De prin lume adunate

#calea unirii #palatul mihail #craiova #dunare

Dunarea si Palatul Mihail de pe Calea Unirii din Craiova

Povestile Dunarii de la sfarsitul secolului XIX , sunt mai putin stiute. Comertul cu cereale le-a adus averi importante marilor latifundiari care aveau mii de hectare. Barbu Duga, proprietarul portului Cetate de pe malul Dunarii a adus Romaniei emblema Granarul Europei.

 

Stilul de viata se schimba, copiii pleaca sa studieze la Viena si Paris. Construiesc resedinte elegante si somptuoase pentru intreaga familie in Craiova conform statutului social. Apeleaza la arhitecti straini renumiti, inclusiv la Paul Gottereau, arhitectul Casei Regale. Calatoresc in strainatate, se implica in viata comunitatii, sunt sustinatori ai educatiei si culturii. Unele familii au donat intreaga avere orasului, pentru prosperitatea lui culturala.

Povestea lor este mai putin cunoscuta, poate fi integrata in traseele internationale culturale dedicate Dunarii.

Dunarea era principalul motor de dezvoltare al zonei si ancora care a ajutat orasul Craiova sa fie un centru comercial cunoscut. Perioada de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX merita sa fie promovata.

Craiova - orasul celor 1000 de milionari.

Craiova, orasul celor 1000 de milionari. La Craiova era cea mai aleasa si numeroasa boierime din țara, a spus Nicolae Iorga la inceputul secolului XX. Dupa Bucuresti era cel mai bogat oras din regat.

Majoritatea intelectualilor aveau studii in strainatate si se imbraca dupa moda occidentala.

Calea Unirii era cea mai importanta zona comerciala. Traversa orasul si reprezenta legatura dintre Bucuresti si Calafat, orasul de pe malul Dunarii. Orasul se dezvolta rapid, se construiesc hoteluri, restaurante, librarii, farmacii, magazine cu delicatese, magazine cu postavuri si matasuri, giuvaergerii.

Devine zona preferata a bancherilor, latifundiarilor, a primarilor care au condus orasul, prefectii judetului, senatori si deputati. isi proiecteaza case impunatoare care reflecta situatia lor materiala, apeleaza la arhitecti renumiti, inclusiv Paul Gottereau si la constructori italieni.

Familia Mihail avea zeci de mosii in Oltenia, suprafata lor depasea 100.000 ha. Constantin Mihail a fost numit "Nababul din Tara Romaneasca". A studiat la scoala Superioara de Agricultura de la Viena, era iubitor al artelor si filantrop.

Renumitul arhitect francez Paul Gottereau, arhitectul Casei Regale, si-a pus semnatura pe cladiri importante din Bucuresti: Palatul Regal, Biblioteca Centrala Universitara Carol I, Palatul CEC.

intre anii 1898 si 1907, Paul Gottereau a construit pe Calea Unirii nr.15 o cladire spectaculoasa, Palatul Mihail.

Planul constructiei prezinta similaritați cu renumitul Palat Cheverny de pe Valea Loarei.

Exteriorul impresioneaza prin eleganta arhitectonica, ferestrele largi care lasa lumina sa intre, feroneria balcoanelor si ornamente. Palatul Mihail are 29 de camere: un hol de onoare, saloane de primire, un salon de muzica, sufragerii. O scara construita din marmura de Carrara si candelabre din cristal de Murano te invita sa descoperi aceasta bijuterie. Oglinzi venețiene, mobilier si obiecte de arta, cumparate de la Viena, sobe de teracota, stucatura aurita, plafoane pictate, pereți tapisați cu matase de Lyon, luminatoare cu vitralii si plafoane din lemn sculptat iti prezinta o lume de vis. Cea mai spectaculoasa este Sala Oglinzilor.

Dotarile tehnice, excepționale pentru acea perioada, impresioneaza: incalzirea centrala realizata cu conducte amplasate in pereți si podea, instalatia de curent electric, luminatoarele si ferestrele proiectate pentru a oferi multa lumina naturala.

Constantin Mihail a murit in anul 1908 inainte de inaugurarea locuintei. Palatul Mihail a fost inaugurat de cei doi fii ai sai in 1909.

Fiul cel mic, Jean Mihail a absolvit la Paris facultatea de drept. A mostenit averea tatalui sau si in 1930 era cel mai bogat om din tara. Averea sa a fost evaluata la noua tone de aur. In 1936, Jean Mihail ultimul descendent al familiei, lasa prin testament intreaga sa avere statului pentru scopuri social – culturale folositoare Craiovei. A cerut ca terenurile sa revina taranilor, sa se infiinteze o fundatie culturala care sa-i poarte numele, iar Palatul Mihail sa devina muzeu de arta care sa gazduiasca colectiile de tablouri ale familiei. in 1954, Palatul Mihail devine Muzeul de Arta din Craiova, un monument de arhitectura de interes national.

Patrimoniul cuprinde peste 8000 de piese de arta europeana si arta romaneasca.

La parterul muzeului se afla sase lucrari ale lui Constantin Brancusi : Sarutul – prima sculptura moderna la nivel mondial, Cap de fata (Orgoliu), Cap de baiat, Coapsa, Domnisoara Pogany si Vitellius.

Patrimoniul Muzeului de Arta cuprinde arta decorativa romaneasca si straina din donatiile altor familii care au lasat averea lor Craiovei, pentru prosperitatea culturala a orasului: primarul Nicolae Romanescu, Alexandru si Aristia Aman.

Casa in care a locuit primarul Nicolae Romanescu se afla pe Calea Unirii nr. 57. Poate fi vizitata, este in prezent in administrarea Universitatii din Craiova, este Casa Universitarilor. Nicolae Romanescu a lasat orasului casa in care a trait si a donat Fundației Alexandru si Aristia Aman impresionanta sa biblioteca si colecția sa de arta.

Casa lui Alexandru si Aristia Aman gazduieste astazi Biblioteca Judeteana Alexandru si Aristia Aman. si acest loc poarta amprenta unei familii care a iubit acest oras.

Mi-am propus sa promovez branduri inspirate din traditii culturale. Povestea familiei Mihail si Palatul Mihail care poarta semnatura lui Paul Gottereau, povestile Dunarii si ale Craiovei merita sa fie integrate in trasee culturale internationale.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea