De prin lume adunate

#rromi #gala

Gala de Excelenta a Romilor

Luni, 22 decembrie, incepand cu ora 19.00, la Hotel Novotel, Sala Paris, in cadrul evenimentului “Gala de Excelenta a Romilor” va avea loc lansarea cartii "Romii", autori:  Nicolae Paun si Constantin Pavel.

Romanul, presarat alocuri cu situatii comice, se situeaza in timp in momentul robiei tiganesti, moment cu o insemnatate majora prin repercursiunile pe care le-a avut asupra imaginii si stimei de sine a acestei etnii .

In “Romii” descoperim o comunitate oropsita de destin, care a purtat secole intregi povara injustitiei, dar si o poveste incredibila despre oameni puternici, credinciosi si mandri. Descoperim ceva special in acesti oameni, care, potrivit legendei “umbla azi prin lume, cautand de lucru, intovarasindu-se cu cainii si cu lupii”.

Cred ca este o datorie de onoare sa facem cunoscuta tuturor povestea acestei etnii care de-a lungul istoriei a avut de infruntat multe nedreptati, dar a facut-o de fiecare data cu indarjire si demnitate.  Am scris aceasta carte incercand sa cuprind in ea o parte din sufletul frumos al semenilor mei”, declara Nicolae Paun.

Acest roman etnografic, social, istoric si politic unde putem intrezari aspiratiile intregii colectivitati ne arata adevarul vazut din mijlocul celor oropsiti. Acele vremuri pierdute parca intre filele galbene ale istoriei se zugravesc intr-un portret reconstituit atat prin elemente vizuale, de natura vestimentara, cat si printr-un vocabular specific si situatii inedite.

Dupa cum spunea Fanus Bailesteanu, “dinamica si dramatismul (uneori si comicul) existentei sociale a personajelor, culoarea istorica si etnografica fac din romanul "Romii" un titlu de referinta pentru proza romaneasca contemporana dedicata acestei etnii – alaturi de “Satra” de Zaharia Stancu”.

Parteneri media : Caravana Romilor, Societatea Romana de Radiodifuziune, Radio Bucuresti, Port.ro, Acasa.ro, PR Wave.ro

Daca te atrag povestile de Craciun, mai citeste si:

Legendele Pomului de Craciun
Povestea lui Mos Craciun
Traditii de Craciun in jurul lumii
Renii lui Mos Craciun
Targuri de Craciun
Spiridusii lui Mos Craciun
De ce primim cadourile de la Mos Craciun in ghetute?
Traditia vascului de Craciun
Superstitii de Craciun
Cum aluneca Mos Craciun pe cos?
De ce ne dorim un Craciun cu zapada
Cele mai citite carti despre Craciun
Delicatese de Craciun

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea