De prin lume adunate

#slow food #mestesugari #dans #muzica #concerte #targ #festival

Festivaluri de Sfanta Maria in tara

Daca inca mai ai zile de concediu, poti petrece acest sfarsit de saptamana la unul din evenimentele care au loc in tara de Sfanta Maria. La Sibiu, Bran, Delta, Rosia Montana, Bistrita sau Sapanta au loc festivaluri interesente, cu mancare traditional romaneasca, concerte de muzica si targuri de mestesugari.

 

 

Targul creatorilor populari la Sibiu

 

Targul creatorilor populari de la Sibiu reuneste peste 200 de mesteri din toate regiunile tarii. De la obiecte de tesut, brodat, olarit, incondeiat oua, sculptura in lemn si os, pictura de icoane, cojocarit, pana la masti, podoabe, papusi, instrumente muzicale si palarii, impletituri de fibre vegetale oferta targului este variata si pentru toate gusturile.

Pe langa demonstratiile practice ale mesterilor si spectacole de virtuozitate muzicala ad-hoc ale participantilor, atmosfera specifica targului si balciului traditional este completata de spectacolul folcloric. De la targ nu vor lipsi nici standurile de turta dulce si kurtos kalacs.

 

Targul Slow Food de la Sibiu

 

Targul de produse traditionale Slow Food se desfasoara pe parcursul a doua zile la Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, cu incepere de la ora 10.00. Targul de la Sibiu  reprezinta o de produse alimentare, vandute chiar de producatori si fermieri.

Vizitatorii vor putea degusta si cumpara specialitati din carne, branzeturi, gemuri, siropuri, ceaiuri si condimente, paine de casa, dulciuri si alte bucate delicioase specifice Transilvaniei. De asemenea, cei prezenti pot participa la concursuri si jocuri interactive pe tot parcursul evenimentului. Cei prezenti la targ vor putea sa urmareasca, totodata, si o demonstratie de preparare a tocanitei la ceaun.

 

Festivalul Medival "Turnirul Cetatilor" la Bran

 

In zilele de 14 si 15 august, pe Platoul Reginei Maria de la Bran, are loc festivalul medieval Turnirul Cetatilor. In cadrul festivalul este organizata o piata medievala autentica unde mestesugari si olari iscusiti lucreaza live si servesc mancare medievala. Cei mai curajosi vizitatori pot manca specialitatea cavalerilor.

Show-urile cu spade si tras cu arcul, luptele intre cavaleri, turnirurile si paradele de cai se desfasoara de 2 ori pe zi. Organizitorii pun la dispozitia publicului 300 de costume pe care le pot imbraca doritorii. Armurile si sabiile artizanale isi astepta doritorii de fotografiat. Prin piata medievala se vor plimba domnite si cavaleri, acompaniati de muzica faimosilor menestreli.

 

Festivalul Anonimul de la Sfantul Gheorghe

 

Daca te grabesti, mai poti ajunge la Sfantul Gheorghe pentru ultimele seri ale festivalului de film. Ce-a de-a saptea editie a festivalului se va incheia pe 15 august cu gala premiilor. In program vei putea viziona cateva filme interesante, atat din tara, cat si din strainatate.

 

FanFest la Rosia Montana

 

In perioada 13-15 august are loc o noua editie a festivalului FanFest. "Rosia Montana ca o mare scena" isi propune sa creasca vizibilitatea campaniei "Salvati Rosia Montana" si sa impulsioneze dezvoltarea economica durabila a zonei. FanFest 2010 va avea loc in chiar satul Rosia Montana. In cele doua nopti ale evenimentului, mai multe elemente de peisaj precum si monumente istorice vor fi iluminate pentru a le evidentia farmecul si valoarea, astfel in fiecare noapte peisajul Rosiei Montane va fi diferit.

In cadrul festivalului vor avea loc conferinte, dezbateri, lansari de carte, standuri si prezentari ale ONG-urilor de mediu active din Romania, povesti vechi din batrani in jurul focului.

De la FanFest nu lipsesc concertele in aer liber, piata de produse taranesti traditionale si ecologice, demonstratiile de gatit dupa retete traditionale si standuri de degustare, atelierele interactive de arta si mestesuguri. Vor avea loc si activitati sportive si de recreere in aer liber precum cros, catarari, ciclism montan si trekking.

Iubitorii de filme vor avea parte de proiectii de filme artistice si documentare pe probleme de mediu si sau dedicate copiilor. Mesajul festivalului din acest an va fi dus pe scena de formatii ca Luna Amara, Grimus, Tapinarii, Tunderground, ZUM, The Others si Chilli Familli.

 

Medievala Bistrita

 

Bistrita isi invita oaspetii la un festival medieval in perioada 13-15 August. instalata in zona de agrement Heidenfeld va gazdui diferite spectacole de factura medievala cu muzica, dansuri, cavaleri, cai si foc. Atmosfera specifica va fi creata in timpul zilei de catre cavalerii medievali Strajerii Coroanei, arcasii Lupii din Pusta, luptatorii Csabafiak, Ordinul Dragonilor de Transilvania si Garda de Bistrita.

Cimpoierii Bordo Sarkany si Ad-Hoc vor gadila placut urechile onoratului public, iar serile se vor incheia cu spectacole de animatie si jonglerii cu foc. Pentru prima oara la un festival medieval in Romania zona din fata scenei pe care va concerta in data de 14 august trupa germana Haggard va fi delimitata in mod special pentru cei care vin imbracati in costum medieval.

 

Drumul lung spre Cimitirul Vesel

 

Pentru prima data, la Sapanta se deschid portile pentru iubitorii de cultura. "Drumul lung spre Cimitirul Vesel" este primul mare eveniment cultural care se desfasoara in satul vestit pentru Cimitirul Vesel. Evenimentul are loc in perioada 12 - 15 august. Lacasul de cult este unic in lume pentru satirizarea mortii prin epitafurile mormintelor si imaginile in culorii vii pictate pe cruci.

"Drumul lung spre Cimitirul Vesel" inseamna cinci zile cu muzica "altfel". Grigore Lese si invitatii lui, muzica lui Shaun Davey cantata live de 120 de artisti, ateliere de olarit, dans, muzica taraneasca, gatit traditional, pastravarit sunt doar cateva dintre evenimentele de care vei avea parte la Sapanta.Festivalul este gandit ca o intalnire pentru suflet, o cautare a radacinilor in traditie, o deschidere spre spiritualitate.

Festivalul se suprapune peste marea Adormirea Maicii Domnului (14-15 august). Momentul de reculegere al celor care o celebreaza pe Sfanta Fecioara si pe cei dragi lor va fi urmat de un concert extraordinar. Concertul va avea loc chiar pe pajistea de langa Cimitirul Vesel.

 

Return to Goa Festival la Orsova

 

Intre 12 si 15 august, langa Orsova, la parcul natural Portile de Fier, are loc festivalul Return to Goa Festival. In cadrul festivalului vor concerta trupe precum Goasia, Atma, Snag, Skarma, Kanyon, Indica Project, E-Mantra, Elysium, J.I.S., Artifact303, Eleusyn, Primal Source, The Grobians, Ghiauru, Darkology, Susanowoo, Ancient Drum, Inada, DiMiTrip, Nairam Naoi, Acid Mind, Aquarius, Mantradeli, Oracol, Barbaleku, DarkElfTrip, Dr. Gonzo, DJane Roua, Reasonandu, Darkology, Suufi Astrolab, Aquarius, Sabiance, E-Mantra, Subhuman, Nairam Naoi, Mantradeli & Cosm.

De efectele vizuale se va ocupa Chandra, LuvLuv, MfG Tribe & ICU Tribe. Biletele se pot procura de pe site-ul www.mfgtribe.com. Pretul unui bilet este de 100 lei in ziua evenimentului la intrare.

 

Festivalul National al Pastravului la Ciocanesti

 

In acest weekend, la Ciocanesti, in judetul Suceava are loc festivalul pastravului. Ciocanestiul va fi din nou centrul european al pastravului. Aici vei descoperi un loc optim de-a prinde pastrav si de invata retete culinare. Nu in ultimul rand, cei prezenti vor putea degusta din preparatele pe baza de pastrav.

In cadrul festivalului vor avea loc concursuri de pescuit sau de gatit. Tot la festivalulul pastravului te poti plimba cu pluta sau cu calul si poti merge in drumetii. din programul festivalului nu lipsesc spectacolele de muzica si dansuri populare. Sarbatoarea Sfanta Maria Mare va fi marcata de slujba religioasa oficiata la Biserica din Ciocanesti a carui hram este chiar aceasta zi.

 

Ziua Marinei Romane la Constanta

 

Daca acest sfarsit de saptamana te prinde la mare, nu rata evenimente care au loc in portul Tomis din Constanta. Ziua marinei romane se sarbatoreste, in fiecare an, pe data de 15 august.    

Revenirea Dobrogei la patria mama, dupa aproape cinci secole de exploatare otomana, in urma razboiului de independenta din 1877, a insemnat pentru poporul roman iesirea la Marea Neagra si deschiderea spre lume pe calea apelor. La 15 august 1902 se serbeaza pentru prima data patronul Marinei. In acest an, pe parcursul intregii zile sunt organizate festivitati, jocuri sportive marinaresti, concursuri cu ambarcatiuni, spectacole si focuri de artificii .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea