De prin lume adunate

#strazi #zilele bucurestiului 2010 #bucuresti

La multi ani, Bucuresti!

Fie ca ne place sau nu, Bucurestiul este orasul in are locuim. Chiar daca incercam sa fugim de el, in vacante prin toate colturile tarii sau ale lumii, Bucurestiul ne asteapta intotdeauna cu acelasi drag. Nici lui nu ii place ce se intampla cu el. Nici el nu vrea ca spatiile verzi sa fie distruse si inlocuite cu monstri din sticla si metal. Nici lui nu ii plac aglomeratia, mizeria, nervii din trafic, muzica data la maxim, poluarea si cate si mai cate. Este si el martorul tacut al degradarii sale.

Cu toate astea, Bucurestiul este un oras frumos, in care putem trai la fel de frumos daca stim sa ii cautam adevaratele valori. Vechiul si inteleptul Bucuresti mai poate fi zarit si in zilele noastre. Depinde de noi sa ii vedem fata ascunsa. Daca iti este dor de un Bucuresti frumos si curat il poti gasi. Cartiere precum Cotroceni, Domenii sau Dorobanti iti vor oferi clipe de relaxare si senzatia ca te afli intr-un adevarat oras european.

Parcurile din capitala sunt si ele adevarate oaze de liniste si civilizatie. Parcul Cismigiu este o destinatie preferata de oameni linistiti care se pot plimba in voie pe alei sau pot admira arhitectura vechilor cladiri.

Muzeele si casele memoriale sunt destinatii unde poti vedea fata culturala a Bucurestiului. Nu rata Muzeul Satului, Muzeul Taranului Roman, Palatul Cotroceni, Centrul Vechi, Casa Melik sau Muzeele Minovici . In astfel de muzee te poti conecta la viata si la atmosfera de altadata a capitalei.

Pentru momente de relaxare alaturi de pieteni si persoane dragi poti incerca si ceainariile din capitala. In ultii ani acest gen de localuri au prins la public care le prefera pentru atmosfera speciala, muzica buna si ceaiurile aromate.
Asadar, Bucurestiul are numeroase destinatii si optiuni de petrecere a timpului liber cat mai frumos.

 

Descopera frumusetea Bucurestiului si afla informatii despre capitala din articolele de mai jos

 

Bucurestiul de altadata

 

In Evul Mediu, orasul Bucuresti era numit de catre greci Hilariopolis, adica Orasul Bucuriei. Plasarea Bucurestiului pe drumul principal dintre Orient si Occident i-a adus prosperitatea intr-un timp foarte scurt. Prima atestarea a orasului dateaza din 20 septembrie 1459 si a fost semnat de Vlad Dracul. Bucurestiul se poate mandri cu faptul ca a fost primul oras din lume iluminat cu gaz lampant, in 1856.

Sfarsitul secolului XIX este perioada cea mai infloritoare a Bucurestiului. Acum sunt construite cladirile elegante in stilul renasterii franceze sau italiene, care pot fi vazute si astazi. Elementele arhitectonice, dar si influenta franceza din literatura si arta, care se simtea si in cluburile si cafenelele bucurestene au transformat Bucurestiul inceputului de secol XX in "Micul Paris" din estul Europei.

 

Strazile emblema din Bucuresti

 

Noi iti propunem ca intr-o zi de final de saptamana sa faci plimbare pe trei dintre cele mai importante artere ale capitalei: Calea Victoriei, Soseaua Kiseleff si Bulevardul Magheru. Vei descoperi farmecul unui oras pe care inca nu il stiai. Calea Victoriei este una dintre cele mai importante artere de circulatie din capitala si una dintre cele mai pline de insemnatate istorica ale Bucurestiului.

Bulevardul Magheru era celebru in epoca interbelica pentru constructiile inovatoare si socante pentru acele vremuri. Blocurile construite in anii '20 - '30 faceau din acest bulevardul unul unic in Europa si semana foarte mult cu arterele americane, precum celebra 5th Avenue, din New York. Cladirile inalte si geometrice care au rasarit in acea perioada in Bucuresti reprezentau un experiment arhitectonic unic in Europa.

Soseaua Kiseleff este una dintre cele mai frumoase artere din capitala, inconjurata de spatii verzi si cladiri somputoase, cu incarcatura istorica. Aceasta sosea face legatura intre zona de nord si zona centrala a Bucurestiului si se intinde intre Piata Victoriei si Piata Presei Libere. Soseaua poarta numele contelui Pavel Dmitrievici Kiseliov, cunoscut sub numele in forma franceza Kiseleff.

 

Pe strada Mantuleasa , pe urmele lui Eliade

 

Strada Mantuleasa este una dintre cele mai fascinante strazi ale capitalei. Facuta cunoscuta mai ales prin intermediul nuvelelor fantastice ale lui Mircea Eliade, Mantuleasa este o strada linistita, cu case frumoase, boieresti si castani seculari care amintesc de Micul Paris. Chiar daca tramvaiul nu mai circula pe Mantueasa, casele au ramas aceleasi, frumoase si misterioase, cu garduri inalte care ascund taine numai de ele stiute.

 

Smardan, strada pe care s-a scris istoria Principatelor

 

In Bucuresti exista o strada care vrea sa invie atat traditia cafenelelor pe strada, cat si circuitul turistic al zonelor din centrul vechi. Strada Smardan din capitala este una dintre primele strazi din centrul vechi care au fost renovate si pavate. Strada Smardan adaposteste insa si in prezent locul in care Alexandru Ioan Cuza a fost numit domn al Moldovei si al Tarii Romanesti.

Pe strada Smardan, la numarul 39, in seara zilei de 23 ianuarie 1859, membri de frunte ai Partidei Nationale  hotarasc in unanimitate alegerea aceluiasi domnitor pentru Moldova si Tara Romaneasca. In acele momente se infaptuia unul dintre cele mai visate teluri ale poporului roman: Unirea.

 

Strada Covaci , strada pe care s-au inventat micii

 

Strada Covaci din Centrul Vechi al capitalei ascunde povesti incantatoare, mistere nedeslusite si istoria inventiei micilor, una dintre cele mai populare preparate din bucataria romaneasca. Chiar daca nu mai aminteste de vremurile sale de glorie, strada Covaci este un must-see al Bucurestiului, doar si pentru absinteria de pe al carei balcon poti petrece o seara romantica.

 

Selari, strada cu bordel din Centrul Vechi

 

Fostul Cartier Rosu al capitalei, dar si locul unde a inceput celebra idila dintre Cristian Vasile si cea mai cunoscuta curtezana a Bucurestilor, Zaraza, strada Selari este si astazi un loc al constrastelor. Magazine pitoresti, restaurante traditionale romanesti si cafenele cu iz interbelic, pe strada Selari atractiile sunt nenumarate.

 

Strada Lipscani, marire si decadere

 

Inca din primele secole de existenta ale orasului Bucuresti, strada Lipscani a fost cel mai important drum al orasului. Chiar inainte de intemeierea oficiala a Bucurestiului, pe 20 septembrie 1459, zona din jurul strazii Lipscani era inima orasului. Ulita Mare, asa cum era cunoscuta la inceput strada Lipscani, pornea de la Poarta de Sus a Curtii Domnesti si se prelungea cu Drumul Targovistei. Strada Lipscani devenea astfel un punct de legatura intre marile drumuri comerciale ale tarii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea