De prin lume adunate

#timp liber #evenimente #evenimente bucuresti #festivalul magic summer

Festivalul Magic Summer in Bucuresti

Festivalul Magic Summer, gazduit de Ateneul Roman din Bucuresti, cuprinde o serie de sapte concerte, ce se desfasoara in fiecare miercuri, intre 18 iulie si 29 august.

In deschiderea festivalului, pe 18 iulie, urca pe scena Ateneului Valentin Gheorghiu si invitatii sai Roxana si Valentina Gheorghiu, Gabriel Croitoru si Marin Cazacu.

Miercurea urmatoare, pe 25 iulie, amatorii de muzica clasica ii vor putea asculta la Ateneu pe Andrei Licaret si Cvartetul Arcadia, cu lucrari de Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven si Robert Schumann.

Cristian Mandeal dirijeza Orchestra Romana de Tineret pe 1 august, iar solista este celebra pianista vieneza de origine romana Mihaela Ursuleasa.

Ziua de 8 august ii aduce in fata spectatorilor de la Ateneu pe violonistul Liviu Prunaru, concertmaistrul orchestrei "Concertgebouw" din Amsterdam, si pe invitatii sai - Valentina Prunaru, Dorin Marc, Maruxa Llorente, Cristian Ifrim, Marin Cazacu, Rafael Butaru, Roxana Oprea, Cristian Andris.

In cea de-a doua jumatate a lunii august, la Magic Summer canta Mihaela Martin si invitatii sai Frans Helmerson si Steluta Radu (pe 15 august), Horia Andreescu si Romanian Sinfonietta Orchestra (pe 22 august) si Gabriel Croitoru, Simina Croitoru si Clementina Ciucu (pe 29 august).

Pretul biletului este de 45 de lei. Acestea se gasesc la Casa de bilete a Ateneului Roman, care este deschisa intre orele 13.00 si 19.00.

Programul festivalului Magic Summer:

18 iulie: Valentin Gheorghiu (pian) si invitatii sai la Ateneul Roman
25 iulie: Andrei Licaret (pian) si Cvartetul Arcadia la Ateneul Roman
1 august: Cristian Mandeal si Orchestra Romana de Tineret la Ateneul Roman
8 august: Liviu Prunaru (vioara) si invitatii sai la Ateneul Roman
15 august: Mihaela Martin (vioara) si Frans Helmerson (violoncel) la Ateneul Roman
22 august: Horia Andreescu si Romanian Sinfonieta Orchestra la Ateneul Roman
29 august : Gabriel Croitoru (vioara) si Simina Croitoru (vioara) la Ateneul Roman.

Ateneul Roman, simbolul Bucurestiului

Proiectul de infiintare a Ateneului Roman a luat nastere in 1865 la intiativa unor personalitati ale vietii culturale din Romania. Alexandru Odobescu, Carol Rosetti, Constantin Esarcu, V.A.Urechia si Dr.N.Kretzulescu au pus umarul la infiintarea Societatii Culturale Ateneul Roman. Locul pe care s-a ridicat cladirea Ateneului Roman apartinea familiei Vacaresti. Scopul acestei institutii era "inzestrarea poporului cu cunostinte folositoare", iar Ateneul sa devina un templu al artelor, stiintei si al culturii din Romania.

Pentru a strange fondurile necesare constructiei edificiului s-a apelat la colecta nationla, cunoscuta sub numele de "Dati un leu pentru Ateneu". In anul 1886 a inceput constructia dupa planurile arhitectului francez Albert Galleron, care a lucrat cu o echipa de arhitecti romani, formata din Grigore Cerchez, Constantin Olanescu, Ion Mincu si Ion Gr. Cantacuzino. Pe 14 februarie 1888, cladirea Ateneului a fost inaugurata si data partial in folosinta. Finalizarea constructiei s-a realizat insa in anii 30 ai secolului XX.

Sub cupola Ateneului au fost aclamati cei mai proeminenti dirijori si interpreti ai secolului: Erich Kleiber, Sergiu Celibidache, Dinu Lipatti, Arthur Rubinstein, Pablo Casals si Yehudi Menuhin. Discografia Filarmonicii cuprinde inregistrari istorice, care apartin lui George Enescu, simfoniile lui Beethoven dirijate de George Georgescu si opera completa a lui Enescu, dirijata de Cristian Mandeal.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea