De prin lume adunate

#legenda #dragobetele #timp liber #saint valentine's day #sfantul valentin

Legende de adormit indragostitii: Sfantul Valentin si Dragobetele

Avem un zeu care imparte iubirea si un sfant care protejeaza iubirea. Rezulta doua sarbatori dedicate indragostitilor. Sa ne incruntam si sa aruncam cu piatra in anonimul Dragobete sau sa il mustram pe mult prea uzatul Valentin? Cred ca este, totusi, mai intelept sa sarbatorim. Daca avem cu cine. Iar daca nu avem cu cine, atunci sa aflam impreuna care sunt legendele ocrotitorilor iubirii.

Sfantul Valentin nu a fost nici pe departe innebunit dupa inimioare roz si cuvinte siropoase asa cum ar putea crede indragostitii secolului XXI. Valentin a fost un doctor. Sau un preot. Sau a fost mai multi oameni care aveau acelasi nume si care infaptuiau acte de caritate . De altfel, nici macar istoricii nu mai stiu exact care este originea lui Valentin. Cert este ca a fost declarat sfant si s-a sarbatorit in data de 14 februarie.

Unele legende spun ca Sfantul Valentin era un medic priceput si foarte inimos care isi ajuta bolnavii cu foarte multa dragoste. Exact ca doctorii din serialul Spitalul de Urgenta. Si era acest om atat de talentat in ale medicinei ca insusi paznicul inchisorii din oras a batut la poarta lui. Acesta si-a adus fata oarba si l-a rugat pe Valentin sa o scape de boala.

Sfantul nostru a incercat in diferite moduri sa se achite onorabil de aceasta sarcina, insa ochii fetei nu aveau leac. Intre timp, pentru ca am uitat sa va spun ca Valentin era si foarte credincios, au aparut autoritatile romane care l-au acuzat de erezie si l-au arestat. De altfel, aceasta era o practica uzuala in Roma Antica. Cum se intampla ca vreun sfant sa faca vreo bucurie cuiva, cum interveneau neasteptat autoritatile romane. Erau prompti si eficienti precum controlorii RATB.

Din inchisoare, Valentin a trimis numeroase biletele pacientilor lui pe care le incheia cu formule asemanatoare cu sintagmele pe care le folosim si noi in scrisori, mai nou, in e-mailuri. Astfel, "cu drag, al tau", "nu te-am uitat prietene drag", "cu drag si prietenie" sunt formule care, spune legenda, chiar Valentin le-a inventat.

Si au trecut anii si Valentin a imbatranit, iar in momentul in care era pe moarte, i-a trimis o scrisorica deloc siropoasa fetei pe care nu reusise sa o vindece. Scrisoarea mai continea si o floare, iar in momentul in care fata a deschis plicul s-a intamplat miracolul. Da, ai ghicit, a inceput sa vada.

Mai circula tot felul de legende cu Sfantul Valentin, dintre toate, insa, aceasta este cea mai frumoasa.

Dragobetele , Dragobetele se saruta fetele

Sarbatoarea autohtona echivalenta cu Ziua Indragostitilor era, acum cateva zeci de ani, in mare voga in partile de sud ale Romaniei. Dupa slujba inchinata Sfantului Ioan Botezatorul , tinerii satelor plecau in poienita la adunat de ghiocei si alte plantute sau la alergat dupa fluturasi si buburuze. Nu, nu se giugiuleau. Desi iti vine greu sa crezi, viata era in alt fel oranduita. Pe atunci lucrurile se desfasurau cu o viteza mai lenta.

Dragobetele este o sarbatoare memorabila, in primul rand, pentru momentul special in care baietii alergau fetele. Ca sa le traga de codite, crezi? Nu, ca sa le sarute.

De obicei, cand unui baiat ii placea o fata, acesta alerga dupa ea pana o prindea sau pana se lasa ea prinsa. O data capturata, o saruta lung si cu pasiune. Si, poate, frantuzeste. Nu stim. De altfel, batranii nu isi mai aduc aminte decat ca aceste saruturi erau un fel de logodna prin care tinerii isi marturiseau afectiunea.

Asa, revenind la batrani, tot ei isi amintesc ca de Dragobete nu se sacrifica niciun animal. De altfel, aceasta era ziua in care orataniile si celelalte vietuitoare se imperecheau si, astfel, uciderea lor era absolut interzisa deoarece nu trebuia modificata oranduiala lumii.

Va recomand tuturor sa schimbati putin oranduiala zilelor dedicate dragostei si sa va iubiti ca si cum ar fi Ziua Indragostitilor in fiecare zi.

De Valentine's Day mai citeste si:

Valentine’s Day de lux

Petreceri de Valentine’s Day

Evenimente de Sfantul Valentin

Carti cu dragoste de Sfantul Valentin

Cele mai frumoase romane de dragoste

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea