De prin lume adunate

#herta muller #literatura #premiul nobel

Herta Muller vine la Bucuresti

Luni, 27 septembrie, la Ateneul Roman va avea loc dezbaterea " Herta Muller in dialog cu Gabriel Liiceanu ", urmata de o lectura publica.

Marti, 28 septembrie, la Libraria Humanitas Kretzulescu , va fi lansata Seria de autor Herta Muller, cu romanele "Leaganul respiratiei" si "Calatorie intr-un picior".

Publicat in 1989, Calatorie intr-un picior, este primul roman scris de Herta Muller dupa ce a parasit Romania.

Serpentinele amoroase, anxietatea generata de confruntarea cu birocratia hartuitoare pentru imigranti, analiza lucida a vietii de pe strazile metropolei si dorul de tara de origine atent tinut sub control sunt descrise intr-o proza concisa, minimalista, dar cu o comoara de imagini de neuitat. Este o carte despre alienare, cautari si, mai ales, despre singuratate.
 

Herta Muller, fata in fata cu Securitatea
 

Scriitoarea germana originara din Romania Herta Muller s-a nascut la 17 august 1953 in satul Nitchidorf. Dupa absolvirea studiilor de filologie germana si romana, lucreaza pentru scurt timp ca traducatoare intr-o fabrica din Timisoara, de unde este concediata din cauza refuzului de a colabora cu Securitatea.

In 1982 debuteaza cu volumul de povestiri Niederungen (Tinuturile joase), masiv cenzurat, a carui versiune originala avea sa apara in Germania in 1984.

Amenintarea din partea Securitatii continua, obligand-o pe Herta Muller sa emigreze in RFG in 1987.

A publicat romane precum Der Mensch ist ein grosser Fasan auf der Welt (Omul e un mare fazan pe lume, 1986), Reisende auf einem Bein (Calatorie intr-un picior, 1989) sau Inca de pe atunci vulpea era vanatorul (Der Fuchs war damals schon der Jager, 1992; Humanitas Fiction , 2009).

Herta Muller este laureata a numeroase premii importante, printre care Premiul Kleist (1994), Premiul european pentru literatura Aristeion (1995), Premiul IMPAC Dublin (1998), Premiul pentru literatura al Fundatiei Konrad Adenauer (2005). Academia Suedeza ii atribuie in 2009 Premiul Nobel pentru literatura .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea