul lecturii, iti dai seama ca aceasta carte se vrea o meditatie asupra literaturii, in general. Daca este o meditatie reusita, ramane sa decizi tu. Garantez, insa, ca dupa ce vei citi aceasta poveste vei avea macar un raspuns la intrebarea: De ce citesc literatura si nu citesc carti care sa contina informatie adevarata, carti practice din care sa invet ceva? Daca vrei sa castigi acest roman, participa la concursul pe care www.acasa.ro il organizeaza si in aceasta saptamana impreuna cu editura Humanitas Fiction.

Cuvintele se razbuna in Moartea lenta a Lucianei B. De ce? Pentru ca unul dintre cei mai mari scriitori ai epocii Lucianei este convins ca romanele pe care le scrie au impact direct asupra realitatii. Acesta, pe numele lui Kloster, sustine ca este de ajuns sa scrie un capitol nou la cartea la care lucreaza, iar eroii lui se materializeaza si decid asupra persoanelor reale din jurul sau.

Mai grav este ca el scrie romane despre criminali care se dedau la acte incredibile de vandalism . Aproape ca din intamplare, acestia sa incarneaza toti in viata Lucianei B careia ii mor, rand pe rand, aproape toti membrii familiei. Merita Luciana B. aceasta pedeapsa?

Luciana este o tanara frumoasa care il cucereste, mai mult fara sa vrea, pe scriitorul pentru care lucreaza. In timpul celor patru ore pe zi, cand acesta ii dicteaza romanele sale, Kloster se indragosteste de fata. Unele aluzii ale tinerei, il fac sa banuiasca ca si aceasta il incurajeaza, de aceea va face un gest timid de apropiere. Acesta este, de fapt, un gest fatal care provoaca catastrofe : disparatia fetei din viata sa, divortul de sotie si, cel mai dureros, moartea fetitei lui.

De aici ar rezulta ca Luciana este ingerul rau, iar scriitorul, ingerul sacrificat. Si, totusi, in timp ce parcurgi romanul ai tendinta sa iti modifici aceasta parere, apoi revii asupra ei pentru a o schimba iarasi si tot asa pana nu mai stii cine pe cine vaneaza si cine este dezaxatul mintal.

Tamponul dintre ce doi, ajunge tot fara sa vrea, un alt scriitor care a colaborat in trecut cu Luciana. Acesta, de asemenea, a cazut in mrejele ei de femeie tanara si senzuala. El ajunge sa fie detectivul intamplarilor care se succed haotic in viata fetei.

De multe ori, acesta este foarte aproape de a elucida misterul, imediat, insa, isi da seama ca a fost luat de naiv. La inceput se indoieste de ceea ce povesteste Luciana, mai apoi incepe sa o creada. De aceea, un timp, va fi convins ca KlosterĀ  este criminalul, la final, insa, se lasa impresionat de teoriile acestuia despre literatura si viata.

Cum se rezolva situatia? Crezi ca exista vreo rezolvare? Oricum, ca orice roman, pana la urma, Moartea lenta a Lucianei B., va avea si o concluzie. Te va multumi sau te va surprinde? Depinde.
Moartea lenta a Lucianei B. de guillermo martinez a fost foarte apreciata de critica spaniola. Se citeste rapid, iar de cele mai multe ori nu apuci bine sa te dumiresti despre ce este vorba ca deja te trezesti intr-o alta teorie a probabilitatilor si tot asa.

Daca vrei sa iti completezi biblioteca cu aceasta carte, participa la concursul nostru si in data de 12 ianuarie, vei afla daca ai castigat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea