De prin lume adunate

#premiul nobel pentru literatura #roman #carte #literatura

Literatura de Nobel I

Nobelul pentru Literatura starneste in fiecare an interesul publicului larg, iar secretul legat de numele finalistilor e pastrat cu sfintenie. In fiecare toamna se fac predictii si se mizeaza pe anumiti scriitori la casele de pariuri. “Loteria Nobel” functioneaza insa in sens invers: cu cat un scriitor este mai invaluit in mister si in jurul afirmatiilor sale se nasc scandaluri internationale, cu atat sansele sa castige premiul sunt mai mari.

Pe parcursul unui serial destinat laureatilor Premiului Nobel pentru Literatura va vom prezenta si cele mai importante opere ale acestora si cele pe care le puteti gasi in librariile din Romania.

Mai jos va propunem sa va intalniti cu ultimii zece laureati ai Premiului Nobel pentru Literatura:

Doris Lessing in 2007

Anul 2007 a adus o surpriza de proportii la decernarea premiului Nobel pentru Literatura: Doris Lessing. Motivatia juriului pentru decernarea premiului a fost ca “romanciera britanica este o povestitoare de larga respiratie epica a experientei feminine, care, cu scepticism, ardoare si arta vizionara, a analizat o civilizatie divizata”(Wikipedia).

Recomandarea noastra este "O coborare in infern", carte pe care o puteti gasi in librarii la Editura Polirom, la pretul de 40 de lei. Cartea lui Doris  Lessing este considerata de critica literara "o extraordinara combinatie intre fantezie si realism".

O coborare in infern isi poarta cititorul prin lumea simbolica fabricata de mintea personajului principal, un Odiseu Iason Iona Sindbad sui generis . Dupa o lunga ratacire pe mare, acesta este purtat de un delfin la tarmul unui taram paradiziac, descopera ruinele unei misterioase cetati de piatra, ia parte la ritualuri sangeroase si este martorul unui razboi intre jivine fantastice.

Personajul principal, profesor de limbi si literaturi clasice, este amnezic si cufundat intr-o transa din care medicii incearca sa-l smulga, experimentand medicamente din ce in ce mai puternice.
 
In limba romana, la Editura Polirom au mai aparut romanele: Povestiri africane si Al cincilea copil



Orhan Pamuk in 2006

Orhan Pamuk este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori turci care, in 2006, si-a adjudecat . Operele sale au fost traduse in peste 40 de limbi si publicate in peste 100 de tari. Premiul Nobel pentru Literatura i-a fost decernat lui Orhan Pamuk deoarece “in cautarea sufletului melancolic al orasului sau natal, a descoperit noi simboluri pentru infruntarea si impletirea dintre culturi”(Wikipedia).

Recomandarea noastra este "Ma numesc Rosu", carte pe care o puteti gasi in librarii la Editura Curtea Veche , la pretul de 35 de lei. Ma numesc Rosu isi poarta cititorii in vechiul Istanbul, orasul pe care Pamuk il evoca in multe din operele sale. O impletire intre mister, nou si vechi care te tine cu sufletul la gura. Sunt surprinse atat contradictiile Istanbulului de ieri si de azi, cat si frumusetea sa extraordinara, atemporala, lumea fascinanta a miniaturistilor bantuita de crime misterioase impletite cu povesti de dragoste desprinse parca din O mie si una de nopti.

La Editura Curtea Veche au mai aparut: Viata cea noua, Cartea neagra, Fortareata alba si Zapada.



Harold Pinter in 2005

Harold Pinter este laureatul din anul 2005 al Premiului Nobel pentru Literatura, premiu pe care l-a primit pentru “stilul nou si deosebit pe care il foloseste in scrierea scenariilor. In piesele lui este mereu o atmosfera de groaza si mister, desi personajele sunt oameni obisnuiti , iar drama se petrece in locuri obisnuite”(Wikipedia).

Recomandarea noastra este The Caretaker, o piesa de teatru, singura carte tradusa in limba romana. Cartea se gaseste la Editura Faber and Faber si poate fi achizitionata doar prin comanda, la pretul de 50 de lei. The Caretaker  a fost scrisa in 1959 si isi doreste sa fie o reactie la tendintele teatrale din aceea vreme. Piesa de teatru a fost ecranizata in 1964  si poarta semantura lui Clive Donner.

Elfriede Jelinek in 2004

Dupa multi ani in care premiul Nobel a fost acordat cu precadere barbatilor, in 2004 a venit randul si unei femei sa isi adjudece acest pretigios premiu. Pentru "cursul muzical al registrelor in romanele si dramele sale, care cu o pasiune verbala unica in felul sau dezvaluie absurditatea si constrangerea cliseelor sociale”, juriul a acordat premiul Nobel pentru Literatura lui Elfriede Jelinek. (Wikipedia).

Recomandarea noastra este romanul "Pianista", carte pe care o puteti gasi in librarii la Editura Polirom, la pretul de 22 de lei. “Pianista” este cea mai cunoscuta si apreciata carte a lui Elfriede Jelinek si a fost distinsa cu numeroase premii. “Pianista” a fost tradusa in peste douazeci de tari, iar in 2001 a fost ecranizata de regizorul Michael Haneke, cu , si in rolurile principale. La Festivalul de la Cannes, pelicula a obtinut Marele Premiu, precum si Premiul pentru cea mai buna actrita si cel mai bun actor.

“Pianista” o are in prim-plan Erika Kohut, o femeie nemaritata in virsta de treizeci si cinci de ani, care a fost sacrificata de mama sa autoritara pe altarul artei. Din nefericire, Erika nu este intr-atit de talentata incit sa devina pianista, astfel ca se resemneaza cu statutul de profesoara la Conservatorul din Viena, la mijlocul anilor '70. Ea locuieste cu mama sa si toata lumea o considera o fiica-model. Erika isi dezvaluie insa si o latura violenta, perversa.

In limba romana, la Editura Polirom au mai aparut si romanele: Amantele, Exclusii si Lacomie.

John Maxwell Coetzee in 2003

John Maxwell Coetzee primeste in 2003 premiul Nobel pentru Literatura “pentru explorarea slabiciunii si a infringerii, pentru ca surprinde scanteia divina din om” (Wikipedia).

Recomandarea noastra este Maestrul din Petersburg, carte ce se gaseste in librarii la Editura Humanitas la pretul de 25 de lei.  In Maestrul din Petersburg, Coetzee prezinta o particica din viata lui Dostoievski. Maestrul din Petersburg urmareste traseul psihologic al scriitorului care, pe fondul unei stranii si contorsionate povesti de dragoste tarzii, isi descopera fiul. Romanul lui Coetzee lanseaza intrebari despre constiinta, luciditate si suferinta intr-un stil nuantat, deloc emfatic, chiar daca sunt filtrate prin mai multe secole literare, fiecare cu raspunsurile lui.

In limba romana, a mai fost tradus si Asteptandu-i pe barbari, la Editura Humanitas.

Imre Kertesz in 2002

Imre Kertesz a castigat in 2002 premiul Nobel pentru Literatura cu romanul sau de debut, “Fara destin”. Premiul i-a fost decernat pentru o “literatura care sprijina experienta fragila a individului in fata judecatei barbare a istoriei”(Wikipedia).

Recomandarea noastra este cartea “Fara destin”, carte pe o puteti gasi in librarii la editura EST.  In anul 1944 Imre Kertesz a fost deportat in lagarul de la Auschwitz-Birkenau, iar cartea sa de debut are puternice accente autobiografice. In 2005 “Fara destin” a fost ecranizat, iar autorul a fost de parere ca filmul a avut mai multe date biografice decat romanul.

In limba romana au mai fost traduse trei dintre lucrarile lui Imre Kertesz: Altcineva. Cronica schimbarilor la  Editura Humanitas, Drapelul englez la  Editura Humanitas si Kadis pentru copilul nenascut la Editura EST.

Vidiadhar Surajprasad Naipaul in 2001

Anul 2001 este anul in care Vidiadhar Surajprasad Naipaul castiga Premiul Nobel pentru Literatura. Motivatia Juriului Nobel la decernarea premiului a fost ca "domeniul literar al lui Naipaul s-a extins mult dincolo de insula Trinidad, primul sau subiect, iar acum cuprinde India, Africa, America de la sud la nord, tarile islamice ale Asiei si, nu in ultimul rand, Anglia. Naipaul e mostenitorul lui Conrad, ca unul care analizeaza din perspectiva unui moralist destinele imperiilor: mai exact, ce anume fac ele din oameni" (Wikipedia).

Recomandarea noastra este romanul “Mascaricii”. Este singurul roman care a fost tradus in limba romana si pe care il puteti gasi la Editura Polirom la pretul de 20 de lei. “Aceasta noua carte care vorbea despre rusinea si fanteziile coloniale, era, de fapt, un roman despre oameni neputinciosi care mint o lume intreaga si se mint si pe ei insisi, minciuna fiind singura lor resursa”, declara insusi Vidiadhar Surajprasad Naipaul despre cartea sa.

Gao Xinjiang in 2000

In anul 2000 este randul Chinei sa triumfe pe podium. Gao Xinjiang este laureatul Premiului Nobel pentru Literatura “pentru o opera ce se bucura de validitate universala, intuitie acida si pentru ingeniozitate lingvistica, care au deschis noi drumuri pentru drama si romanul chinezesc” (Wikipedia).

Romanul sau cel mai cunoscut este “Soul Mountain”, o carte despre cautarea radacinilor individuale, libertate si pace interioara. Impreuna cu romanul "One Man's Bible", Gao Xinjiang creeaza un veritabil document autobiografic.

In limba romana opera sa nu a fost tradusa. In prezent, piesele sale de teatru sunt jucate cu succes pe scenele din Franta si Suedia.

Gunter Grass in 1999

Gunter Grass este castigatorul din anul 1999 al premiului Nobel pentru literatura.  Motivatia juriului la premierea sa a fost ca prin “fabulele sale negre si jucause in acelasi timp portretizeaza fata uitata a istoriei” (Wikipedia).  

Recomandarea noastra este cartea “Toba de tinichea”, carte pe care o puteti gasi in librarii la Editura Polirom la pretul de 50 de lei. Figura centrala a romanului este piticul Oskar Matzerath, nascut la granita dintre Germania si Polonia, avand doi tati prezumtivi, oprindu-se deliberat din crestere la virsta de trei ani. Oskar Matzerath  este un personaj care rastoarna valorile, demonstrand ca sunt epoci cand normalitatea e anormala si viceversa.

“Toba de Tinichea” a castigat numeroase premii literare  si a fost mentionata si la ceremonia de decernare a Premiului Nobel. Cartea a fost ecranizata in 1979 de Volker Schlondorff. Filmul a primit premiul "Palme d’Or" la Festivalul de Film de la Cannes.

In limba romana, cartile lui Gunter Grass pot fi gasite la Editura Polirom: Anestezie locala, Decojind ceapa si In mers de rac, iar la Editura Leda, romanul Calcanul.  

Jose Saramago in 1998

Anul 1998 il are drept castigator al Premiului Nobel pentru Literatura pe scriitorul portughez, Jose Saramago. Motivatia juriului a fost ca Jose Saramago “prin parabolele sale sustinute de imaginatie, compasiune si ironie, ne da posibilitatea continua sa intelegem o realitate iluzorie” (Wikipedia).

Recomandarea noastra este cartea “Memorialul manastirii”, aparuta la Editura Polirom la pretul de 30 de lei. Impreuna cu Anul mortii lui Ricardo Reis si Istoria asediului Lisabonei, Memorialul manastirii formeaza o trilogie cu tematica istorica despre originea si identitatea portugheza. Bazat pe evenimente reale,  romanul depaseste limitele istoriei si se transforma intr-o parabola complexa a existentei umane si a eternei lupte pentru dragoste, cunoastere si putere.

In limba romana, o mare parte din operele sale au fost traduse si publicate de catre Editura Polirom: Pluta de piatra, Anul mortii lui Ricardo Reis, Istoria asediului Lisabonei, Eseu despre orbire, Pestera, Intermitentele mortii, Evanghelia dupa Isus Cristos, Eseu despre luciditate.

In loc de final…

au fost create de Alfred Nobel, inventatorul dinamitei. El a cerut in testamentul sau ca imensa sa avere sa  fie oferita sub forma de premiu "celor care, in anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanitatii".

Premiul Nobel pentru literatura este acordat anual de catre Academia Suedeza unui autor dintr-o singura tara care "a produs cea mai remarcabila lucrare intr-o tendinta idealistica".

Cativa scriitori din Romania au primit nominalizari la prestigiosul premiu, insa nici unul nu a reusit sa obtina distinctia. Acestia au fost Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, Marin Sorescu si Nichita Stanescu.

Singurul scriitor roman care ar fi avut sanse reale la castigarea Premiului Nobel pentru Literatura a fost Lucian Blaga, dar care nu a reusit nici macar sa fie propus, din cauza regimului comunist care a refuzat sa ii propuna candidatura in 1956.

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea