De prin lume adunate

# istorie carantina #genii #carantina

Genii care au facut istorie in carantina

De-a lungul istoriei au existat numeroase perioade de carantina, provocate de ciuma, razboi, exil sau de ocupatiile naziste. Ca si acum, oamenii au fost fortati sa stea in casa, la adapost, sau au fost dusi in lagare. Cu toate acestea, in perioadele de carantina, personalitati cunoscute la nivel mondial in zilele noastre, au reusit sa scrie istorie.

Oamenii din intreaga lume continua sa ramana izolati la domiciliu din cauza pandemiei de coronavirus. In timp ce unii se plictisesc teribil, altii profita de acest timp pentru a se redescoperi, pentru a creea lucrari noi si pentru a face schimbari in bine.

Acelasi lucru se intampla si in trecut in perioadele de carantina, cand au fost create unele dintre cele mai mari capodopere ale lumii sau au fost descoperite inventii ce au revolutionat omenirea.

Sir Isaac Newton

Este imposibil ca cineva sa nu fi auzit de Sir Issac Newton, cel care a descoperit gravitatia. Putini stiu insa ca Newton a facut aceasta decoperire in timp ce se afla in izolare. In 1665, in timp ce Newton era student la Cambridge, Londra, a porit cea mai mare epidemie de ciuma bubonica. In acea vreme Newton s-a retras la conacul Woolsthorpe, unde a pretrecut 18 luni in izolare. Nu a pierdut insa timpul ci a profitat de perioada pentru a citi, a se documenta si a face noi studii. In aceste luni a descoperit teoria gravitatiei. De asemenea, a scris numeroase calcule, nedescoperite pana atunci. Desi se spune ca Newton a descoperit teoria gravitatiei din cauza unui mar care i-a cazut in cap, acest lucru nu s-a intamplat in realitate.

William Shakespeare

Celebra piesa “Regele Lear” a fost scrisa de William Shakespeare in timpul carantinei. Desi acest lucru este imposibil de dovedit pe deplin, este adevarat ca Shakespeare a trait mai multe experiente neplacute provocate de perioadele de ciuma, cand orase intregi se inchideau. Desi nu exista dovezi ca Shakespeare a fost vreodata in carantina, de-a lungul unora dintre cele mai productive perioade ale sale, orasul Londra a fost inchis din cauza focarelor de ciuma bubonica. Acestea includeau teatrele care, potrivit The Guardian, erau inchise in masa in deceniul cel mai prolific al lui Shakespeare ca scriitor, 1603-1613. Se pare ca Shakespeare a scris mai multe poezii, inclusiv Venus si Adonis, in timpul inchiderii teatrelor. Mai mult, prima reprezentatie a piesei Regele Lear, a avut loc pe 28 decembrie 1606, la inceputul unui nou focar de ciuma.

Victor Hugo

Este imposibil sa nu fi auzit de Mizerabilii, carte scrisa de Victor Hugo. Inainte de a deveni un scriitor de renume, autorul francez Victor Hugo a fost destul de dezamagit de ce se intampla in Franta si in a fost un critic vocal al lui Napoleon al III-lea. Dupa aceea, pentru a evita pedeapsa a fugit in exil, in Belgia, pe insula Jersey din Canalul Manecii. Aici a petrecut aproape 20 de ani, timp in care a scris multe opere. Desi incepuse sa scrie Mizerabilii inainte de a fugi in exil, aici a reusit sa continue si chiar sa termine capodopera. Pe langa aceasta a scris trei volume de poezie.

Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir a devenit vocea franceza a feminismului din secolul XX. Simone, profesoara de meserie, si-a pierdut slujba in timpul ocupatiei naziste de la Paris. Simone de Beauvoir a ajutat miscarea “Rezistenta franceza” din oras si, in acelasi timp, a scris numeroase opere literare. Poate cea mai relevanta si notabila dintre aceste este “Les Bouches inutiles” („Gurile inutile”). Scrisa in 1945, actiunea din piesa are loc in timpul unui asediu din secolul al XIV-lea, dar a fost clar inspirata de regimul nazist. Titlul piesei face referire la oamenii de la conducere care erau “inutili” si chiar  sacrificau persoanele marginalizate, precum varstnicii, femeile si copiii, in perioadele de asediu, pentru a salva viata barbatilor tineri si sanatosi.

Surse foto: wikipedia.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea