De prin lume adunate

#festival #targ #produse traditionale

Festivaluri gastronomice de toamna

Branza de burduf in coaja de brad, afumaturi, gemuri si dulceturi, miere sau paine coapta pe vatra sunt doar cateva dintre bunatatile pe care le vei gasi la festivalurile gastronomice care se desfasora in tara. Toamna este anotimpul recoltei si al sarbatorilor, astfel ca si evenimentele traditionale sunt numeroase. Fie ca mergi la Bran, la Ravasitul Oilor, fie la Berca, la Festivalul Carnatilor Plescoi, vei avea parte de bucate traditionale romanesti, realizate dupa retete stramosesti.
 

Festival international de vinuri la Galati

 

In aceasta toamna, orasul Galati va fi locul de desfasurare a primei editii a Festivalului International de Vinuri "Happy Wine". Evenimentul are loc in perioada 22 – 24 octombrie. Festivalul International al Vinurilor "Happy Wine" reuneste producatori si importatori de vinuri din Romania si strainatate. De-a lungul celor trei zile, in cadrul festivalului Happy Wine vor fi organizate o sesiune stiintifica dedicata vinurilor, lansari si degustari de vinuri, un curs de initiere in arta vinurilor, show-uri gastronomice.

 

Festivalul Palincii la Satu Mare

 

In perioada 1 - 3 octombrie, la Satu Mare are loc Festivalul International al Palincii. Festivalul va avea doua locatii de desfasurare. La Muzeul Tarii Oasului din Negresti Oas  va fi amplasata o Linie tehnologica demonstrativa de producere a palincii traditionale. Aici se vor organiza concursuri culinare, de palinca, precum si selectarea produsului celui mai inedit.

Cel de-a doilea loc de desfasurare va fi Gradina Romei, o zona de agrement din municipiul Satu Mare. Aici vor fi montate standuri din lemn, destinate expunerii sortimentelor de palinca, atat pentru producatorii autorizati precum si pentru producatorii individuali.

Vor exista standuri de expunere a sortimentelor de palinca in functie de fructele din care aceasta este obtinuta, standuri pentru producatorii invitati din judetele limitrofe. La festival vor fi prezenti si producatori din Ungaria, Slovacia Ucraina si Cehia. In cadrul festivalului, mesterii populari vor expune produse traditionale romanesti si vor avea loc si concerte cu muzica traditionala. 

 

Festivalul Branzei si Pastramei la Bran

 

In perioada 1 - 3 octombrie, la Bran are loc Festivalul branzei si pastramei, sau ravasitul oilor. La sfarsitul lui septembrie, odata cu vremea rece, barsanele ingrasate sunt coborate de la munte. Le asteapta stapanii nerabdatori sa le revada intregi, sanatoase si sa-si ia portia de branza. Coborarea sau ravasitul oilor incheie intr-un mod gustos anul pastoral. Este o traditie seculara si ofera ofera imagini mioritice si mancare traditionala , bulzuri, pastrame, branzeturi si must.

Meniul sarbatorii contine dansuri pe cantece populare, toate dupa ce musafirii si localnicii isi pun incarcatura de bulz "geto-dacic", pastrame si felurite branze intens mirositoare in burti.

Branzeturile sunt vedetele unei expozitii de maestrie culinara. La festival vei gasi branza la cetina, la cosulet sau de burduf. Vor avea loc si demonstratii de maiestrie culinara. La festival vor veni mesteri populari din toata tara care vor aduce cu ei numeroase obiecte facute manual. Astfel, vei gasi vase de ceramica, obiecte de port popular, carpete, sculpturi si multe altele.

 

Sarbatoarea recoltei la Bucuresti

 

In perioada 1 - 17 octombrie, la Zone Arena are loc sarbatoarea recoltei. Evenimentul este o combinatie intre un festival de bere si traditionala sarbatoare a recoltei. In cadrul festivalului vor avea loc piete cu produse agroalimentare si produse traditionale romanesti. Vor avea loc si spectacole de muzica populara si pop.

 

Festivalul Carnatilor de Plescoi la Berca

 

Festivalul Carnatilor de Plescoi are loc in perioada 2 - 3 octombrie la Berca. Festivalul isi propune sa contribuie la pastrarea si valorificarea gastronomiei si civilizatiei traditionale. Adevaratii carnati de Plescoi nu se gasesc in supermarketuri, ci doar in regiunea care i-a consacrat si in restaurante, unde datorita pretului ridicat au statut de delicatesa.

Pe langa programul muzical si artistic din cadrul festivalului, multi producatori locali isi vor expune produsele. Carnati de Plescoi, fabricati dupa retete vechi traditionale, pastrate din generatie in generatie, pastrama, branzeturi de oaie de capra sau de vaca, diferite produse de panificatie, must si vinuri locale de Blejani, de Zoresti sau Pietroasele sunt doar cateva dintre bunatatile de la targ.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea