De prin lume adunate

#expozitie #icoane #craciun #muzeul taranului roman

Expozitie de icoane dedicate Craciunului la Muzeul Taranului Roman

Muzeul Taranului Roman te asteapta la Sala Irina Nicolau , la expozitia Icoane banatene. Icoanele prezentate in expozitie au fost descoperite de catre scriitorul Toma George Maiorescu in a doua jumatate a anilor '60 in urma unor cercetari sistematice in doua sate, Stinotari si Carbunari.

Aceste localitati se afla situate pe Muntele Gheorghe, in Muntii Banatului. Locuitorii celor doua sate, cunoscuti sub numele de bufeni, erau olteni veniti in sudul Banatului si a caror ocupatie era carbunaritul. In zona a existat un centru de pictura a icoanelor pe sticla, in apropierea Muntelui Gheorghe.

Multe dintre acestea cuprind scene din Vechiul Testament , care nu au mai fost abordate de mesterii tarani de pana atunci. Icoanele se remarca printr-o "libertate absolut fantastica de desen si culoareā€ , sunt folosite culori tari precum rosu, albastru sau verde, dar si printr-o certa influenta catolica.

Majoritatea icoanelor din aceasta colectie sunt pictate pe sticla, colectionarul fiind atras de ele datorita "libertatii de expresie formidabila a iconarilor". Cea mai veche icoana este datata 1838.

Expozitia poate fi vizitata pana pe 7 ianuarie, de marti pana duminica, intre orele 9:00 si 17:00, la Sala Irina Nicolau. Intrarea este libera.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea