De prin lume adunate

#expozitii #timp liber #evenimente # expozitie gustav klimt

Expozitie Gustav Klimt la Castelul Peles

Castelul Peles prezinta pana pe 15 deecmbrie 2012 Expozitia temporara Gustav Klimt in Romania. In cadrul expozitiei vei avea ocazia sa vezi unele din renumitele lucrari ale marelui pictor, care a marcat curentul "Jugendstil" austriac, echivalentul Art Nouveau in Franta, si care au incantat de mai mult de un secol milioane de iubitori ai artei.

Castelul Peles se constituie in cel mai important depozitar din Romania al creatiei lui Gustav Klimt in cadrul atelierului Künstler-Compagnie. Lucrarile au fost realizate in intervalul 1883-1886, la comanda Regelui Carol I de catre tinerii pictori vienezi Gustav Klimt, Ernst Klimt si Franz Matsch. Künstler-Compagnie a fost un atelier de pictura, activ intre anii 1879-1892, satisfacand comenzi de decoratie a unor edificii private si publice, pe tot cuprinsul Imperiului Austro-ungar si in afara granitelor lui.

Carol I si Gustav Klimt

La cinci ani de la fondarea acestuia, in anul 1883, cei trei artisti primesc, prima mare comanda. Lucrarea consta in ilustrarea a trei programe tematice, destinate decorarii resedintei de la Sinaia, a regelui Romaniei.

Tinerii pictori executasera intre 1879-1883, alte doua comenzi importante pentru marele santier vienez Ringstrasse, in colaborare cu fostii lor profesori de la Kunstgewerbeschule. Gustav Klimt si Franz Matsch elaborau fiecare cate un proiect privitor la lucrarea ce le era comandata. Mapele de schite pictate si acuarelele erau supuse analizei si optiunii comanditarului, care alegea fie o solutie individuala, fie una intermediara, ce combina ambele proiecte.

Este de presupus ca asa s-a intamplat si in cazul comenzilor facute de suveranul roman si in acest sens ar fi interesant de identificat schitele pregatitoare pentru decoratia de la Peles. Conditiile pe care copiile urmau sa le indeplineasca le-am vazut mai sus. De asemenea am putut identifica o posibila modalitate de recomandare a atelierului Kunstler-Compagnie.

In ceea ce priveste marturiile precise, privitoare la comanda, singurele gasite, pana in momentul de fata, sunt trei documente.

Este vorba, in primul rand de o chitanta semnata Joseph Kott, referitoare la realizarea, de catre acesta, a decoratiei micului teatru: friza si pictura de plafon si o serie de copii pentru Marele salon, picturi pentru care J. Kott a primit suma de 1886 de florini.

Avand in vedere faptul ca decoratia Salii de teatru a fost realizata, conform semnaturilor de pe lucrari, de Gustav Klimt si de Franz Matsch, este plauzibil ca, intr-o prima etapa, Kunstler-Compagnie sa fi lucrat cu firma lui Joseph Kott. Acestui document i se adauga alte doua chitante vamale, dovedind faptul ca Gustav Klimt si Franz Matsch, in 1885 si Ernst Klimt, in 1886, depuneau la punctul vamal al unei gari din Viena lazi cu tablouri pentru a fi expediate la Castelul Peles.

Lucrarile aflate si astazi la fata locului se pot grupa in trei categorii distincte: Galeria de stramosi a Castelului Peles, stramosii regelui, din Casa de Hohenzollern; copiile dupa opere de mari maestri si opere originale aflate in Sala de teatru si pe plafonul Scarii de onoare. Toate acestea vor fi expuse incepand cu luna septembrie in salile de expozitie ale Castelului Peles.

Cand se poate vizita expozitia

Expozitia se viziteaza in perioada 15 septembrie – 15 decembrie 2012.

Programul de vizitare:
Miercuri: 11:00 - 17:00
Joi - duminica: 9:15 - 17:00
Ultima intrare la ora 16:15.

Tariful de vizitare:
Adulti: 6 lei
Elevi si studenti:1,5 lei
Pensionari: 3 lei.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea