De prin lume adunate

#muzeul taranului roman #festival de gastronomie # gastronomie aromana # preparate aromane #targ bucuresti

Festival de gastronomie aromaneasca la Muzeul Taranului Roman

Sambata, 17 septembrie, poti uita de toate retetele complicate si sofisticate, pentru care trebuie sa trudesti din greu. Fa o pauza si mergi la Muzeul Taranului unde vei descoperi cum bucataria aromana ofera alternative simple, gustoase si sanatoase, atat pentru pranzul cel de toate zilele, cat si pentru ocazii speciale.

De la amiaza pana seara, la Clubul Taranului se gateste armaneste: pite, gustare, fel principal si dulce. In curte, gospodine aromane, veterane in ale bucatariei, organizeaza Academia de Pite pentru copii, adulti, cunoscatori si profani deopotriva. Astfel incat oricine este interesat, poate participa si poate deprinde tehnica speciala a faimoaselor placinte aromane.

Cartea de bucate aromane, bilingva, prima de acest fel, este disponibila pentru cei interesati sa compare cele doua surori: romana si aromana. Din cele peste 30 de feluri prezentate, sigur vei gasi cateva pe care sa le adopti si care iti vor imbogati mesele.
 

Grigore Lese si aromani farseroti


Si ca bucatele sa fie si mai prielnice, de la ora 14.00, Grigore Lese va canta si va prezenta noul album Muzici stravechi de Grigore Lese si Aromanii Farseroti. La Studioul Horia Bernea, Grigore Lese va povesti prin vorbe si cantec muzicile stravechi atent culese.

Grigore Lese a petrecut ani de-a randul culegand si interpretand cantece traditionale romanesti, cultivand maniera unica de interpretare din sanul satelor vizitate, atat de importanta pentru pastrarea autenticitatii folclorului romanesc.

"Pe aromanii farseroti din Cogealac i-am intalnit in vara anului 2007, in timpul unor filmari pe care le realizam in Dobrogea. Atunci am avut impresia ca imi aud stramosii horind iar in cantul lor am descoperit rezonantele ancestrale ale horii in grumaz din Maramures. Sunt oameni simpli, pacurari, de un rafinament si o noblete sufleteasca rar intalnite, fermecatori si misteriosi ca spatiul de unde vin, ca muzica lor.

Din pacate, cu aromanii farseroti timpul nu mai are rabdare. La noi, sunt ultima generatie care mai canta folosind formele polifonico-armonice populare stravechi iar in teren maniere asemanatore de interpretare mai pot fi intalnite doar la farserotii din Albania, Grecia si la unele populatii din Corsica, Caucaz si Transcaucazia", povesteste Grigore Lese.

Dupa eveniment, Grigore Lese te asteapta in Libraria Carturesti MTR pentru o sesiune de autografe . Intrarea la eveniment este libera.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea