De prin lume adunate

#neil gaiman #fantasy #carte #roman

Fantasy marca Neil Gaiman, de la carte la film

"Original, captivant si deosebit de inventiv, o calatorie picaresca de-a lungul si de-a latul Americii, in care calatorii sint mai ciudati decit locurile intilnite" spunea  George R. R. Martin despre Neil Gaiman.

Neil Gaiman a devenit cunoscut datorita cartilor sale care au fost ecranizate sau transformate in desene animate. Acestea au avut un mare succes la public si au stat in fruntea clasamentelor de gen mai multe saptamani. "Este un tezaur de povesti si suntem norocosi sa-l avem" era de parere Stephen King.

Nicaieri - Neverwhere

Cartea
 
Richard Mayhew este un afacerist londonez care nu isi asuma prea multe responsabilitati. Are o slujba plictisitoare care nu ii ofera mari satisfactii si mai are acasa si o logodnica pretentioasa care il calca pe nervi. Insa toate acestea se incheie in seara in care o intalneste pe strazile din Londra pe Door.  Tanara este ranita si plina de sange. Richard se opreste sa o ajute. Si odata cu aparitia lui Door, dispare si viata sa obisnuita. In dimineata urmatoare Richard Mayhew a fost sters din lume. Cardurile sale bancare nu mai functioneaza, soferii de taxi nu mai opresc sa il ia, iar apartamentul sau este inchiriat unor straini.

A devenit invizibil si in mod inexplicabil se trezeste intr-o Londra a umbrelor si intunericului, un oras al monstrilor si sfintilor, al criminalilor si ingerilor. In mod bizar Londra de deasupra are un corespondent in Londra din adancuri. Richard Mayhew descopera o lume subterana, cu statii de metrou si canale abandonate, o lume de Nicaieri.
 
Londra subterana este lumea in care Door traieste. In lumea aceasta, Door este un personaj puternic, dintr-o familie nobila. Ea vrea sa afle cauza care a dus la masacrarea familiei sale. In acelasi timp, Door vrea sa pastreze intacta lumea subterana de la distrugerea celor rai. Prins in aceasta lupta, Richard Mayhew nu se mai poate intoarce in lumea de deasupra deoarece aventurile prin care trece in lumea subterana il fac sa nu mai vrea sa se intoarca la viata sa reala.

In Romania cartea lui Neil Gaiman o puteti gasi la editura Tritonic la pretul de 28 de lei.

Filmul

Initial, “Nicaieri” a fost un serial tv  de sase episoade produs de BBC. Seria prezenta lumea subterana a Londrei. Dupa incetarea serialului, Neil Gaiman a adaptat romanul care poarta numele serialului. Nicaieri a devenit unul dintre cele mai aclamate romane fantasy din ultima vreme. Serialul a fost lansat in septembrie 1996. In regia lui Dewi Humphreys, filmul ii are in rolurile principale pe Gary Bakewell (Richard Mayhew ) si pe Laura Fraser (Door). Serialul fantasy al lui Neil Gaiman

La momentul aparitiei sale, Nicaieri a facut senzatie prin noutatea subiectului si prin personajele misterioase. Serialul a avut insa probleme la capitolul imagine. Fanii lui Neil Gaiman au iertat insa aceasta mica eroare pentru ca serialul excela la multe alte capitole. A fost comparat cu unele dintre cele mai reusite seriale fantasy din Marea Britanie, care au avut mare success: The Prisoner, The Avengers sau Red Dwarf.

Masca din oglinda - Mirrormask

Cartea


“Masca din oglinda” spune povestea Helenei, o fata de cincisprezece ani care lucreaza impreuna cu familia sa in lumea circului.  In timp de majoritatea copiilor vin cu drag la circ, Helen isi doreste mai mult decat orice sa fuga din aceasta lume.

Intr-o zi insa se trezeste intr-o lume noua, populata de creaturi misterioase. Helen paseste intr-o lume de vis care o va purta intr-o calatorie incredibila. In lumea alternativa in care Helen patrunde va intalni personaje care seamana izbitor cu parintii sai. The White Queen, care arata exact ca mama sa, este vrajita sa doarma la nesfarsit. Helena trebuie sa gaseasca Masca din Oglinda, o vraja care o va trezi pe regina. In contrast cu Regina alba se gaseste Regina Neagra care are planuri marete pentru Helen.

Filmul

La noi in tara romanul lui Neil Gaiman nu a fost tradus si nu se gaseste in librarii. Dar daca povestea te-a incitat poti cumpara DVD-ul la pretul de 40 de lei. In regia lui Dave McKean, filmul ii are in rolurile principale pe Stephanie Leonidas, Jason Barry si Gina McKee.

"Mirror Mask" este o poveste fantastica, un amestec intre actiune si animatie, in care creaturi magice si stranii locuiesc intr-o lume de vis. Este un film care merita vazut atat de cei mici, cat si de cei mai mari.

Filmul a fost mult mai bine primit decat “Neverwhere”. Ecranizarea s-a bucurat de efecte speciale bine realizate care au facut deliciul celor pasionati.

Pulbere de stele sau dorinta sufletului

Cartea

“Pulbere de stele” este povestea lui  Tristan Thorn care, pentru a castiga inima femeii iubite, este in stare sa faca orice pentru ea. Ii va promite chiar ca ii va aduce in dar o stea, acea stea pe care au vazut-o cazind intr-o seara de octombrie.  Dar pentru a se tine de cuvant, Tristan trebuie sa treaca de zid si sa patrunda in Lumea Zanelor. Asa incepe cea mai mare aventura a vietii lui, intr-o lume plina de vrajitoare, inorogi si alte fiinte fabuloase, in care nici macar o stea cazuta nu este ceea ce si-a imaginat el.

Stardust este cea de-al doilea roman al lui Neil Gaiman si a aparut in 1998. La lansarea cartii, Neil Gaiman declara ca se gandeste sa scrie si o continuare a aventurilor din satukl Wall. In Romania, cartea se gaseste la Editura Tritonic la pretul de 20 de lei.

Filmul

“Stardust”
a fost ecranizat in 2007, iar in Romania a avut premiera in octombrie 2007. Regia poarta semnatura lui Matthew Vaughn, iar in rolurile principale ii veti gasi pe Sienna Miller, Michelle Pfeiffer, Claire Danes si Charlie Cox. Matthew Vaughn a mai regizat in 2004 Layer Cake, un thriller cu gansteri. Stardust a primit numeroase premii si s-a bucurat de aprecierea fanilor si criticilor.

In Romania filmul se poate gasi pe DVD la pretul de 50 de lei.

 

Coraline, noua Alice in Tara minunilor

Cartea

Coraline, cea mai recenta aparitie literara a lui Neil Gaiman este comparata cu Alice din tara Minunilor. Coraline este un roman aparte despre realitatile paralele din universul copiilor.

Coraline este povestea fantastica a unei fetite care se muta intr-o noua locuinta, alaturi de parintii sai. Casa in care se muta este foarte mare si in ea mai locuiesc si alte persoane misterioase care o fascineaza pe micuta Coraline. Curand insa dupa stabilirea in noua locuinta, Coraline devine plictisita de imprejurari si isi gaseste alte moduri de a invinge apatia.

Ea incepe sa numere toate obiectele albastre din imprejurimi, toate ferestrele si toate usile.  Cea de-a paisprezecea usa se dovedeste a fi o cale de acces catre un alt univers. Este un univers asemanator cu cel original, incarcat cu visele si cosmarurile fetitei. Coraline este sechestrata intr-un univers paralel si va trebui sa lupte cu toata inteligenta si curajul daca va dori sa se salveze si sa se intoarca la viata ei obisnuita.

Filmul

Povestea lui Coraline va fi ecranizata, in 2009,  in tehnica 3D.  Regia va purta semnatura a doi regizori: Henry Selick si Mike Cachuela. Vocile care vor da viata personajelor romanului lui Neil Gaiman sunt: Dakota Fanning (Coraline), Teri Hatcher (mama lui Coraline) sau John Hodgman (tatal lui Coraline).



Neil Gaiman, un autor complet

Neil Gaiman este scriitorul care a captat atentia a milioane de cititori prin povestile sale fantastice. Castigator a numeroase premii literare, Neil Gaiman este tradus in peste douazeci de tari, iar romanele sale SF, fantasy sau horror devin scenarii de filme inca inainte de a fi lansate.

Neil Gaiman este un scriitor aparte: nu se rezuma la romane. El compune si versuri de melodii, scrie teatru, proza scurta, scenarii de film si texte pentru reviste de benzi desenate.

In Romania, la Editura Tritonic au aparut si alte lucrari ale lui Neil Gaiman: Zei Americani, Pulbere de stele, Semne bune si Anansi Boys.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea