De prin lume adunate

#in jurul bucurestiului #manastire #palat #bucuresti #snagov #mogosoaia #tiganesti #pasarea #cernica #caldarusani

Manastirile din jurul Bucurestiului

Localitatile din jurul Bucurestiului ascund comori mai putin cunoscute locuitorilor Capitalei. Manastiri incarcate de istorie si credinta, lacuri si paduri racoroase, numai bune in anotimpul de vara, pentru o plimbare sau pescuit si palate ale vechilor domnitori iti ofera momente de relaxare si evadare din Bucurestiul prafuit.
 

Manastirea Caldarusani

 
 
Manastirea Caldarusani se afla in peninsula lacului cu acelasi nume. Lacasul a fost ridicat intre anii 1637- 1638 de catre Matei Basarab si a fost construita dupa modelul Sfantului Munte Athos.
 
In manastire s-au pastrat tablourile care o infatiseaza pe sotia ctitorului, doamna Elena. Usa bisericii este ornamentata cu sculpturi de influenta orientala. Cateva dintre icoanele bisericii apartin lui Nicolae Grigorescu, care si-a petrecut la Manastirea Caldarusani primii ani de ucenicie.
 
In Muzeul Manastirii se gasesc icoane si tablouri, argintarie, vase sfinte, vesminte arhieresti, broderii de aur si argint. Manastirea dispune si de o biblioteca care daposteste mii de manuscrise si carti bisericesti in latina, greaca, franceza, italiana si romana, din secolul XVII.
 
Manastirea a reprezentat si un important centru de cultura unde s-au acumulat colectii bogate de manuscrise bisericesti si tiparituri religioase, realizate de calugari. Manastirea este cunsocuta si pentru icoana Maicii Domnului facatoare de minuni si mai multe moaste sfinte: ale Sfintilor Dimitrie, Stefan, Pantelimon, Elefterie, Haralambie sau Parascheva. De asemenea, daca vrei sa iti petreci cateva zile la Caldarusani, manastirea ofera si cazare.

 

manastirea cernica

 
 
Manastirea Cernica este situta la 12 kilometri de Bucuresti, langa lacul si padurea cu acelasi nume. A fost construita in 1608 de catre vornicul Cernica Stirbei. Initial, manastirea a fost realizata din lemn si purta hramul Sfantului Nicolae. Lacasul de cult a fost refacut intre anii 1781-1786. Pe locul vechii biserici se afla astazi biserica "Sfantul Nicolae" din Ostov, construita in 1815, in timpul domnitorului Ion Gheorghe Caragea.
 
Biserica principala a manastirii Cernica, cu hramul Sfantul Gheorghe, a fost ridicata intre anii 1831-1842, de catre Calinic si arhiereul Ioanichie Stratonichios. Portretele ctitorilor acestei biserici se afla in pronaos si sunt opera pictorului Sava Hentia.

Manastirea Cernica este un loc de pelerinaj pentru credinciosii care vin aici la moastele Sfantului Ierah Calinic de la Cernica. Tot aici vei gasi si un muzeu cu obiecte de arta si cult din argint, carti si icoane vechi. Tot aici Iorga a descoperit 300 de manuscrise rare.
 
Un alt punct de atractie al manastirii este cimitirul. Rezevat la inceput monahilor, acest loc adaposte mormintele mitropolitului Nifon, ale lui Tudor Vacarescu, scriitorului Gala Galaction si pictorului Ion Tuculescu.
 
 

Manastirea Pasarea

 
 
Manastirea Pasarea se afla la 30 de kilometri de capitala si a fost ctitorita in secolul al XIX-lea, in 1847, pe malul lacului Pustnicu de abatele Calinic din Cernica. Numele manastirii vine de la stolurile de pasari care se aflau in padurea din apropiere. Manastirea adaposteste icoana Maicii Domnului, facatoare de minuni, moastele Sfantului Pantelimon, Sfantului Mucenic Mina si Sfantului Mercurie.
 
In muzeu poti admira picturi in ulei, carti vechi, tesaturi, ornamente religioase, bijuterii emailate, vesminte preotesti, cruciulite si icoane. Tot la Manastirea Pasarea se gasesc si mulaje in ghips care au apartinut sculptorului Gheorghe Anghel , cel care a realizat statuia lui Mihai Eminescu din fata Ateneului Roman, precum si mormantul acestuia. Turistii care viziteaza aceasta manastire au posibilitate de a pretrece cateva nopti in chilii.
 
 

Manastirea Snagov

 
 
Manastirea Snagov a fost ridicata de Vlad Tepes, pe ostrovul din partea nordica a lacului cu acelasi nume si este un monument reprezentativ pentru epoca medievala. In aceasta manastire exista cea mai intinsa fresca religioasa dintr-o biserica romaneasca si tot aici se crede ca exista mormantul lui Vlad Tepes.
 
Legenda spune ca dupa lupta cu turcii de la Danesti in 1476, Vlad Tepes a fost ucis, iar trupul sau a fost ascuns de catre calugarii de la manastire.
 
Acestia l-au inmormantat crestineste, fara mult fast. In interiorul manastiri se pot observa fresce din secoulul XV, portrete ale lui Neagoe Basarab si ale lui Mircea Ciobanul, obiecte de arta veche bisericeasca, picturi in ulei, carti vechi si tesaturi.
 
 

Manastirea Tiganesti

 
 
Manastirea Tiganesti se afla la 34 de kilometri de Bucuresti, pe drumul spre Ploiesti. Este vestita pentru atelierele de tesatorie, in care calugaritele realizeaza stofa pentru vesmintele preotesti. Aici vei gasi icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus in brate.

In cimitirul manastirii se afla monumente funerare vechi. Printre atractiile locasului se numara clopotnita cu trei clopote mari si unul mic si ceasul mare, cu doua cadrane, care cantareste peste 1300 de kilograme. In muzeu sunt expuse icoane pe lemn, panza, sticla si metal, vesminte vechi, carti si obiecte religioase.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea