De prin lume adunate

#istorie #spion #femei #mata hari #josephine baker

Femei - spion in istorie

Femeile au fost adesea spioane in timpul razboaielor. De cele mai multe ori, acestea au avut succes si nu au fost suspectate. Perceptia societatii a fost dintodeauna ca rolul femeii este in sfera domestica a vietii si nu in cea publica. In spatele fiecarui razboi mare s-au aflat si multe femei curajoase. Ele si-au pus in miscare toate viclesugurile”femeiesti” si au dat dovada de ingeniozitate. Chiar si James Bond ar fi mandru de ele.

Iata cateva dintre cele mai cunoscute spioane din istorie:

Josephine McDonald s-a nascut in St. Louis, Missouri, iar la varsta de 15 ani s-a casatorit cu Willie Baker, al carui nume l-a si pastrat. La varsta de 13 ani, Josephine a fugit de acasa si a ajuns sa danseze vodeviluri pe Broadway. In 1925, Josephine Baker a ajuns la Paris. Aici a atras atentia directorului artistic de la Folies Bergere. Josephine Baker a devenit in scurt timp una dintre cele mai cunoscute dansatoare , atat in Franta cat si in cea mai mare parte a Europei. Aparitiile sale exotice si senzuale au readus la viata momentele de glorie ale Harlemului.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Josephine Baker a lucrat pentru Crucea Rosie, a adunat informatii pentru francezi si a dansat pentru trupele din Africa si din Orientul Mijlociu. Baker s-a folosit de cariera sa de dansatoare si a devenit agent de informatii. In 1961 a primit medalia “Legiunea de onoare” pentru serviciile aduse. A fost decorata de Charles de Gaulle. Celebritatea sa i-a permis sa calatoreasca liber in intreaga lume, in perioada razboiului. A reusit chiar sa transporte informatii militare, din Franta pana in Portugalia. Informatiile au fost scrise cu cerneala invizibila pe partiturile sale muzicale. Josephine Baker s-a folosit de frumusetea sa si pentru a convinge diverse consulate sa acorde vize asociatilor sai, care au calatorit cu ea.

Dupa razboi a adoptat impreuna cu cel de-al doilea sot 12 copii din intreaga lumea. Acesta a fost inceputul proiectului sau “World Village”, un loc al fratiei intre popoare. In America, Josephine Baker nu s-a bucurat de succesul din Franta. Multi dintre dusmanii sai au acuzat-o de afinitati comuniste si fasciste. In 1969 a fost evacuata din palatul sau, iar printesa Grace de Monaco i-a oferit o vila. in 1973 s-a casatorit cu un american si si-a reluat munca artistica. Spectacolul sau din 1975 a fost un succes ce a reamintit de aparitiile sale din Franta. La cateva zile insa dupa ultimul spectacol de la Paris a murit in urma unui atac de inima. Josephine Baker a fost casatorita de sase ori.

Josephine Baker a combinat, de cele mai multe ori, spectacolul de dans cu activitatile legate de drepturile civile. A refuzat vehement sa apara in cluburile in care nu era permisa intrarea tuturor raselor umane. Spectacolele sale, care au inclus cantece in diferite limbi , au fost percepute si ele ca o extensie a filozofiei si credintei sale personale in armonia interasiala.

Filme in care o puteti vedea pe Josephine Baker:

  • La Sirene des tropiques (1927)
  • Zouzou (1934)
  • Princesse Tam Tam (1935)
  • Moulin Rouge (1941)
  • Fausse (1945)
  • An jedem Finger zehn (1954)
  • Carosello del varieta (1955)
  • Grusse aus Zurich (1963)

Mata Hari a ramas in istorie drept cea mai controversata femeie. Dovezi clare de spionaj nu au existat nici pana astazi, insa ea a devenit un exemplu pentru generatii intregi de spioni. Viata sa a fost scandaloasa inca din copilarie. Ea a fost inscrisa la o scoala din cadrul unei manastiri, pentru a invata bunele manier. Mata Hari, pe numele sau adevarat Margaretha Geertrude Zelle, a fost insa extrimatriculata pentru ca si-a sedus profesorul. La varsta de 18 ani, Mata Hari a raspuns unui anunt facut intr-un la rubric de “Matrimoniale”. In urma acestui anunt, s-a casatorit cu un ofiter de , cu care a avut doi copii.

Insa, relatia nu a fost de durata, in mare parte datorita comportamentului sotului sau si apoi din cauza mortii fiului lor. Sotul sau a invinuit-o toata viata pentru acest lucru. Dupa sapte ani nefericiti de casatorie, cei doi soti au divortat. Dupa divort, Margaret a plecat la Paris. Aici a incercat sa pozeze goala pentru mai multi pictori, fara mare succes insa. Sansa sa a fost insa dansul. Ea a inceput sa studieze dansul oriental si cele cateva notiuni pe care le deprinsese in perioada in care a locuit in India, au facut din Mata Hari una dintre cele mai senzuale dansatoare.

Mata Hari a stiut intotdeauna sa isi ascunda defectele fizice. Costumul sau era compus de cele mai multe ori doar intr-o fasie de material vaporos strans pe solduri. Pe post de sutien a avut mereu pe scena doua cochilii. Tot in aceasta perioada si-a schimbat si numele: Mata Hari. In malaeziana, acest nume insemna “Ochiul zilei”. Noul nume s-a potrivit mult mai bine cu meseria sa.

In spectacolele sale, Mata Hari si-a dezvelit aproape complet trupul. Ea si-a dorit sa socheze asistenta, in timp ce dansa si isi flutura voalurile. Istoricii cred ca Mata Hari a fost inventatoarea striptease-ului.

Mata Hari a fost si o curtezana de success, cu toate ca a fost cunoscuta mai ales erotismului si senzualitatii sale decat prin frumusete. A avut relatii cu ofiteri, politicieni cu functii influente. A avut o relatie chiar si cu printul mostenitor al Germaniei. Acesta i-a asigurat o viata luxoasa. Relatiile si legaturile sale cu barbati puternici si influenti i-au dat ocazia sa calatoreasca in intreaga lume. Inainte de primul razboi mondial, Mata Hari a fost perceputa ca o artista. Insa, pe masura ce razboiul se apropia, a fost catalogata drept o femeie imorala, promiscua si o seducatoare periculoasa.

In timpul calatoriilor sale, Mata Hari a avut o relatie si cu un ofiter rus. Ea a intrat astfel in lumea spionajul si contraspionajului. Mata Hari putea obtine foarte usor informatii, pe care le transmitea mai departe la fel de usor.

In ianuarie 1917, germanii au transmis la Berlin un mesaj radio in care descriau activitatea agentului H-21. Francezii au interceptat acest mesaj si au indentificat agentul H-21 ca fiind Mata Hari. Pe 13 februarie, Mata Hari a fost arestata in camera sa de la hotelul Plaza Athenee din Paris. A fost acuzata de spionaj si a fost executata de catre un pluton format din 12 oameni. Avea 41 de ani.

Executarea sa este un alt mister inca nedezlegat. Martorii au declarat ca Mata Hari a venit imbracata cu cele mai bune haine si ca era foarte calma. E si-a desfacut haina si le-a aratat soldatilor trupul sau gol. Calmul sau a fost insa pus pe seama altei legende. Un influent admirator al curtezanei a platit plutonul de executie ca sa traga gloante oarbe. Planul sau a fost insa deconspirat.

Filme despre Mata Hari:

  • Die Spionin (1921)
  • Mata Hari, die rote tanzerin (1927)
  • Mata Hari (1927), cu Greta Garbo in rolul principal

Inayat Khan

Khan s-a nascut in 1914 si la o varsta frageda s-a mutat cu familia in Anglia apoi in Franta. In 1940, Khan impreuna cu mama si sora sa au fugit in Anglia, chiar inainte ca Franta sa se predea Germaniei. In timpul sederii in Anglia s-a inrolat in Air Force, insa curand, abilitatile sale de a vorbi fluent limba franceza au atras atentia autoritatilor. Acestia i-au propus sa lucreze ca spion. Khan a acceptat imediat.

In Le Mans, Khan a intalnit si alte femei spion cu care a calatorit pana la Paris. Aici au intrat in reteaua French Resistance Prosper Network. Curand insa, reteaua a fost anihilata si multe dintre femei au fost arestate. I s-a ordonat sa se intoarca in Anglia, insa Khan a ramas si a continuat sa transmita informatii. A fost insa tradata de sefii sai si arestata de Gestapo. Cand a refuzat sa vorbeasca, a fost trimisa intr-o inchisoare din Germania si apoi la lagarul de la Dachau.

Khan a fost declarata “extrem de periculoasa”, iar in inchisoare a fost tinuta permanent in lanturi. In tot acest timp ea nu a cooperat in niciun fel cu autoritatile si nu a oferit nici un fel de informatii despre munca sa sau a colegelor sale.

Pe 13 septembrie 1944, Khan impreuna cu alte trei femei a fost executata printr-o impuscatura in cap. Un prizonier anonim a povestit ca aceasta a fost batuta crund de catre agentii SS inainte de sa fie impuscata pe la spate. Ultimul sau cuvant a fost “libertate”. Dupa moartea sa, Khan a primit medalia George Cross, cea mai mare decoratie pentru curaj in misiune.

Carti despre viata lui Noor Inayat Khan:

  • Printesa –spion: Noor Inayat Khan

Belle Boyd aka "La Belle Rebelle"

Maria Isabella Boyd a fost un spion al confederatiei in timpul Razboiului Civil din America. Resedinta de unde opera a fost hotelul matusii sale din Virginia. Ea a furnizat informatii extrem de valoroase generalului Stonewall Jackson. In 1864, presedintele confederatiei, Jefferson Davis i-a cerut sa transporte niste scrisori in Anglia. Vasul a fost capturat, insa capitanul s-a indragostit de ea si a ajutat-o sa evadeze. Ulterior s-a casatorit cu Belle.

Belle Boyd a fost arestata de 3 ori. Dupa razboi, Boyd a devenit actrita si a avut mai multe turnee in toata America. In timpul acestor turnee citea pasaje din viata sa ca spion al Razboiului Civil. A murit in timpul unui turneu, la varsta de 56 de ani, in urma unui atac de cord.

Filme despre Belle Boyd:

  • Belle boyd, a confederate spy (1913)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea