De prin lume adunate

#jorge luis borges #roman #dragoste

Jorge Luis Borges - "Carti scrise in doi"

Povestirile ce compun acest volum au fost publicate in cel mai mare secret, fara a le fi atribuite celor doi autori. Numai prima culegere, Sase probleme pentru don Isidro Parodi a fost pusa in vinzare.

Celelalte au fost incredintate tiparului in 1946, pe socoteala autorilor, si parte din ele nu au mai fost reeditate. Lectura acestui volum va constitui o mare surpriza.

Caci despre argoul de mucava in care sint scrise povestirile, trebuie spus ca cei doi au practicat un lunfardo (argoul marginalului din Buenos Aires ) de opereta, in cea mai mare parte inventat chiar de ei, vehicol plin de haz, umor si fantezie , al binecunoscutelor jocuri literare borgesiene. Perfect similar cu un sugestiv decor de mucava.

"Pentru ca e o lume a insolitului si a imaginarului, lumea lui Borges n-are miracole. Spiritul le neglijeaza, repudiindu-le chiar, ca pe orice solutie comoda. Lui ii trebuie, oricit de departe s-ar duce, sa inteleaga si sa integreze. [...]

Totul se petrece, de fapt, intr-un spirit care umple cochilia evenimentului, a faptului adeverit, a citatiei livresti, a intrigii politiste, a vederii filosofice sau metafizice, a descoperirii stiintifice, parca pentru a incerca legile straniei functionari, redindu-i tot umorul logic - nelinistitor si tulburator, tocmai pentru ca e logic - de care este plin. Retorica nu are nici un amestec aici, iar scrierea insasi se denunta ca un ultim mijloc. El e sigur ca descoperirea a precedat expresia." (Maurice Nadeau)

(1899-1986), scriitor argentinian, unul dintre cei care au marcat literatura universala a secolului XX. Reprezentant al "realismului magic" sud-american, a construit cu maiestrie un adevarat joc al fictiunii.

In Romania este cunoscut mai ales cu volumele sale de povestiri: Istoria universala a infamiei, Gradina potecilor ce se bifurca, Moartea si busola. La Editura Polirom au aparut: Poezii (2005), Carti scrise in doi (2005), Moartea si busola. Proza completa 1 (2006), Cartea de nisip. Proza completa 2 (2006), Eseuri (2006) si Cartea fiintelor imaginare (in colaborare cu Margarita Guerrero, 2006).

Adolfo Bioy Casares (1914-1999), scriitor argentinian. Intilnirea cu J.L. Borges ii schimba destinul, facindu-l sa se dedice in intregime literaturii. Nuvelele fantastice sale uimesc prin perfectiunea constructiei in care imaginarul se suprapune cu realul.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Adevaratul loc al Botezului Domnului

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Ce trebuie sa faci de Sfantul Ilie, ca sa nu-l superi

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Sfaturi pentru vacante si calatorii in siguranta

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Cuibul vulturilor sau “Cuibul lui Dumnezeu”? Stepantsminda, Caucaz

Experti Vacante & Calatorii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Unde poti inota cu delfinii

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.