De prin lume adunate

#oltenia #manastiri # manastirea tismana #Manastirea Horezu #Manastirea Polovragi

In vizita la manastirile din Oltenia

Oltenia adaposteste unele ditnre cele mai frumoase manastiri din Romania. Reprezentativa este Manastirea Horezu , o opera de arta a stilul romanesc brancovenesc. Tot in Oltenia mai poti merge si la manastirile Tismana si , care te vor incanta cu icoanele si picturile impresionante.





Manastirea Horezu este situata in judetul Valcea, la poalele muntilor Capatanii. Este considerata cea mai reprezentativa constructie a stilului brancovenesc. Lacasul de cult poarta hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena. A fost ctitorita intre anii 1693 - 1697, in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu. Din anul 1993 se afla in patrimonul UNESCO.

Complexul manastiresc cuprinde manastirea Horezu, biserica Bolnitei, Schitul Sfintilor Apostoli si Schitul Sfantul Stefan.

Numele manastirii vine de la huhurezi, o specie de pasari de noapte, cu un penaj colorat. Potrivit legendei, mesterii care lucrau la contructia manastirii, de teama turcilor, erau nevoiti sa lucreze numai noaptea cand cantau huhurezii.

La inceput manastirea a fost de calugari, dar din 1872 a devenit manastire de maici .



Manastirea Tismana

Manastirea Tismana este situata pe muntele Starmina, la 30 de kilometri de Targu Jiu. A fost ctitorita de Cuviosul Nicodim, in perioada domniei lui Radu Negru Voda. Biserica manastirii a fost sfintita pe data de 15 august 1377, cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

In timpuri de restriste, datorita pozitionarii sale si zidurilor fortificate, Manastirea Tismana era un loc potrivit pentru adapostirea domnitorilor. La s-au pastrat documente inca din secolul al XIV-lea. Datorita bogatiei si modului de administrare, aici si-au stabilit resedintele o serie de bani, cel mai vechi fiind atestat la 1464 ca Banul Tismenii.

La Tismana a fost infiintata o scoala de calugari invatati, dintre care mai tarziu erau alesi viitorii episcopi si mitropoliti, diacii pentru cancelarii, caligrafii si traducatorii.

Biserica manastirii a fost zugravita intr-o singura culoare, in ocru, cu figuri geometrice si florale. In anul 1564 a fost facuta prima pictura iconografica de catre pictorul Dobromir din Targoviste. Aceast pictura este considerata cea mai veche pictura bizantina din Tara Romaneasca.

La Muzeul Manastirii Tismana se gaseste o colectie de picturi murale, icoane pictate pe lemn, obiecte de cult, carti vechi, vestminte si usi din anul 1782. In biserica se gasesc si mai multe moaste: degetul aratator al Sfantului Nicodim, crucea de plumb pe care o purta la gat, o particica din Sfantul Ignatie Teoforul si alta din Sfantul Ioan Gura de Aur.





Manastirea Polovragi este situata in judetul Gorj, in apropiere de localitatea Polovragi . Poarta hramul Adormirii Maicii Domnului si a fost construita in stil bizantin in secolul al XVI-lea. Este o manastire de maici, acestora fiind asezate in jurul manastirii. Intregul complex manastiresc este inconjurat de un zid de aparare.

Manastirea Polovragi a fost pictata in secolul XVII, iar in pridvor se gasesc doua icoane unice in Romania, care reprezinta doua lacasuri sfinte inchinate Sfantului Muntele Athos. La manastirea Polovragi se gaseste si o impresionanta colectie de icoane pictate pe lemn si sticla, carti vechi scrise in limba romana, greaca si slavona.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea