De prin lume adunate

#dans #timp liber #club de dans

Eu dansez, tu dansezi, ei dansau de mult

De ce anume ai nevoie pentru a te simti bine instantaneu? De o prajitura, ar spune repede fetele. Si un pahar de vin, ar adauga imediat baietii. De dans neaparat, ar preciza si unii si altii. Si deci, dansezi?

"Dansul este o exprimare verticala a unei dorinte orizontale", spunea intr-un moment de inspiratie George Bernard Shaw. Si avea dreptate. Comunicam prin dans, dar mai ales, dansul ne ajuta sa facem mai usor diferite schimburi de senzatii si de emotii. In general, aratam ca ne place sa simtim ritmul muzicii, uneori insa putem sugera, de exemplu, ca ne atrage partenerul. Si acest lucru se intampla de cand lumea.

In ceea ce ii priveste pe antici, acestia dansau din dorinta de a-i impresiona pe zei . Popoarele si mai primitive dansau pentru a schimba destinul (dansul ploii) sau pentru a-si insufla curaj (dansul razboinicilor sau al vanatorilor). Omul modern, in schimb, de ce danseaza oare?

Pentru ca ii place, am putea raspunde. Dar care este cauza acestei placeri? Misticii ar spune ca, de fapt, prin dans scapam de energia negativa si ne incarcam cu energie pozitiva. De aici placerea de a dansa si bucuria pe care o simtim chiar si atunci cand facem si cele mai rizibile miscari de dans. Medicii, in schimb, afirma ca dansul este cea mai buna terapie pentru eliberarea tensiunilor acumulate intr-o perioada oarecare de timp. Si tot ei precizeaza ca, prin dans, se elimina tot felul de substante care ii atrag spre noi pe cei din jur. De aici si relatiile care se incheaga pe ringul de dans.

La randul lor, sociologii spun ca dansul a devenit intrinsec societatii in care traim si ca acesta se constituie ca o eticheta-emblema care vorbeste despre civilizatii. De exemplu, astazi avem un ritm mai putin organizat de a dansa, dar mai rapid decat in orice alta epoca trecuta. Cauza este insusi stilul nostru de viata mult mai accelerat si mai haotic decat in alte perioade istorice. Pentru ca da, ritmurile, muzicile si mai ales manierele de a ne misca corpul se manifesta in functie de schimbatorul de viteze al vietii noastre.

Cum "se rupeau in figuri" anticii

Un pas la stanga, doi la dreapta si… pirueta. Ai ametit deja? Nu este nimic anormal daca ti-ai cam pierdut capul. Dansul este un ritual care il hipnotizeaza pe cel care danseaza precum si pe cel care priveste o manifestare de acest fel. Cel putin asa sustin profesionistii. Este nevoie numai sa iti educi corpul sa actioneze intr-o anumita ordine si intr-un anumit ritm, iar pasii vor incepe sa se lege de la sine. De altfel, legendele spun ca aceste doua caracteristici (ordine si ritm) sunt chiar insusirile care ii delimiteaza pe zei de oameni.

Privind mai atent in istoria dansului, ameteala trupului si a sufletului provocate de dans s-au manifestat inca din epocile cele mai indepartate. In erele primitive, oamenii dansau in momentele-cheie ale vietii (nastere, inmormantare), in timp ce sefii lor religiosi isi provocau, tot prin dans, transe mistice.

De aceea, unele miscari ritmate care mai sunt folosite chiar si in zilele noastre, aveau cu totul alte semnificatii. De exemplu, prin dansul din buric, femeile invocau zeilor, fertilitatea. Egiptenii foloseau o miscare foarte asemanatoare cu miscarile din dansurile noastre populare. Indoiau un picior pe care il loveau ritmat de pamant. Cam ca in Calusarii. Grecilor le placea sa faca "trenuletul" si sa danseze intr-un picior. In Asia se dansa in pagodele lor sfinte. Si numai Dumnezeu stie cate "paranghelii" au vazut templele romane si grecesti.

Cluburi de dans

Pentru petrecerea timpului liber sau pentru relaxare, o ora de dans este oricand o binecuvantare. Pe langa discoteci si cluburi, este indicat sa dansezi si in mod mai organizat. Scolile de dans din capitala au propuneri diverse la preturi rezonabile si, peste tot, te asteapta profesionisti ai dansului.

Cele mai apreciate de catre romani, par a fi dansurile latino-americane. Aproape toate cluburile existente in Bucuresti au instructori specializati pe acest tip de dans. Asa ca ai verde la rumba , cha cha , samba si de ce nu, la mai batraiorul tango. Exista cluburi care propun dans sportiv sau , dar si cluburi care ofera cursuri pentru mamicile care tocmai au nascut si au nevoie sa se distreze in timpul liber sau sa isi recapete tonusul fizic.

Pentru mai multe informatii despre fiecare dans propus de cluburile din Romania, citeste urmatoarele articole.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea