De prin lume adunate

#radu beligan #fa-mi loc #spectacol godot cafe #scene teatrale romanesti

Medeea Marinescu, in umbra unui barbat insurat

“Fa-mi loc!”, primul spectacol regizat de Radu Beligan in mediul teatrului independent, are loc luni, 22 iulie, ora 20:00 la Godot Café str. Blanari nr 14. Distributia spectacolului este formata din doua nume mari ale scenei teatrale romanesti: Medeea Marinescu si Marius Manole.

Spectacolul „Fa-mi loc!”este prima productie teatrala realizata de Asociatia INSPIRA, care a avut premiera pe 27 octombrie 2012 la cafeneaua din Centrul Vechi, spectacolul avand in prezent peste 30 de reprezentatii la nivel national.

“Jucat pe o scena miniaturala, cat balconul din Romeo si Julieta, spectacolul “Fa-mi loc” de Anthony Michineau, in regia maestrului Radu Beligan, aduce, in fata iubitorilor de teatru si mesenilor veniti la Godot, doi mari actori. Pe Medeea Marinescu si pe Marius Manole. Fiecare din ei, cu un palmares impresionant in teatru si cinematografie. Sunt totusi atat de firesc abordabili si generosi cu publicul lor, desi cariera ar putea sa-i impaieze in gesticulatia monstrilor sacri. Firescul daruirii lor totale pe scena ar trebui sa ne faca sa nu uitam o clipa cat de mare e talentul acestor actori, ce arde in fata noastra.

Manuel, interpretat de Marius Manole, isi traieste si joaca in fond despartirea si abandonul, ca un bagaj inutil, rascolit in trenul vietii, in cautare de lucruri folositoare unei supravietuiri si tabieturilor de fost familist. E un balans continuu in reactiile tanarului Manuel intre circumspectie si politete, iritare si cochetarie/pudoare masculina, nemaivorbind de reflexele de resemnare si accesele de revolta, cu treceri bruste de la apatie la sarcasm si bosumflarile unui copil care-si descopera jucaria casatoriei stricata. Marius Manole joaca prostratia si colapsul in stilul modernilor.

In schimb, Medeea Marinescu isi traieste singuratatea ca pe rezultatul unei neindemanari de care se invinovateste mereu: Ea joaca rolul unei stangacii existentiale incontrolabile, de care e singura vinovata. O teama atavica de singuratate o arunca in bratele compromisului unei iubiri fara perspectiva implinirii ei intr-un cuplu stabil. Medeea Marinescu joaca nuantat si energic, in stilul ei de adolescenta eterna, rolul femeii ce-si ofileste sufletul si stralucirea traind in umbra unui barbat insurat. Povestea e veche, la fel vecinatatea trenului ce poarta in noapte cuseta ocupata de doua singuratati si instrainari.

Partitura piesei frantuzesti e spumoasa, menita sa aduca in scena un spectacol usor, o comedie cu replici avand savoarea si dezinvoltura unei cupe de sampanie, temperament si umor. Textul ascunde, printre jocurile de artificii si ploaia de confetti a atator cuvinte, tot ce poate sa insemne azi singuratate, surogatul iluziilor, triunghi conjugal, conjuncturi si stereotipii potrivnice implinirii in doi. Spectacolul are miez si impresioneaza prin toate trimiterile lui la viata reala, la aceasta existenta adevarata si teatral-mimetica, care apeleaza la tot felul de nimicuri, accesorii indispensabile in comunicarea fara de comunicare dintre noi. Mereu apelam la gadget la moda ca sa parcurgem cu repeziciune spatiul vast al singuratatilor noastre, in nemiscarea sau repetarea la infinit a micilor iluzii, inertii si temeri. Ne e frica de noi si cautam in comunicare o limba ce nu ne apartine, un soi de esperanto in care sa ne exprimam cat mai impersonal, cat mai cool, ca si cum ne-am baza pe o metoda unica si omologata de a fi fericiti, singuratatea de unul singur iar nu singuratatea in doi. Aceasta e subtilitatea si dificultatea acestui spectacol usor, construit din o multime de nuante si gadget-uri, cu un profesionalism impecabil, fara ingrosari sau vulgaritati.” (Doina Uricariu, Cotidianul)

Biletele pentru spectacolul „Fa-mi loc!”din data de 22 iulie, ora 20:00, de la Godot Café Teatru, str. Blanari, nr 14, se pot achizitiona online de pe situl: //www.bilete.ro/comanda.asp?eveniment=Fa+mi+loc+22+Iulie+2013 sau se pot reserva la numerele de telefon 021 31 61 682 / 0736 414 244 zilnic intre orele 12:00 si 19:00.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea