De prin lume adunate

#isabel allende #ines a sufletului meu #humanitas #concurs

Ines a sufletului meu

Unde erau femeile cand barbatii inventau filosofia, artele sau stiinta? Si, mai ales, unde erau femeile cand barbatii cucerau teritoriile indepartate ale Americilor? In cartea Ines a sufletului meu, autoarea Isabel Allende raspunde partial la aceste intrebari. Si totusi, acest roman nu este despre femei, ci este o cartea despre aventura, iubire si, nu in ultimul rand, despre istoria Americii Latine.

Daca doresti sa castigi acest roman, participa la concursul pe care www.acasa.ro il organizeaza si in aceasta saptamana impreuna cu editura Humanitas Fiction. De data aceasta, ai sanse mai mari sa iti imbogatesti biblioteca cu acest exemplar deoarece vom avea doi castigatori.

Isabel Allende a cautat in cronicile vechi date si indicatii despre intemeierea statului Chile din America Latina. Printre numeroasele scrieri istorice si relatari ale aventurierilor, a gasit si autobiografia unei femei pe care istoricii au uitat-o si careia nu i-au multumit niciodata pentru numeroasele acte de curaj de care a dat dovada intre anii 1537 si 1553.

Cartea este impartita in sase capitole care urmaresc viata doniei Ines. De la cusatoreasa lipsita de educatie destinata unei vietii plictisitoare, Ines va ajunge cuceritoarea statului Chile, precum si cea care a intemeiat orasul Santiago, capitala acestei tari.

Drumul este lung si plin de primejdii provocate de clima diferita a Americii Latine si de jungla luxurianta prin care misuna animale salbatice necunoscute. Cea mai mare primejdie, insa, sunt numerosii barbati care vad in Ines o prada usoara, numai buna de violat.

Femeia ajunge mai intai in Panama, dupa care trece in Peru unde ia contact cu incasii si alte numeroase triburi care stapaneau pe atunci teritoriile din emisfera sudica a planetei. Mai tarziu se indragosteste. De mai multi barbati de care o leaga lucruri diferite si despre care vorbeste cu nesfarsita iubire.

ines a sufletului meu este un roman interesant mai ales pentru ca este redat din viziunea unei femei-cuceritor care observa foarte mult in jurul ei. De exemplu, ea spune despre soldatii spanioli ca sunt mai barbari decat indigenii. Innebuniti dupa aurul si argintul din Peru, spaniolii uita rapid ca sunt oameni si ucid in stanga si in dreapta pentru a fura bogatiile Americilor si pentru a se intoarce acasa in uralele compatriotilor. Altii sunt orbiti de Eldorado, orasul incas despre care se spunea ca este facut in totalitate din aur, dar pe care nu l-au gasit niciodata.

De asemenea, vorbeste despre poporul incasilor care avea o civilizatie foarte avansata in momentul in care spaniolii au pus piciorul in Peru. Si crede ca este un flagel de neiertat faptul ca cei care cucereau au distrus din temelii culturile si popoarele din teritoriile ocupate. Cea mai mare partea a cartii este, insa, despre Chile si despre dragostea ei pentru aventurierul Pedro pe care il va iubi toata viata.   

Needucati si paduchiosi in tara lor, spaniolii se transforma in domni cu harem si sute de servitori in momentul in care reusesc sa cucereasca diferitele parti ale Americii Latine. Singurii care au stopat avansarea europenilor au fost indienii mapuche din Chile. Despre acestia, Ines povesteste cu infinita candoare, dar si cu ura pentru numeroasele batalii in care a fost invinsa de acest trib.

Daca vrei sa iti completezi biblioteca si cu aceasta carte, participa la concursul nostru si in data de 19 februarie, vei afla daca ai castigat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea